fbpx
Nieuws

NVKL biedt vluchtelingen onderdak

De brancheorganisatie van ondernemers in de koudetechniek en klimaatbeheersing (NVKL) biedt vanaf januari 2016 opvang aan 20 vluchtelingen in hun opleidingscentrum. De vluchtelingen zijn goed opgeleid in hun land van herkomst en krijgen via de NVKL een kans om aan hun toekomst te bouwen in Nederland. Minister Plasterk bracht gisteren een bezoek aan het opleidingscentrum koudetechniek.

‘Veel vluchtelingen hebben in hun land een technische opleiding gehad. Wij komen al jarenlang goede koelmonteurs te kort. Iemand die een goede technische basis heeft, kunnen wij met een gedegen training opleiden tot goede koelmonteur. Er liggen kansen voor zowel de NVKL als vluchtelingen’, aldus Mart Peeman, voorzitter NVKL en werkzaam bij één van de grootste installatiebedrijven in Nederland. Opleidingscentrum GO° biedt gewoonlijk plaats aan leerlingen uit het hele land die regelmatig voor een week intern verblijven om een opleiding te volgen. Er wordt onderwezen in koudetechniek en klimaatbeheersing. Technische vakken waarvoor specialistische kennis vereist is.

BBL en inburgering

Minister Plasterk bezoekt vandaag een aantal projecten in het kader van huisvesting van statushouders. In deze projecten worden nieuwe vormen van samenwerking en innovatieve woonconcepten ontwikkeld. Het opleidingscentrum koudetechniek is daar één van. De vluchtelingen kunnen terecht in het hotelconcept van GO°. Ze volgen een voorschakeltraject van 8 maanden waarbij de inburgering is geïntegreerd. Daarna stromen ze de reguliere BBL opleiding in en gaan ze aan de slag bij een koeltechnische bedrijf.

Peeman: ‘Er is veel negatieve publiciteit rondom alle vluchtelingen. We willen met dit initiatief een positieve draai geven aan hun komst naar Nederland’. De komende jaren zijn er nog heel veel koelmonteurs nodig. Niet alleen om de grote pensioenuitstroom op te vangen, maar de maatschappij heeft ook steeds meer goede, duurzame koeling nodig.

Onderdak en opleiding

Het initiatief om vluchtelingen onderdak en opleiding aan te bieden, is ontstaan bij de brancheorganisatie NVKL. Het idee is in samenwerking met PTC+, uitvoerder van het opleidingscentrum voor koudetechniek, en Spronk Techniek verder opgepakt. Samen met het COA en Stichting Vluchtelingenwerk Nederland is het plan verder vormgegeven. Het project wordt gesubsidieerd uit de sectorgelden van Asscher met een aanvulling van het opleidingsfonds OTIB. Er is interesse vanuit andere brancheverenigingen voor dit project, enkele verenigingen staan al op het punt om aan te haken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.