fbpx
Nieuws

Nuon verkoopt onderdeel aan Eneco

Nuon verkoopt onderdeel aan Eneco

Nuon verkoopt haar warmte- en elektriciteitsproductie in Utrecht aan Eneco. Eneco neemt van Nuon een aantal centrales en het warmtetransportnetwerk over. Daarbij maken zo’n 85 medewerkers de overstap van Nuon naar Eneco. Beide bedrijven zijn dit vorige week overeengekomen. De overname staat gepland per 1 januari 2015.

 

50.000 huishoudens

Onderdeel van de overeenkomst zijn de overname van twee productielocaties voor elektriciteit en stadsverwarming, vijf hulpwarmtecentrales, zeven warmteoverdrachtstations en het 25 kilometer lange transportleidingnet. De productielocaties wekken warmte op voor 50.000 huishoudens en 1.200 zakelijke klanten in Utrecht en Nieuwegein.

 

Biomassacentrale

De plannen voor een nieuwe biomassacentrale zijn ook onderdeel van de overname, maar zullen door Eneco tegen het licht worden gehouden. “Het uitgangspunt is dat we het Utrechtse warmtenet verder willen verduurzamen. Een nieuwe biomassacentrale is een serieuze optie, maar we zullen alle alternatieven voor de toekomst van Utrecht blijven afwegen”, aldus Herman Exalto, directeur van Eneco Warmte & Koude.

 

Alles bij één partij

In Utrecht produceren Nuon en haar voorgangers al sinds 1923 warmte die Eneco vervolgens aan haar klanten levert. Het aflopen van de huidige warmteleveringsovereenkomst eind van dit jaar vormde voor de twee partijen een natuurlijk moment om te bekijken hoe in de toekomst de stadsverwarming aan klanten in de regio Utrecht kon worden ingericht. Van de twee opties – verlenging van de overeenkomst of een overdracht van de productie aan Eneco – bleek de laatste de meest realistische gezien de huidige marktomstandigheden. Om de warmteketen van productie tot klant op lange termijn veilig te stellen en verder te verduurzamen zijn optimalisaties nodig. Beide bedrijven zijn het er over eens dat dit het beste kan door de gehele keten bij een partij onder te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.