fbpx
Nieuws

Warmtepomp-aandeel groeit

Nu de temperatuur daalt, wordt de rol van warmtepompen in de duurzame energievoorziening belangrijker. In november was het aandeel warmtepompen groter dan dat van zonne-energie.  Dit blijkt uit de novembercijfers van Energieopwek.nl.

De warmtepompen leverden 1,2 PJ aan duurzame energie. Dat is veel meer dan zonne-energie dat op 0,4 PJ uitkwam. Windenergie produceerde 3,5 PJ. Nu het kouder wordt, stijgt de warmtevraag in gebouwen. De diverse soorten warmtepompen gaan nu steeds meer aan de slag. De zwakkere zonintensiteit vertaalt zich in minder productie uit zonnepanelen.

Klik voor vergroting

Zon groeit

Toch lag de zonproductie in november 80 procent hoger dan vorig jaar. Dat komt omdat er meer panelen zijn en november redelijk zonnig was. De productie van windenergie was gelijk aan november vorig jaar. De molens op land leverden 2,1PJ, die op zee produceerden 1,4 PJ.  De piekdag voor zonne-energie was 4 november. Het aandeel in de elektriciteitsmix was toen 2,3 procent. Op 25 november was het minimum met een aandeel van 0,3 procent. De windpiek was op 24 november toen het 24 procent van de stroomvraag dekte. Met een aandeel van 2 procent was 16 november de slechtste winddag.

Warmtepompen

De warmte die warmtepompen onttrekken aan de omgeving telt mee als hernieuwbare energie. Er zijn drie soorten warmtepompen. Het meest voorkomende type haalt de warmte uit de buitenlucht. Daarnaast zijn er warmtepompen die warmte uit het grondwater halen. Tot slot zijn er zogenaamde hybride warmtepompen. Deze halen eveneens hun warmte uit de buitenlucht, maar zodra het flink koud wordt of er heel veel warmte nodig is om bijvoorbeeld te douchen, schakelen ze over naar een CV-ketel. Energieopwek.nl heeft deze drie types in een model gevat. Daarmee wordt bij benadering de productie van drie types warmtepompen als totaal zichtbaar gemaakt. Op de website is te zien door het icoontje van warmtepompen aan te klikken.

1 reactie op “Warmtepomp-aandeel groeit

  1. Rob schreef:

    Een WTW vervangt de ventilatiebox en haalt de warmte uit de geventileerde (binnen-) lucht. Er zijn dus blijkbaar 4 typen warmtepompen (of 2 typen hybridepompen: op buiten- en op binnenlucht).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.