fbpx
Nieuws

De negen nominaties voor de VSK Awards 2022 zijn bekend. De komende weken stellen lichten we op Installatie.nl de genomineerde producten één voor één toe.

In de categorie Energietransitie zijn de damwanden van Nathan genomineerd. Samen met damwandspecialist Gooimeer heeft het een concept ontwikkeld waarbij collectoren zijn toegevoegd aan damwanden. Deze kunnen geplaatst worden wanneer een kademuur wordt gerenoveerd. De kades vormen de bron voor een brine/water-warmtepompen. Deze geactiveerde damwanden zijn aangesloten op verdelers en afgevuld met een water/glycolmengsel. Met dit systeem, dat in Nederland voor het eerst in Enkhuizen is toegepast, kan een collectieve energievoorziening gemaakt worden die qua rendement niet onderdoet voor een bodemgebonden warmtepompsysteem.

Juryoordeel

De jury vind dit een fraaie out-of-the-box oplossing van gedreven ‘uitvinders’ die zoeken naar nieuwe toepassingen en oplossingen met een hoge sociale impact. Bewezen techniek rondom aardwarmte en aquathermie in een nieuw jasje. Nederland heeft honderden kilometers kade die op deze manier gebruikt kan worden om bij te dragen aan de energietransitie naar duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van grachtenpanden, waar boren of het plaatsen van buitendelen uit den boze is. Hoewel elke toepassing maatwerk is en veel om het lijf heeft, looft de jury het innovatieve denken in dit concept.

Publieksfavoriet

Uit de inzendingen zijn in drie categorieën negen inzendingen genomineerd. Voorinschrijvers voor de VSK krijgen tot aan de beursopening de kans om uit de nominaties een publieksfavoriet toe te kennen. Stem kan nu hier. De prijzen worden uitgereikt bij de opening van de vakbeurs, op dinsdag 17 mei in het Kennistheater in Hal 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.