Nieuws

‘Omzet warmtepompen voorbij ketels’

6

Qua omzetwaarde gaat de warmtepomp komend jaar de cv-ketel voorbij. In 2018 zal er naar schatting voor ca. € 250 miljoen aan (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden, tegenover ca. € 220 miljoen aan HR-ketels. Hiermee is de warmtepomp in omzetwaarde conventionele apparatuur definitief voorbij. Dat blijkt uit onderzoek van Warmtepompstrategie, een initiatief van duurzaam adviesbureau Business Development Holland (BDH).

“Deze verschuiving geeft naast de duurzame trend ook een duidelijke economische trend aan: van het goedkopere apparaat met hoge variabele kosten (de HR-ketel) naar een duurder apparaat met lagere variabele kosten (de warmtepomp)”, schrijft Peter Wagener van consultancybedrijf Warmtepompstrategie. “Voor de eindgebruiker gunstig: deze doet een eenmalige investering en heeft veel minder last van fluctuerende gasprijzen. Een goed signaal voor de warmtepompsector, waaronder leveranciers en installateurs: particulieren en bedrijven zijn bereid te investeren in duurzaamheid.”

Verduurzaming

Het aandeel warmtepompen in nieuwbouw en renovatie maakt een gestage groei door, meldt Warmtepompstrategie. Door dit stijgende aandeel zal naar verwachting eind 2018 de totale omzetwaarde van warmtepompen voor het eerst hoger liggen dan die van gasgestookte ketels. Het toenemende aandeel van warmtepompen komt onder andere doordat warmtepompen bij nieuwbouw steeds vaker de standaard zijn en de techniek via de ISDE gesubsidieerd wordt. Daarnaast kiezen veel gemeenten ervoor om nieuwbouw niet meer op het aardgasnet aan te sluiten. Ook veel woningcorporaties aan de slag gegaan met warmtepompen, zoals bijvoorbeeld bij NOM-renovatieprojecten. Ook de toepassing van hybride warmtepompen, de combinatie van een warmtepomp met een gasketel als backup, is in de praktijk al veelvuldig toegepast. Voor corporaties zijn warmtepompen een interessante optie om tot een CO2-neutraal woningbestand in 2050 te komen.

 

6 reacties op “‘Omzet warmtepompen voorbij ketels’

 1. Aart Tempelman schreef:

  Vanaf 2020 worden er geen nieuwe woonwijken met een gasleiding meer aangelegd.
  Het vervangingspotentieel van gasgestookte ketels naar naar warmte pompen is groter dan naar gasgestookte HR ketels. Door de enorme aantallen zal de prijs van de warmtepomp een dalende lijn laten zien.

 2. jos schreef:

  Voor veel mensen is de prijs van aanschaf warmtepomp nog te hoog , en bij de meeste mensen is ruimte voor plaatsing van warmtepomp met buffervat niet aanwezig .en moeten op elkaar geplakte installaties worden gemaakt zoals op de foto in dit artikel . Ik denk dat fabrikanten snel moeten door ontwikkelen , zodat er compacte warmtepomp-systemen op de markt komen met een optimaal rendement( zonder bijverwarming met c.v ketel of elektrische radiatoren) , die op bestaande c.v -ketel afmetingen passen.

  • Tinus de Vreugd schreef:

   Hoezo buitenunit? allang niet meer nodig en zelfs ongewenst, omdat dat in de winter als een warmtepomp echt aan het werk moet een hoge ontdooi capaciteit vraagt, en ook de condensor moet ontdooien bij wind en sneeuw..
   En groot? geen ruimte? ook dat is relatief.. http://www.r744heatpump.com.. Het ding niet in huis willen hebben is het grotere probleem, en het gevolg van gasketel gewenning.. en eenmaal gewend?……Financieel ja een punt, maar hebben we wel een keuze.. Warmtenetten zijn ook verre van duurzaam, en peperduur.. Warmtepomp techniek is de enige waar je meer warmte mee kan verplaatsen dan je er aan energie instopt. En dat kan elektrisch, de gemakkelijkste energiesoort om te delen en te vervoeren in bestaande netten en te bufferren in auto’s en lokaal op te wekken, door wind zon en water (Getijde energie)

 3. Maarten Deckers schreef:

  @Jos, ik zie een foto met een gasgestookte ketel en een buffervat. zoals zo vaak ergens weggestopt op een plekje uit het zicht want men wil de techniek niet zien. Als er geen rommel voor staat kan de onderhoudsmonteur er overigens wel goed bijkomen tijdens zijn werkzaamheden!

 4. De warmtepomp zal altijd duurder blijven dan HR-gasketels. Het is nu eenmaal veel meer techniek.
  Wat betreft het vat op de foto, dat is voor zover ik het kan zien een expansievat.
  Bij onze warmtepompen, en zeker bij de nieuwe ECH2O en ALtherma LT-D, is een buffervat niet nodig.
  Een combi-warmtepomp, dus met ingebouwde boiler, heeft een ruimte nodig van ca 70 cm – 70 cm, en kan vaak wel een plaatsje vinden in de woning.
  De ontwikkelingen omtrent warmtepompen blijven doorgaan, hogere rendementen, hogere eindtemperaturen, lagere prijzen; de komende jaren kunnen we veel verwachten.
  Met name de lucht/water warmtepomp laat een grote groei in verkoop zien, net zoals de Hybride lucht/water warmtepomp.
  Dit is logisch, de kosten zijn lager dan van een water/water warmtepomp, de jaarrendementen onderhand bijna gelijk. Ook de steeds strenger wordende eisen m.b.t. bronnen spreken in het voordeel van de lucht/water warmtepomp.
  Natuurlijk heeft ook de lucht/water warmtepomp nadelen. Vooral de plaats waar de buitenunit moet worden neergezet zal soms hoofdbrekens kosten. Maar ook deze worden steeds stiller, hetgeen de plaatsing makkelijker maakt.

 5. O.Giliam schreef:

  Iedereen wet precies hoe het moet,Maar ik ben nog nergens een behoorlijke uitleg tegengekomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven