Qua omzetwaarde gaat de warmtepomp komend jaar de cv-ketel voorbij. In 2018 zal er naar schatting voor ca. € 250 miljoen aan (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden, tegenover ca. € 220 miljoen aan HR-ketels. Hiermee is de warmtepomp in omzetwaarde conventionele apparatuur definitief voorbij. Dat blijkt uit onderzoek van Warmtepompstrategie, een initiatief van duurzaam adviesbureau Business Development Holland (BDH).
“Deze verschuiving geeft naast de duurzame trend ook een duidelijke economische trend aan: van het goedkopere apparaat met hoge variabele kosten (de HR-ketel) naar een duurder apparaat met lagere variabele kosten (de warmtepomp)”, schrijft Peter Wagener van consultancybedrijf Warmtepompstrategie. “Voor de eindgebruiker gunstig: deze doet een eenmalige investering en heeft veel minder last van fluctuerende gasprijzen. Een goed signaal voor de warmtepompsector, waaronder leveranciers en installateurs: particulieren en bedrijven zijn bereid te investeren in duurzaamheid.”
Verduurzaming
Het aandeel warmtepompen in nieuwbouw en renovatie maakt een gestage groei door, meldt Warmtepompstrategie. Door dit stijgende aandeel zal naar verwachting eind 2018 de totale omzetwaarde van warmtepompen voor het eerst hoger liggen dan die van gasgestookte ketels. Het toenemende aandeel van warmtepompen komt onder andere doordat warmtepompen bij nieuwbouw steeds vaker de standaard zijn en de techniek via de ISDE gesubsidieerd wordt. Daarnaast kiezen veel gemeenten ervoor om nieuwbouw niet meer op het aardgasnet aan te sluiten. Ook veel woningcorporaties aan de slag gegaan met warmtepompen, zoals bijvoorbeeld bij NOM-renovatieprojecten. Ook de toepassing van hybride warmtepompen, de combinatie van een warmtepomp met een gasketel als backup, is in de praktijk al veelvuldig toegepast. Voor corporaties zijn warmtepompen een interessante optie om tot een CO2-neutraal woningbestand in 2050 te komen.
Vanaf 2020 worden er geen nieuwe woonwijken met een gasleiding meer aangelegd.
Het vervangingspotentieel van gasgestookte ketels naar naar warmte pompen is groter dan naar gasgestookte HR ketels. Door de enorme aantallen zal de prijs van de warmtepomp een dalende lijn laten zien.
Voor veel mensen is de prijs van aanschaf warmtepomp nog te hoog , en bij de meeste mensen is ruimte voor plaatsing van warmtepomp met buffervat niet aanwezig .en moeten op elkaar geplakte installaties worden gemaakt zoals op de foto in dit artikel . Ik denk dat fabrikanten snel moeten door ontwikkelen , zodat er compacte warmtepomp-systemen op de markt komen met een optimaal rendement( zonder bijverwarming met c.v ketel of elektrische radiatoren) , die op bestaande c.v -ketel afmetingen passen.
Hoezo buitenunit? allang niet meer nodig en zelfs ongewenst, omdat dat in de winter als een warmtepomp echt aan het werk moet een hoge ontdooi capaciteit vraagt, en ook de condensor moet ontdooien bij wind en sneeuw..
En groot? geen ruimte? ook dat is relatief.. http://www.r744heatpump.com.. Het ding niet in huis willen hebben is het grotere probleem, en het gevolg van gasketel gewenning.. en eenmaal gewend?……Financieel ja een punt, maar hebben we wel een keuze.. Warmtenetten zijn ook verre van duurzaam, en peperduur.. Warmtepomp techniek is de enige waar je meer warmte mee kan verplaatsen dan je er aan energie instopt. En dat kan elektrisch, de gemakkelijkste energiesoort om te delen en te vervoeren in bestaande netten en te bufferren in auto’s en lokaal op te wekken, door wind zon en water (Getijde energie)
@Jos, ik zie een foto met een gasgestookte ketel en een buffervat. zoals zo vaak ergens weggestopt op een plekje uit het zicht want men wil de techniek niet zien. Als er geen rommel voor staat kan de onderhoudsmonteur er overigens wel goed bijkomen tijdens zijn werkzaamheden!
