fbpx
Nieuws

OKCV opmaat naar inbedrijfsstellingskeur’

OKCV opmaat naar inbedrijfsstellingskeur'

Het keurings/inspectie deel van het nieuwe ketelkeurmerk OKCV zou een opmaat moeten zijn naar een inbedrijfsstellingsregeling voor gastoestellen. De consument zou extra systeemgaranties en korting op de verzekeringspremie moeten krijgen.

 

 

Dit zegt installateur Jos Ubaghs in vakblad Installatie en Sanitair. Volgens de Limburgse installateur, die betrokken was als pilotbedrijf bij de ontwikkeling van het keurmerk, wordt hiermee het verschil tussen productaanbieders en systeemaanbieders, en de vakman en de ‘beunhaas’ duidelijker. Samen met de keur voor periodiek onderhoud zou de branche een allesomvattend instrument hebben waarbij de installerende én onderhoudende installateur van cv-ketels zich kan onderscheiden van de pragmatische professional en klusser. “Het wordt lastig wanneer (duurdere) keurmerkhouders moeten concurreren met ‘installateurs’ die onder de kostprijs incomplete installaties zonder installatiekosten aanbieden aan de consument.” Sinds de afschaffing van de Vestigingswet is het werken aan de gasleiding niet exclusief meer voorbestemd voor de ‘erkend installateur’. 

 

Uitgebreid onderhoud

Per 1 januari komend jaar kunnen installateurs het keurmerk OKCV voeren. Dit vrijwillige keurmerk voorziet in een gereguleerde, meer uitgebreide onderhoudsbeurt voor de cv-ketel dan standaard, en moet installateurs een instrument geven om meer toegevoegde waarde te bieden op het gebied van veiligheid en energiebesparing. Ook wordt de staat van de ketel en diens prestaties opgeslagen in een database. Net als het huidige OKCV, zou ook Ubaghs’ optie voor een hernieuwde inbedrijfsstellingskeur een vrijwillig karakter moeten krijgen. De regering is geen voorstander van verplichting van dergelijke keuringen.

 

Wat krijgt consument ervoor?

Consumenten kunnen volgens Ubaghs een financiële prikkel krijgen. “Installateur kunnen samen met fabrikanten (langere) systeemgaranties geven op de installatie. Daarnaast zou het Verbond voor Verzekeraars haar leden kunnen adviseren premiekortingen te geven, of de keur opnemen in de dekkingsvoorwaarden. Wie de Woningwet goed bekijkt, ziet zelfs dat bewoners wettelijk verplicht zijn zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid in hun woning. Verwijtbare nalatigheid in het onderhoud van de cv-installatie zou dus een ontbindende voorwaarde kunnen zijn.”

 

Overwegend positief

Na aanvankelijke scepsis, is een meerderheid van de bezoekers van deze site positief over het ketelkeurmerk OKCV. Eén op drie installateurs ziet de toegevoegde waarde in. Een op de vijf stemmers in de poll laat weten niet te zullen deelnemen aan het initiatief.

4 reacties op “OKCV opmaat naar inbedrijfsstellingskeur’

 1. Installatie-en Serviceburo Appelman schreef:

  Ik ben als erkend installateur voorstander van het keurmerk, wat mij betreft gaat de hele branche onder vakbekwaamheidsbescherming, wil graag weten hoe wij ons kunnen aansluiten voor deze certificatie, is Sterkin hierbij betrokken om deze bekwaamheid exclusief te houden voor de geschoolde installateur, hoe gaat de consument worden benaderd om dit onderscheidt te kunnen maken in haar keuzes.
  groet Ares Appelman

 2. H. Meijer schreef:

  Ik begrijp dat de branche graag extra werk&inkomen heeft. Echter de consument de dupe laten worden met hogere tarieven en verplichte keuringen lijkt me niet juist. Ook met extra regelgeving en bij behorende bureaucratie gaan we de verkeerde kant op. Welke consument zit te wachten op een database waar haar CV ketel in staat?? Laat alsjeblieft de vrije markt haar gang gaan.

 3. c.pos schreef:

  Ben ruim 40 jaar in de cv branche werkzaam geweest.
  Nu komt er weer een soort keuring voor cv ketels van 20 tot 100 Kw.
  Waarom niet de sios regelgeving toepassen voor boven genoemde cv ketels.
  De monteur hoeft alleen zijn PO certificaat te halen.
  Zo wel de grote en kleine installateur kan hier mee uit de voeten.

 4. Piet schreef:

  Wat moeten we nu met de sticker Uneto-VNI gecontroleerd. Wat is dadelijk in het oerwoud van plakplaatjes überhaupt de waarde van een sticker. Er staat immers geen stok achter de deur. Lees wettelijke verplichting!
  We hebben nu eenmaal een liberale regering die de verantwoording bij de eigenaar van de installatie legt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.