fbpx
Nieuws

Onafhankelijk onderzoek naar TopLine

Nefit gaat een onafhankelijk bureau opdracht geven om de gang van zaken rondom de problemen met de TopLine-toestellen opnieuw te onderzoeken. Hiermee wil de ketelfabrikant de berichtgeving van RTL Nieuws ontkrachten, waarin gesteld wordt dat het bedrijf informatie zou hebben achtergehouden over vervorming van de aluminium verbrandingskamer/wisselaar in TopLine-toestellen van 2006-2009. De ketelfabrikant spreekt de beschuldiging met klem tegen en zegt dat het onderzoek van de omroep ‘aantoonbaar feitelijke onjuistheden bevat’.

Nefit heeft al ruime tijd problemen met de TopLine toestellen die tussen 2006 en 2009 van de band rolden. Zo is Nefit sinds vorig jaar op last van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de 80.000 nog niet vervangen branderdeksels preventief aan het vervangen. Sinds 2009 hebben alle nieuwe TopLine-branders standaard een ander type branderdeksel, met verbeterde afdichting, gekregen. Defecte wisselaars worden volgens de fabrikant ook al langer onder garantie vervangen, en vormen volgens Nefit geen veiligheidsrisico. Ondanks de reacties op de technische tekortkomingen ligt het bedrijf nog stevig onder vuur van critici.

Twee onderzoekers hebben bij RTL sterke kritiek op de handelswijze van Nefit, en spreken van een voor de autoriteiten verzwegen ontwerpfout in de wisselaar, waardoor het toestel een “CO-bom” zou zijn, en “duizenden mensen het risico zouden lopen op brand of vergiftiging”. Klik hier voor het onderzoek. Het AD spreekt van een ‘killerketel’. Er zijn in Nederland in 12 jaar tot dusver 12 gevallen van brandschade bekend bij de 128.000 TopLine-toestellen uit de periode 2006-2009. Dit maakte Nefit vorig jaar al bekend. Nefit en ook de NVWA laten weten later meer inhoudelijk te reageren.

Reactie Nefit

Nefit reageert direct na de nieuwsuitzending met een statement op de berichtgeving, omdat die tot veel vragen leidt bij ketelbezitters, en zorgt voor veel vragen aan installateurs. “Wij zijn geschrokken van de teneur van de berichtgeving en de aantoonbaar feitelijke onjuistheden hierin. In het onderzoek waar de recente berichtgeving op is gebaseerd, wordt gesteld dat de lopende actie van Nefit waarbij de brander wordt vervangen, niet afdoende is. Een lekkende warmtewisselaar zou volgens dat onderzoek ook kunnen leiden tot brand of tot lekkage van koolmonoxide (CO) buiten het toestel. Ook wordt gesteld dat Nefit informatie zou hebben verzwegen voor de NVWA. Deze stellingen zijn onjuist. Alle ons bekende incidenten, relevante feiten en rapporten zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een toestel met de nieuwe brander op de juiste manier gesloten en volgens de voorschriften onderhouden, geen verhoogd risico voor de gebruiker en zijn omgeving kent.” De ketelfabrikant heeft met de NVWA afgesproken dat dit jaar de laatste TopLine-toestellen in de preventieve vervanging van de branderdeksel worden aangepakt.

Geen verhoogd risico

Diverse onderzoeken door Nefit zelf en een onafhankelijke, gerenommeerde partij tonen volgens de ketelfabrikant aan dat een kapotte warmtewisselaar geen verhoogd risico oplevert op brand of lekkage van CO buiten het toestel. “Deze onderzoeken zijn ook gedeeld met de NVWA. Door de constructie van cv-ketels blijft een eventuele lekkage van CO die ontstaat door een defecte warmtewisselaar binnen het toestel. De ventilator zorgt voor onderdruk waardoor deze gassen alsnog worden afgevoerd via het afvoerkanaal. Er is geen verhoogd risico voor de brandveiligheid.” Er zijn bij Nefit in totaal 63 gevallen bekend van smeltschade binnen het toestel, waarbij de schade in 8 gevallen ook aan de buitenkant zichtbaar was. Van de 128.000 toestellen van het type TopLine die zijn verkocht in 2006-2009, zijn 25.000 warmtewisselaars vroegtijdig vervangen, onder de garantie van 15 jaar.

