fbpx
Nieuws

Omkasting maakt warmtepomp stiller

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp zorgt nogal eens voor geluidsoverlast. Daarom heeft geluidbeheersingsspecialist Merford een universele, geluiddempende warmtepompomkasting ontwikkeld.

Bij piekbelasting kan het geluid van een lucht-waterwarmtepomp oplopen tot 60 dB(A) of meer, wat de nachtrust behoorlijk kan verstoren. De omkasting zorgt voor een geluidsreductie tot 15 dB(A), zonder het functioneren van de warmtepomp te beïnvloeden. Om installateurs, woningbouwverenigingen, gemeenten en particulieren te informeren over dit probleem, heeft Merford een nieuwe website gelanceerd.

Regelgeving

Voor vaste airco’s, vaste ventilatoren en andere installaties in een woning stelt het Nederlands Bouwbesluit geluidsgrenzen. Deze grenzen gelden niet voor installaties buiten de woning. Voor de geluidsproductie van warmtepompen worden geleidelijk Europese richtlijnen opgesteld. Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland hebben al richtlijnen.

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) stelt voor een geluidslimiet van 35 dB(A) te stellen aan buitenopstellingen van warmtepompen. Dat betekent dat voor een warmtepomp op 5 meter afstand extra geluidsdemping nodig is van 9 tot 14 dB(A).

Robuust

De omkasting van Merford bestaat uit meerdere lagen geluidsisolerend materiaal, waaronder een stalen buitenschil. Deze zorgt naast geluidsreductie ook voor bescherming van de warmtepomp tegen beschadiging door bijvoorbeeld vandalisme.

Speciale geluiddempende lamellen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie. De omkastingen van Merford zijn verkrijgbaar in een aantal modellen, hebben een vaste afmeting en zijn geschikt voor diverse merken en typen warmtepompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.