De warmtepomp zal altijd duurder blijven dan HR-gasketels. Het is nu eenmaal veel meer techniek.
Wat betreft het vat op de foto, dat is voor zover ik het kan zien een expansievat.
Bij onze warmtepompen, en zeker bij de nieuwe ECH2O en ALtherma LT-D, is een buffervat niet nodig.
Een combi-warmtepomp, dus met ingebouwde boiler, heeft een ruimte nodig van ca 70 cm – 70 cm, en kan vaak wel een plaatsje vinden in de woning.
De ontwikkelingen omtrent warmtepompen blijven doorgaan, hogere rendementen, hogere eindtemperaturen, lagere prijzen; de komende jaren kunnen we veel verwachten.
Met name de lucht/water warmtepomp laat een grote groei in verkoop zien, net zoals de Hybride lucht/water warmtepomp.
Dit is logisch, de kosten zijn lager dan van een water/water warmtepomp, de jaarrendementen onderhand bijna gelijk. Ook de steeds strenger wordende eisen m.b.t. bronnen spreken in het voordeel van de lucht/water warmtepomp.
Natuurlijk heeft ook de lucht/water warmtepomp nadelen. Vooral de plaats waar de buitenunit moet worden neergezet zal soms hoofdbrekens kosten. Maar ook deze worden steeds stiller, hetgeen de plaatsing makkelijker maakt.
Iedereen wet precies hoe het moet,Maar ik ben nog nergens een behoorlijke uitleg tegengekomen!
Denk eens aan Nefit terugwin installatie van de afgevoerde binnenlucht in uw huis.
Geen bevriezing bij lage temperaturen, geen unit aan buitenzijde,altijd constante huis temperatuur van +_ 20 graden, welke terug gewonnen word tot 5 graden,winst 15 gradenwarmte!
De warmte pomp heeft een boiler vat van 50 ltr. zelf al twee jaar in gebruik gas winst p.j 30% van het totaal gas verbruik.
Wil je het nog beter doen dan zes zonnepanelen plaatsen en het verbruik zakt naar 50% In dien je c.v niet te oud is deze als bijverwarming laten hangen.voor al te koude dagen
door goede ventilatie altijd schone lucht.
eddy ik zie een rookgasafvoer die onvoldoende gebeugeld is.
Iedereen denk in warmtepomp-taal. Wat te zeggen van elektrische verwarming?! Wordt aangelegd op de vloer of aan de wand, slechts 1mm dun, zeer efficiënt, hoog rendement, onafhankelijke testen tonen aan 135% warmte efficiënt en zoals hiervoor reeds geschreven kan elektrisch op alternatieve manieren opgewekt worden met wind- en zonne-energie. Eenvoudige snelle installatie, ruimtebesparend, met temperatuurregeling per vertrek. Zeer comfortabel voor de gebruiker en 15x sneller warm dan watervloerverwarming want de warmtepomp is een energieopwekker en heeft ook nog een verwarmingssysteem nodig, radiatoren of watervloerverwarming. En last but not least nog interessant qua investeringskosten ook in vergelijking met warmtepomp en alles wat daarvoor nodig is. Weg problemen, de eenvoudige warmte van morgen is er al …
Zo moe van … Mensen die maar blijven praten over rendementen hoger dan 100%. En dan al die andere onzin. Wat een kletspraat Jeanine.
Geen kletspraat Paul. Speedheat vloerverwarming warmt nu eenmaal 15x sneller op dan watervloerverwarming o.a. omdat het systeem zo dun is en aan het oppervlak ligt zodat het geen massa hoeft op te warmen (niet IN maar OP de cementvloer etc.). Watervloerverwarming komt volgens de officiële metingen uit op 95% en Speedheat op 135%. (getest door onafhankelijk Laboratorium Ingenieursbureau Peutz te Mook)
Prima Jeannine,
Maar als het huis al vloerverwarming en radiator verwarming heeft?