Reactie Uneto-VNI

Branche-organisatie Uneto-VNI roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen en met een heldere uitspraak te komen. De installateursvereniging wacht de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek van Nefit af. Daarnaast benadrukt de koepel het belang van inspectie en onderhoud van cv-toestellen volgens de door fabrikanten afgegeven richtlijnen. Deze periodieke controles moeten ervoor zorgen dat gevaarlijke situaties niet kunnen ontstaan en de cv-ketel goed zijn werk doet.

16 reacties op “Onafhankelijk onderzoek naar TopLine

  1. Jan van Dik schreef:

    Sounds like: Nefit-WC-eend onderzoekt Nefit-WC-eend. Eeeeh Mark Rutte ga aan je werk!

  2. Frits schreef:

    Ik vind de uitzending van gisteren niet echt heel netjes van RTL, ik ben geen fan van Nefit
    maar Nefit heeft jaren geleden alle installateurs in een brief op de hoogte gesteld dat die brander vervangen moet worden, daar stond ook een vergoeding tegenover, ik heb dergelijke ketels niet geplaatst maar was op de hoogte.
    Toen ik branders ging bestellen om die te wisselen als ik het onderhoud van de cv ketel wilde doen bij mijn onderhoud cv klanten, was de levertijd enige maanden, Kijk dat vind ik wel verwijtbaar.
    Nog een min puntje in de uitzending van RTL. de meneer die doodleuk staat te beweren dat het levens gevaarlijk is en dat er koolmonoxide in huis komt en dat de boel in de brand gaat, is dat gebeurt????? , even een opmerking hier over, natuurlijk deugt het niet dat staat voorop! maar : wat gebeurt er meestal de rookgassen lekken
    en er komt verbrandings gas (rookgas) in een gesloten toestel terecht, dat kan geen kant op en door de hitte verbrand er vrij snel bedrading, de ketel gaat in storing , en stopt, het is een gesloten! toestel en de isolatie en mantel is vlam dovend er gebeurt volgens mij niets meer dan een storing melding en basta! ik ben in mijn carrière als installateur dit regelmatig tegen gekomen voorheen bij Vaillant is dit ook gebeurt,
    Bij regel matig onderhoud van de cv ketel komt dit altijd boven water en kun je dat voorkomen, zelfs al doe je dat om de 2 jaar, maar als ik lees dat in Nederland 560.000 cv ketels NOOIT onderhoud krijgen , zou ik daar het probleem zoeken.
    Een voorbeeld: ketel is jaren niet nagezien (geen onderhoud) 5 jaar zeg maar,
    dan loop je risico , als vervuiling een slechte doorstroming gaat geven van de gasbrander door de lamellen (warmtewisselaar) hierdoor wordt het toestel vaak te heet. En dan is er aantasting van afdichtingen (silicone ringen en dergelijke) die gaan stuk en de ketel afdichtingen gaan lekken BIJ ALLE KETELS .
    Ik doe onderhoud aan alle merken cv ketels en gastoestellen en bijna alle storingen en problemen zijn achterstallig onderhoud. of slecht onderhoud je moet wel weten waar je mee bezig bent.
    En nu nog even dit: koolmonoxide CO komt vrij als er sprake is van luchtbederf!
    Luchtbederf komt door onvoldoende of slechte verbranding CH4 met O2 geeft Co2 en H2O was het niet zo iets? bij te kort aan O2 ontstaat een teveel aan Co2 en daarna een toename van CO maar wel allemaal in die gesloten ketel en niet daarbuiten en zolang die brand draait de ventilator die O2 naar binnen haalt en daar kun je over brainstormen , maar wel uitkijken als je opmerkingen gaat maken op de TV dat het toestel LEVENS GEVAARLIJK IS. hoeveel slachtoffers zijn er gevallen?

    • Wim Born schreef:

      En zo is het precies!

