Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Norm hybride warmtepomp neemt horde in Den Haag

De norm voor hybride warmtepompen die in 2026 in moet gaan, heeft woensdagavond in de Tweede Kamer een belangrijke horde genomen. Ondanks dat het kabinet demissionair is, mag het voorstel voor deze norm de komende tijd verder besproken en uitgewerkt worden.

Woensdagavond vergaderde de Tweede Kamercommissie over een lijst met mogelijk ‘controversiele’ onderwerpen. Zo’n onderwerp wordt dan gezien als politiek gevoelig en niet geschikt om door een kabinet dat is afgetreden nog te worden behandeld. Maar de commissie achtte de regels voor ‘normering verwarmingsinstallaties’ niet controversieel. Dat betekent dat de Tweede Kamer er op 5 oktober gewoon over verder mag vergaderen.

Norm nog niet af

Dat betekent echter nog niet dat de norm er al door is. Sowieso kan het politieke landschap er na de verkiezingen in november heel anders uitzien en kan het onderwerp alsnog controversieel verklaard worden. Maar ook moet er nog wel wat worden gesleuteld aan de norm voordat hij echt werkbaar is en moeten er nog besluiten worden gemaakt over uitzonderingssituaties.

Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra ziet vertraging door de komende verkiezingen niet graag gebeuren. “We zullen ons erbij moeten neerleggen dat we nog geruime tijd te maken hebben met een demissionair kabinet. Waar we ons niet bij neerleggen, is een maandenlange beleidspauze. Daarvoor staat er te veel op het spel. Voor de installatiesector, voor de technische retail én voor Nederland.”

‘Steun uit sector’

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft alle vertrouwen in een goede afloop. Dat zei hij vorige week in Apeldoorn, bij de opening van een nieuwe fabriek van Remeha. “Te meer omdat deze normering tot stand gekomen is op basis van uit vraag vanuit de industrie en de installatiebranche. Het moet ruggensteun bieden aan de investeringen die de maakindustrie en uitvoerende bedrijven nu maken in productie, kennis en montagecapaciteit.”

De minister verwacht niet dat er handhaving nodig zal zijn. “Uiteindelijk praten we hier, samen met de ISDE-subsidie, over een norm die een marktstimulerende werking moet hebben. De markt ontwikkelt zich nu dusdanig dat de keuze voor minimaal een hybride warmtepomp straks ook economisch voor elke woningeigenaar een vanzelfsprekende is.” Techniek Nederland-voorman Doekle Terpstra: “Wanneer deze norm de eindstreep niet haalt, mist de sector een belangrijke steun in de rug in de ambities van de energietransitie. Wat mij betreft is er dan sprake van onbehoorlijk bestuur.”

Lees ook: Hybride warmtepomp vanaf 2026 minimum bij ketelvervanging

19 reacties op “Norm hybride warmtepomp neemt horde in Den Haag

  • Kees

    Kan die Doeke niet een keer weg gaan
    Het vriendje van Hugo hij ziet weer extra geld. Dus dan volgende jaar weer 29 mijoeneers erbij net als die door co2 wet
    De huizen worden onverkoopbaar door die maatregelen maar goed zo lang hun maar poen graaien.mensen let goed op de volgende certificering is warmtepompen dan kan hij en zijn vriendjes weer goed hun zakjes goed vullen

    1. Arthur LANGHORST

      Helemaal mee eens zeker als je gemeente van het gas af wil kan je die warmte pomp bij het grof vuil zetten.

  • Hma

    Ze zijn allemaal aan het doorslaan die zgna energie techneuten allemaal ruiken ze alleen maar geld de mafkezen ook in Den Haag zijn ze door geslagen

    1. Sylvia

      Tja, ik wilde een warmtepomp aanschaffen maar dat mag dus niet ivm de geluidsnorm van 40db.
      De stilste pomp heeft 53db. En ik heb geen mogelijkheid om de buitenunit 5m van de erfgrens af te zetten. Dus zeg het maar….

      1. Klaas Rijkens

        Klopt! Hier precies hetzelfde ! We wonen in een rijtjeshuis met een kavelbreedte van 5,5m. Dus de unit heeft aan weerszijden max. 2,75m. De tot nu toe stilste buitenunit heeft 45dBa op 1 meter. Geluid neemt 1dBa per meter af. Dus op de erfgrens nog steeds meer dan 42dBa !!!