Deze er uit gooien ,opnieuw betegelen,zo wordt het wel een heel kostbare zaak.
Lijkt mij een dure grap,nee dan is een Ventlinie van Nefit t.w.w. pomp een goede oplossing zeker de prijs en resultaat in ogenschouw genomen voor +_ 3500 minus subsidie..
Uiteindelijk gaat het om de kosten en met een krappe portemonnee zeker aan bevelens waardig
Jeanine, of het nu duurzaam of conventioneel is opgewekt, voor de stroom uit het stopcontact was meer energie nodig dan er uit komt. Een warmtepomp heeft door zijn systeem wel een rendement van meer dan 100%. Snel opwarmen lijkt nuttig maar in een goed geïsoleerd huis is de temperatuur vrij constant. Elektrische verwarming is vooral nuttig in bijvoorbeeld een badkamer waar je tijdelijk een hogere temperatuur wilt hebben van 24°C of meer. En dan is snel aanwarmen, van 20 naar 24°C, wel een voordeel.
Met dit laatste zeg je dus eigenlijk dat het systeem traag is en niet aan de vraag kan voldoen. Dat geldt niet alleen voor de badkamer maar voor de hele woning. Of blijven de andere woonruimtes wel op een constante temperatuur van bijv. 22gr.C., ook bij afwezigheid? Dat is waar wij onze besparing realiseren: door de snelle responstijd van het systeem wordt alleen daar waar en op de momenten/uren dat het nodig is op bijv. 21r.C verwarmd. Bij afwezigheid gaat het systeem naar een lagere set-back temperatuur. Thermostaten per vertrek rekenen zelf uit wanneer het systeem moet aanschakelen om op het juiste moment de ingestelde temperatuur te bereiken. Inderdaad is in een goed geïsoleerd huis weinig energie nodig om het comfortabel op temperatuur te krijgen. Lijkt mij juist een reden om de investering zo simpel en laag mogelijk te houden. En met het oog op de toekomst zal er ‘uit de stopcontacten’ steeds meer groene energie komen. Dat is een kwestie van tijd…
Het systeem werkt met weinig energie en lage temperaturen en heeft daardoor ook een hoog rendement. Door de extreem goede isolatie is besparing door temperatuurverlaging niet nodig.
Jeanine, Allen,
Iedereen lijkt mij heeft negatieve opmerkingen over elektrisch verwarmen. Dit denk ik omdat verandering altijd tegenspraak opwekt. Dat is een reactie. Wat mij opvalt is dat zoveel zogenaamde armstoel adviseurs vrij en landelijk advies willen geven.
Zo is de opmerking van Maarten een duidelijk voorbeeld waar hij als tegenvraag op jouw reactie zijn antwoord eerst als prima erkend maar dan een negatief voorbeeld aanhaalt:
Wat van als je al vloerverwarming hebt, en of radiatoren in huis? Moet je die er uit gooien?
Antwoord is: Ja inderdaad, dat moet je doen.
Het is geen dure grap zoals hij stelt maar een werkelijkheid om meer energie zuiniger te worden gedurende een renovatie proces.
Je kan immers geen omwenteling maken naar nieuwe energie met oudere slechte warm water principes te handhaven. Het voorbeeld is zoals een nieuwe carrosserie bouwen rond een oudere niet effeciente motor/aandrijving systeem i.p.v een nieuwe hoog rendement motor/aandrijving in een oudere carrosserie te bouwen.
Ten eerste is met radiator de warmte distributie niet efficient om 1 kamer te verwarmen en bovendien geeft het in de kamer 75% convectie af i.p.v. straling (een radiator is 75% of meer convectie) Convectie van warme lucht is minder gezond / aangenaam en vol stof en miet met bovendien virussen circuleren. Er komt meer kijken bij verwarming dan een enkele inzicht/opinie. De omwenteling moet op alle fronten gebruiker voordelen bieden.
Ten Tweede staat de oudere en bestaande warm water vloerverwarming bekend als “energievreter” omdat het eerst de beton massa verwarmd met hoog verlies naar de grond omdat eronder te weinig ( of geen) isolatie gelegd werd. En dat wil je gebruiken?
