
Er komt mogelijk een formele ‘handleiding’ inregelen van verwarmingssystemen. Branchevereniging Techniek Nederland en normeninstituut NEN werken aan zo’n handleiding, een Nederlandse Technische Afspraak (NTA) genoemd.
In een NTA worden zaken vastgelegd als: waar moet de inregeling aan voldoen? Hoe wordt goede inregeling gemeten? En de procedurele aspecten: welke regelgeving is van belang? Hoe wordt de uitvoering van de inregeling geborgd?
Ook inregelen op gebruik
De NTA zal vermoedelijk niet alleen gericht zijn op waterzijdig inregelen, maar ook op inregelen op gebruik. “Zodat er bijvoorbeeld niet meer vol verwarmd wordt tijdens vakanties”, aldus de NEN.
De NTA moet het zo eenvoudig mogelijk maken om het inregelen van verwarmingssystemen in de praktijk te brengen, en te voldoen aan de wettelijke eisen. Ook richting derden kan dan meteen worden aangetoond dat energiebesparing door beter inregelen is gerealiseerd.
Zo’n 70% van de klimaatinstallaties is niet goed ingeregeld. “Jaarlijks wordt hiermee het energieverbruik van een stad als Den Haag weggegooid”, aldus de NEN in een persbericht. Het instituut wil nu in een startbijeenkomst op 12 maart samen met belanghebbende partijen bepalen hoe een correcte inregeling van verwarmingssystemen aangepakt moet worden.
Utiliteitsbouw
Om snel te kunnen beginnen, is het voorstel te starten met een NTA over het inregelen van verwarmingsinstallaties in de utiliteitsbouw. In een volgend stadium kunnen woningbouw, koeling, en ventilatie volgen.
Een NTA is een formele afspraak net als een NEN. Verschil is dat de openbare kritiekronde ontbreekt, waarmee drie maanden tijdswinst kan worden geboekt.
De NTA komt niet tot stand onder consensus, maar op basis van meerderheid van stemmen. Deze snellere route is met name interessant als er maar weinig belanghebbenden zijn en er snel een norm (afspraak) nodig is.
Verplicht energie besparen
Bedrijven die een energiegebruik hebben van meer dan 50.000 kWh per jaar of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar zijn verplicht om besparingsmaatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar laten terugverdienen.
Waterzijdig inregelen is zonder twijfel zo’n maatregel en daarom wordt er al geruime tijd voor gepleit om deze maatregel opgenomen te krijgen in de lijst verplichte maatregelen (erkende maatregel).
Tot nu toe is dit niet gelukt, maar het parlement heeft de regering wel opgeroepen om inregelen snel op de lijst te plaatsen.
Dat heeft weinig zin als er nog legio mensen zijn met de thermostaat altijd op 21 graden, ook in de nacht …