fbpx
Nieuws

Nieuwe zzp-wet pas in 2021

Zzp’ers moet nog tot minstens 2021 wachten op een nieuwe wet. Het kabinet wil dat zelfstandigen met een laag uurtarief na drie maanden een vast contract krijgen. Dit lijkt in strijd te zijn met het EU-recht. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Bij een bedrag tussen de 15 en 18 euro is er sprake van een laag uurloon. Veel zzp’ers in deze categorie worden vaak voor langere tijd ingehuurd door werkgevers, waardoor ze in de praktijk in dienst zijn. Maar doordat ze als zelfstandigen worden ingehuurd, hoeven werkgevers geen belastingen en premies te betalen. Het kabinet wil deze zogenaamde ‘schijnzelfstandigen’ beschermen met de Arbeidsovereenkomst bij Laag Tarief (ALT).

EU-recht

Koolmees zegt naar aanleiding van gesprekken met de Europese Commissie dat zijn plannen mogelijk in strijd zijn met het EU-recht. Het gaat om de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting. Hoe deze in de nieuwe wet zijn geregeld, zou tegen de Europese wet zijn.

De minister werkt op dit moment aan alternatieven. Hij verwacht dat deze wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Nog voor de zomer van 2019 zal hij met een toelichting komen op deze nieuwe plannen.

Download hier de gehele brief van minister Koolmees.

3 reacties op “Nieuwe zzp-wet pas in 2021

 1. john schreef:

  wat een onzin is dit zeg!

  Iemand die zzp er is en voor dit bedrag staat te werken heeft denk ik zijn huiswerk voor ie zzp er is geworden niet goed gedaan.
  Dus hoezo beschermen tegen wie zichzelf misschien?

 2. Jos schreef:

  Die gehele EU regelgeving is uiteindelijk erop gericht om rijke lidstaten financieel leeg te trekken ten behoeve van de arme lidstaten .De rijke landen worden financieel steeds zwaarder belast en wij kijken met z,n allen toe en zien het gebeuren hoe onze politici ons land verkwanselen. . Kortom blijf vooral voor de EU stemmen .Die Engelsen zijn zo gek nog niet ,Komende jaren hebben ze het effe zwaar, maar over 20 jaar lachen ze uiteindelijk ons allemaal uit.

 3. MarkS90 schreef:

  15 a 18 euro? Dat krijg ik netto als ik in de WW zou moeten …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.