fbpx
Nieuws

Nog meer slimme boilers

Ook Inventum komt met een slimme opvolger van haar elektrische tapwaterboilers. De Ecolectric wordt de opvolger van de koperen EDR boiler van de fabrikant uit Houten. Vorig jaar presenteerde Itho Daalderop ook al haar nieuwe generatie elektrische boilers. De nieuwe boilers zijn zelflerend, en kunnen worden ingezet als buffer voor overtollige duurzaam opgewekte wind- of zonne-energie.

De Ecolectric, die nu leverbaar is en dezelfde prijs heeft als de voorganger, belooft 10 procent zuiniger te zijn dan de voorganger. Dat komt vooral door de zelflerende functionaliteit. De boiler past zich aan het tapwatergebruik van de consument en schakelt in op de meest gunstige momenten. De boiler heeft 6 standen, variërend van vakantiemodus tot hoge tapsnelheid. De smartboiler is leverbaar in varianten van 30 tot 150 liter, met een mono (1.000W – 1.200W) of een duospiraal (2.000W – 2.400W).

Groene stroom buffer

De flexfunctionaliteit maakt het mogelijk om de boiler tussentijds op te warmen uit de overcapaciteit van zon- of windenergie. Duurzame energie gaat nu niet meer verloren en wordt optimaal ingezet. Inventum heeft met Eneco en Peeeks al proeven uitgevoerd met deze techniek. Energiebedrijven kunnen in buffers en batterijen de teveel geproduceerde groene stroom ‘parkeren’, zodat de infrastructuur niet te lijden heeft onder de piekbelasting. Deze zogeheten primaire reserves vormen een soort verzekering van het hebben van vermogen. In dit specifieke geval heeft Eneco via Peeeks middels een gateway ‘toegang’ tot de boiler van de consument, die hiervoor toestemming geeft. De techniek van Peeeks maakt het ook mogelijk dat consumenten duurzame stroom inkopen wanneer dit het meest aantrekkelijk is: en dan geeft een bufferopslag – hoe klein ook – voordeeltjes voor de consument.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.