Het spreekt vanzelf dat zo’n systeem (soms minder dan 25% effecient in gebruik) het verwachte COP ( COP is optimum performance gemeten onder optimum omstandigheden) en het netto rendement van de warmte pomp alsnog negatief laat uitkomen t.o.v. van warmte afgifte in een kamer.
Men moet beginnen aannemen dat niet alle verwarming evenwaardig is en zelfs niet vergelijkbaar is. (convectie niet met straling vergelijken) en dat niet alle vloerverwarming evenwaardig is (over 10 jaar en ouder met water tegenover moderne “op vraag” elektrische systemen). Isolatie en installatie methodes verschillen en en technieken os afgifte rendement verschillen enorm.
De omslag vergt een nieuw denk patroon voor ervaren van hoger gebruiker comfort gecombineerd met minder gemiddeld jaarlijks energie verbruik. Minder energie verbruik vergt minder warmte vraag hetgeen bereikt wordt door minder kamers in een huis op comfort niveau te handhaven en minder verlies wordt bereikt door meer isolatie.
Bovendien behoord men niet de oudste elektrische energie opwekking systemen te vergelijken met nieuwe methodes. Ik ben het helemaal eens met een de opmerking dat NL alsnog veel elektrisch opwekt met ingevoerde kolen. Maar dat is een NL energie politiek en niet een verwarming proces voor of nadeel. Atoomstroom wordt ook ingevoerd uit Frankrijk aan ± 4 cent per kW. Wat men daar voor betaald op de meter is ook intern energie politiek en belasting regelingen.
Men moet zich hieraan niet blind staren om een hoogst effeciente moderne verwarming systeem te beboeten of afraden ook al doen de verouderde rekenmethodes dat wel.
Maar alweer, dat is Interne NEN en EPC normen politiek.
Het is de toekomst die we moeten leren zien. Dat is electriesch.
Dat is doel van de omslag. En dat is verandering. Daarmee gaat gepaard de omwenteling van convectie verwarming naar stralingswarmte hetgeen gezonder is en aan lagere temperatuur hoger comfort biedt. en daarmee nog meer energie spaart.
Verder moet men niet denken dat een “op vraag” elektrisch systeem Jeanine naar verwijst overal ideaal/haalbaar is. In meeste gevallen is het wel een optimum optie.
Daartegenover moet men ook niet denken dat een warmtepomp overal ideaal/rendabel is. ( denk rijtjes huizen, lawaai overlast, appartement gebouwen, enz.)
Het hangt af van de individuele omstandigheden alsook de investering kosten plus de CO2 uitstoot vanaf vervaardiging van systemen inclusief onderhoud, levensduur en vervanging ten opzichte van Groen zijn.
De nieuwe verwarming gepaard met de nieuwe energie moet holistisch zijn.
Met de technieken die er nu zijn is dat mogelijk.
Het Speedheat systeem kan ook aan wanden of in plafonds verwerkt worden. Bij renovatie kan dat een oplossing zijn, uiteraard per woning/project verschillend en afhankelijk van wensen, mogelijkheden, dat geldt ook voor de kosten, die per project bekeken worden. Indien radiatoren aanwezig kunnen die verwijderd worden wat veel ruimte bespaart en een groot bewonersvoordeel oplevert.
Als je direct elektrisch gaat verwarmen met elektra kan je beter een openhaard midden in de woning zetten.
Rendement op elektra is misschien wel 100% echter wordt deze elektra voor 90% opgewekt met kolen en gas met een rendement van 40%
Open haard geeft veel CO2 uitstoot evenals stoken op gas/kolen, bovendien zeer laag netto rendement. Gas zal nooit op alternatieve wijze opgewerkt kunnen worden dus is geen oplossing voor de toekomst. De energietransitie is volop aan de gang. Zonneparken worden volop aangelegd. Zeker als men kijkt richting toekomst is elektrisch verwarmen één van de oplossingen als vervanging voor CV. Mensen schaffen steeds vaker zonnepanelen aan om de eigen energie op te wekken. Als ze dan ook elektrisch gaan verwarmen is het win win.