
Bijna alle ketelfabrikanten werken aan cv-ketels die kunnen branden op waterstof, of voeren al proeven uit met deze techniek. Het ombouwen van bestaande toestellen ligt niet voor de hand, maar toch wordt er onderzoek naar gedaan.
In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden toestellen omgebouwd van stadsgas naar aardgas. Toen kon dat vrij eenvoudig door het verwisselen van een inspuitstuk. De ombouw naar waterstof is complexer. Voor zover het zich nu laat aanzien moeten in ieder geval de brander, het gasblok en de gasdoseringsring vervangen worden. Ook het beveiligingsprincipe moet nieuw ontwikkeld worden.
Retro-fit
Ketelfabrikant ATAG Verwarming werkt aan een eigen waterstofgevoede cv-ketel, maar onderzoekt ook of met een nieuw brandersysteem bestaande toestellen om te bouwen zijn. Het bedrijf zit in een consortium met HyGear uit Arnhem, dat de technologie van katalytische waterstofverbranding en het bijbehorende veiligheidsysteem levert.
De huidige ketels werken bijna allemaal met het beveiligingsprincipe op basis van ionisatiestroom. Daarbij wordt met een elektrodepen gemeten of het gas nog brandt. Is dit niet het geval, dan sluit de gasklep. Dit principe werkt goed als er methaan in het verbrandingsmengsel zit. Bij pure waterstof hapert het mechanisme, waardoor de gasklep direct sluit als er geen verbranding plaats vindt.
Kinderschoenen
De ‘retro-fit’ ombouwset zou een plek kunnen krijgen in de nieuwste i-serie van de toestelfabrikant uit Lichtenvoorde. De ontwikkeling, gesubsidieerd door het innovatieprogramma Topsector Energie staat nog wel in de kinderschoenen, benadrukt ATAG-woordvoerder Jan Henk van der Wijk. Er staan nog geen proeven gepland. ATAG experimenteert momenteel wel volop met het bijmengen van waterstof in aardgasgestookte installaties. Ook Remeha, Nefit en Intergas werken aan een cv-ketel die op puur waterstof kan branden. In Rotterdam, maar ook in Engeland lopen op dit moment eerste proeven met installaties die gevoed worden door pure waterstof.
Het hoe en wat van waterstof en de cv-ketel: hier leest u het.
Ik denk niet dat alleen de ketel maar ook de gasleiding aangepast moet worden.
Waterstof moleculen zijn zo klein dat ze door de geringste lekkage kruipen.
Dat is een verhaaltje dat rond gaat maar een goedgekeurde gasleiding lekt echt geen waterstof. Sprookjes.
Dat is natuurlijk niet zo.heel veel gasleidingen worden met een marge goedgekeurd,ga je op die leidingen waterstof zetten dan lekken die dus ook harder omdat de moleculen kleiner zijn.
Oplossingen is dus alle leidingen weer persen ,regels aanpassen naar 0 of de kleinste marge mogelijk
Alle huidige gasleifingen die vernieuwd zijn naar svpvc ofwel cpe zijn 100% waterstof geschikt. Dus een kern van waarheid is er maar de nieuwe leidingen kunnen het aan.
Kom maar efkes wisselen Pietertje
die gasleiding wordt nog wel een dingetje, in de binnenstad van deventer liggen zelfs nog stalen leidingen die met hennep verpakt zijn. nu nog dicht zolang er niet aan gedraaid wordt. en als er waterstog door de leidingen gaan en de meter e.d. moet aangepast worden, wie gaat dat dan allemaal doen. veels te weinig handjes, ik wordt tegen die tijd maar zzp er denk ik 🙂
Hennep in de gasleiding is juist ideaal met waterstof.
Het vroegere stadsgas was al een menging van gas en waterstof .
Dus terug bij af
Waar zijn we toch allemaal mee bezig? Waterstof is geen primaire energiebron! Je moet het altijd eerst maken met een andere energiesoort. De (keiharde en bewezen) wetten van de thermodynamica geven aan dat dit altijd gepaard gaat met omzettingsverliezen.
Dus: Als we waterstof willen gebruiken, die duurzaam is, dus groen, dan gaan we uit van met dure technieken opgewekte stroom, die weersafhankelijk is geproduceerd (dus niet altijd beschikbaar als we de energie het hardst nodig hebben!). Die moet dan met een dure techniek omgezet worden naar… waterstof. Vervolgens opgeslagen worden en dat kost veel energie, want waterstof is een lastig te comprimeren gas en vervolgens gedistribueerd naar de omzetter terug naar elektriciteit of in een ketel (gedegradeerd!) naar warmte. De omzettingsverliezen van stroom naar nuttige energie zijn ruimschoots meer dan de helft. Hoe willen we dit economisch verantwoorden? Veel te duur allemaal! En energetisch ook nog eens een slechte keuze.
Zonne energie maakt groene stroom in de Sahara (of andere warme plekken) de je weer gebruikt om waterstof te maken. Zitten wel wat secundaire problemen aan zoals afvalzouten maar die zijn op te lossen. Laag rendement is niet zo erg omdat de primaire energie goedkoop is en afval vrij. H2 kan per schip (net zoals nu LPG) vervoerd worden naar Europa etc.
klopt, Waterstof is geen oplossing maar een leuk en teveel gesubsidieerd speeltje voor universiteiten, overheid en een berg bedrijven die de subsidiepot plunderen.
Wetenschappers zijn het met je eens ,maar de gemiddelde burger ziet dit als een wondermiddel en begrijpt niet wat er achter zit. Hopelijk gaan we de hele keten in kaart brengen van bron tot eindgebruiker. De enige en echt praktische oplossing voor onze energieverslaving zijn kernreactoren. Deze moeten een equivalent vermogen hebben van de fossiele brandstoffen die we willen vervangen.
Dat is natuurlijk niet zo.heel veel gasleidingen worden met een marge goedgekeurd,ga je op die leidingen waterstof zetten dan lekken die dus ook harder omdat de moleculen kleiner zijn.
Oplossingen is dus alle leidingen weer persen ,regels aanpassen naar 0 of de kleinste marge mogelijk
Allemaal larrie en apekool, heb je zonnepanelen gebruik dan zelf uw energie, en maak zelf in uw woning uw eigen bruine gas ( propaan ) ongevaarlijk, niet schadelijk, je ruikt het zelfs niet, want zuiver water ruik je ook niet.Filmpje van EPOCH op you tube, kook toestel met jawel in uw eigen keuken werkt perfect, geen gasleidingen nodig, water en electriciteit heb je al in uw keuken. BEKIJK zelf naar het volgende, dan begrijp je misschien waarom alles ze lang duurt en de regeringen alles tegenhouden? GEEN INKOMEN MEER IN DE STAATKAS!!! info@h2osh.com