fbpx
Nieuws

Noord-Nederland op energieles

Het Rijk trekt 2 miljoen euro uit om vaklieden in het noorden te onderwijzen in de overstap van fossiele naar duurzame energie.

De bedoeling is om de kennis bij te spijkeren van 2.400 studenten en 1.000 zittende medewerkers op het gebied van energietransitie en duurzame alternatieven.

Ook zullen vanuit het project ruim 300 docenten en praktijkopleiders extra duurzaamheidsopleidingen krijgen.

Het geld is afkomstig van het Investeringsfonds mbo en komt terecht bij het Energy College en de New Energy Coalition, die een samenwerking hebben gezocht met 45 regionale bedrijven. De Hanzehogeschool Groningen, de provincies Drenthe, Groningen en Friesland en de gemeenten Emmen, Groningen, Assen en Leeuwarden ondersteunen het project.

Krimpende bevolking

Na vier jaar moet het project geleid hebben tot een blijvende, gelijke instroom van studenten in de techniek-opleidingen in Noord-Nederland ondanks de verwachte demografische krimp.

Het project staat los van de inspanningen van Installatiewerk Nederland en opleider ROVC, die de komende drie jaar aan 6000 deelnemers een warmtepompcursus aanbieden en waarvan de eerste startte op de IW (installatiewerk)-vestiging bij het Alfa College in Groningen.

State of the art

Het doel van het Investeringsfonds mbo is om mbo-studenten beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden.

Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben volgend jaar opnieuw de mogelijkheid om plannen in te dienen voor het fonds. De eerstvolgende ronde start 1 januari 2019.

1 reactie op “Noord-Nederland op energieles

  1. Rene Wit schreef:

    Bezoek de H2planet website voor waterstof systemen voor kleinschalig en grootschalig gebruik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.