fbpx
Nieuws

Nieuwe woningsprinkler óp waterleiding

Nieuwe woningsprinkler óp waterleiding

Een nieuw ontwikkelde sprinklerinstallatie kan direct worden aangesloten op de waterleiding en verbruikt veel minder water. Hiermee is een eenvoudige installatie voor de woningbouw binnen handbereik.

 

 

De nieuwe sprinkler, een ontwikkeling van BAM Techniek, waarbij ook onder meer Uneto-VNI, TU Delft (sprinklerkop) en systeemaanbieder VSH betrokken zijn, kan functioneren op de waterdruk en en volumestroom die doorgaans in woningen beschikbaar is. Het systeem was op de afgelopen VSK voor het eerst in zijn geheel te zien op de stand van VSH. Het was een vurige wens van onder meer de brandweer om een laagdrempelig en goedkoop sprinklersysteem voor grondgebonden woningen te ontwikkelen. Aan de ontwikkeling is een lange voorbereiding vooraf gegaan.

 

op pagina 3.JPGMinder schade

Normaliter is voor een normale sprinklerinstallatie een apart leidingssysteem nodig dat ongeveer 70 liter water per minuut aflevert, een hoeveelheid die ook veel schade veroorzaakt. Bij de nieuwe sprinkler is deze hoeveelheid ongeveer 20 liter/min. Er hoeft dus geen apart leidingsysteem voor te worden aangelegd. De sprinklerkop wordt onder druk dichtgehouden, en bij hoge temperatuur wordt smelt een patroon waardoor een klepje wordt geopend, waarna de sprinkler zijn werk doet. Doel van de sprinkler is niet zo zeer blussen, maar vooral vertragen zodat bewoners in veiligheid kunnen komen. Kwetsbare mensen, zoals ouderen, hebbben hier vooral profijt van. Mensen van boven de 65 lopen vergroot risico om om te komen bij een woningbrand. In 2013 kwamen volgens de Brandweeracademie 45 mensen om het leven bij woningbrand.

 

Groeimarkt voor installateurs

Producent BAM Techniek verwacht dat de sprinkler binnen 10 jaar wordt voorgeschreven in de nieuwbouw. Ook Uneto-VNI heeft hoge verwachtingen bij de innovatie. Voorzitter Titia Siertsema noemde de sprinklerinstallaties een belangrijke groeimarkt voor de installateur wanneer de markt weer aantrekt.

 

Meer lezen?

In het maartnummer van Installatie en Sanitair een groot artikel over de techniek achter de sprinkler. Klik hier voor een proefnummer of een aantrekkelijk (proef)abonnement.

 

6 reacties op “Nieuwe woningsprinkler óp waterleiding

  1. Ewald Langendoen schreef:

    Afgezien van de esthetische aspecten, heb ik toch zo mijn bedenkingen. Er zal goed bedacht moeten worden hoe de leidingen aangelegd worden. Aan alle kanten is er aandacht voor Legionella preventie. Wanneer de sprinklerkoppen op een goed doorstroomde leiding aangesloten worden is het risico beperkt. Het is echter de vraag of de betrokken partijen hier geld en aandacht voor hebben.

  2. Aart Delmeer schreef:

    Easy-Fitt installatiematerialen is hier ook mee aan het ontwikkelen. Daarmee kan het goedkoper qua arbeid en materialen. 100% direct koppelbaar aan de min of meer gebruikelijke 10-12-15-16-20-22-28 en 32mm huisinstallatie materialen. Met een T-stuk, direct gevolgd door een keerklep(je) kun je elk gewenst verblijf aan de dichtst bijzijnde waterleiding koppelen. Wie meldt zich voor een pilot..?

  3. Ger Kortenaar schreef:

    Ewald, een BA-klep voorzien volstaat zodat terugstroming in de waterleiding onmogelijk wordt. Maar uiteraard moet voor het esthetische toch ook aandacht besteedt worden. Hoe ga je die sprinkler dusdanig “camoufleren”, zodat deze niet/weinig zichtbaar is binnenshuis.

  4. M. Boogaerd schreef:

    Doorstromend installeren wel noodzaak en mooi is inderdaad anders in woonhuis. Kun je de sprinklerkop niet als een spotje in het plafond krijgen?

  5. William Bell schreef:

    Naast de al eerder benoemde esthetische aspecten (misschien een concealed uitvoering ontwikkelen?), zijn er weinig bestaande woningen met een waterleidingnet in het plafond. Bij nieuwbouw is dit realiseerbaar maar ook kostenverhogend.

  6. Frank van Elsen schreef:

    Laat men nu eens vanuit het positieve redeneren. Waarom fiepen over esthetica als op een relatief eenvoudige en goedkope manier de brandveiligheid dermate kan verhogen. Denk aan de vermindering van letsel en andere schade. Net of die traplift etc. etc. wel esthetisch verantwoord zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.