  • Geert

    Wat een intelligente opmerkingen allemaal…

    1. Mark

      Klopt, alleen u moet even tussen de regels door lezen. Ook in ons vak heerst onvrede. Door onredelijkheid, slechte vertegenwoordigers en verkeerde keuzes door politiek en markt.

  • Nootje

    Welke burger heeft er zo’n 7500 tot 12000 euro over voor een hybride warmtepomp aan te kunnen schaffen. Daarbij komen natuurlijk nog meer kosten overheen, zoals extra isolatie, evt zonnepanelen om het stroomverbruik te compenseren.
    Tevens een energie netwerk wat het niet aan kan.

    Kortom, ze willen veel, maar haalbaar is het niet. De investering krijg je er nooit uit, want onderhoud is duurder en in de winter hebben zonnepanelen geen toegevoegde waarde.

    1. Ben D

      Het mag dan wel een hybride met een gouden klep zijn! Voor die prijs heb je een All-electric.

      Ik heb laats bij HeatTransformers een mooie hybride aangeschaft voor een fractie van die prijs

  • FrankL

    Ik heb ergens gelezen dat als er binnen 10 jaar een warmtenet komt dat een WP dan niet verplicht is. Ik hoop dat dit ook het geval is als je een laag verbruik hebt. Vorig jaar zaten wij (4 pers.) op 650 kuub gas, dankzij elektrisch bijverwarmen, de houtkachel (op sagen met wind) en stoken tot 18 graden (brrr). Ik hoop dat het door het nieuwe kabinet controversieel verklaard gaat worden. Dwingeland Hugo kan me de pot op.
    Ik ben benieuwd welke streken hij nu gaat uithalen op z’n nieuwe post.

    1. JL

      Het spijt me verschrikkelijk, maar een houtkachel?
      Ik heb ook een paar buren die hier lopen op te scheppen over hun lage gas verbruik, maar die zetten ongeacht de wind hun houtkachels in de fik.
      Ondertussen slaan bij mij in huis je luchtwegen dicht en zitten meerdere mensen met prikkende ogen in de bank.
      De troep die wij mogen inademen stoot ik niet uit. Bij mij liggen zonnepanelen, is extra geïsoleerd, hangt een boiler van 120liter voor warm tapwater en zit ik al lange tijd op een Remeha Elga Ace warmtepomp te wachten en zit ik op een elektrische auto te wachten.
      Mijn gasverbruik wordt dus erg laag en een deel van de energie wek ik zelf op.
      Ik vervuil mijn buurt dus minimaal.

      1. Meijer

        Waar wacht je nu nog zo lang? Ik bestelde die van mij begin jullie en is al geïnstalleerd.

        1. Jaco

          Wat voor een all-electric Of hybride ? ik betaald nog super weinig aan stroom tot eind volgend jaar Gas betaal ik 70 per maand en 10 euro aan elektra om dat ik ook zonepanelen heb 14 stuks wat is wijsheid wat voor warmtepomp van Remeha dat ik moet hebben ? ze zeggen ook dat je je radiatoren moet vervangen voor laagtempratuur radiatoren heb ik eigenlijk niet zoon trek in !

          1. Willem

            Bij laag gasverbruik is een warmtepomp niet rendabel en verdien je de investering nooit terug. In dat geval kun je beter gewoon je HR-ketel blijven gebruiken.

      2. Peter

        Als je geld genoeg hebt kun je dat betalen

      3. Mark

        En u bent het Electra net aan het overbelasten. Stoppen met Electra visering. Eerst de infrastructuur dan pas doorpakken.

        1. Geim

          Joh, werkelijk? Een 6 kW warmtepomp trekt hooguit 1500 watt energie uit het net. Zeg maar gelijk aan een haarföhn. 6 Ampere. Wat nu overbelasten?

      4. Willem Veldkamp

        Dan zt u er warmpjes bij, ook op de bank ,de meeste mensen kunnen dat niet.

      5. Visser

        Zo te horen heeft u een aardig inkomen of veel spaargeld.
        Wij AOW en een klein pensioen
        zouden dat ook wel willen een huis klimaat neutraal en een elektrische auto.
        Maar wij zijn blij als we zonder schulden de maand doorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Warmtepomp zonder koudemiddel

Nieuwe algemeen directeur voor Intergas

Techniek Coalitie in Zuid-Holland

Rheem wil 1,5 miljard betalen voor Fujitsu

Plieger neemt Ambrava Samsung over

Een mooi installatiejaar gewenst!