    • Bert schreef:

      Frits je hebt eigenlijk mijn tekst gestolen dat had ik allemaal willen schrijven “lol” maar kan het niet ander verwoorden helemaal mee eens, maar waar rook is, is vuur natuurlijk , heb wel het hele rapport van C + B gelezen en moet zeggen dat het wel een gedegen en gegrond rapport is waar je je ook het e.e.a. bij kan bedenken, dus de waarheid ligt ergens in het midden denk ik, nu is het inderdaad echt niet netjes zoals RTL dit nieuws brengt want ook andere fabrikanten zoal vaillant en intergas hebben wel grote problemen gehad natuurlijk, maar de kijkcijfers gaan in dit geval wel voor natuurlijk.

    • Ton van Hagen schreef:

      Als die installateurs nu eens gewoon in 2009 hun ketels hadden veranderd was het nu niet zo zooitje, maar vanaf 2009 nog nooit de pakking vernieuwen is toch wel schrijnend.
      En dat kwam je er achter dat de nieuwe verdeelplaat niet past op de brander.
      Maar het is makkelijker om stickers te plakken.

  3. Wilco schreef:

    Lekker weer klanten bang maken alsje meld dat de wissellaar krom komt nefit deze nog vervangen kosten 150 euro bij vaillant, agpo, en radson vroeger moest klant gewoon betalen de garantie was voorbij was het antwoord altijd. Daar word niets over gezegd nu heeft nefit en slechte productie gehad en ze worden op de grond toe afgebrand. Dhr maas heeft een zoon die vaillant instalateur is die heeft toen niks gemeld en nu gaat hij er vol op. Valt wel op dat hij nu nefit zo afbrand en vaillant toen niet.

  4. Johan Veldkamp schreef:

    Diezelfde goedbetaalde “onderzoeker” heeft ook die berichten over de slimme meter de wereld ingeslingerd. Hoor je niets meer van. Zeer twijfelachtige angstzaaierij.

  5. John schreef:

    Ook wij plaatsen geen deze toestellen niet maar Nefit en Buderus is toch 1! Buderus heeft deze problemen ook gehad in hun wandketels jaren geleden. Wel vreemd dat dit nu bij nefit voorkomt of eigenlijk toch ook weer niet en hier komt het nederland weer om de hoek want de consument wil een goedkoop toestel!
    En ook hier weer het probleem ga je het proberen of leer je van de fouten van vroeger?
    Er is dus gekozen om het te proberen en het is fout uitgepakt en ja dan moet je op de blaren zitten.
    Maar om over die zogenaamde experts maar te zwijgen want die hebben nog nooit een ketel van binnen gezien laat staan dat ze er een onderhouden hebben!
    Commentaar geven is altijd makkelijk, maar vind dat Nefit het toch goed op heeft gepakt en zijn verantwoordelijkheid heeft genomen jaren geleden al.
    Dat er dan mensen en installateurs zijn die nu beginnen te zeiken tegen hen zou ik willen zeggen had die jaren ervoor ca 117 euros voor een service beurtje uitgegeven en je had deze problemen nu niet gehad en aan de installateurs die nu klagen waarom hebben jullie het onderhout niet uitgevoerd volgens de specificaties van de fabrikant?

    Nadien niet zeiken als je geen geld voor onderhoud uit wilt geven en als je op onderhoud wilt besparen, sufferds dit noemt men verkeerde zuinigheid en komt altijd als een mokerklap terug leer dit nu toch eens!
    Lang leve de particulier die ketels installeert en de installateur die niet of geen juist onderhoud uitvoert.

    Heren collegas wij gaan niet mee in deze onzin en voeren juist onderhoud uit en ja dan doe je maar 5 ketels op een dag als alles meezit in plaats van 8 bij de grote heren die ook energie leveren en de meeste van jullie weten wel welke het zijn.

    Zo zie je maar weer deze vallen altijd stuk voor stuk door de mand en dan kunnen ze alleen maar zeiken en zeuren over hoe dit toch kon gebeuren!

    Een advies aan iedereen doe je werk naar behoren of stop er gewoon mee en ga je om laten scholen.

    John

    • Ton van Hagen schreef:

      Goed verwoord al die grote jongens moeten nu een hoop inhalen.
      Maar de meesten moeten er wel 10 a 13 per dag doen hoor.

  6. John schreef:

    Dat is nou presies wat ik bedoel bij dit aantal kun je simpelweg geen GOED onderhoud uitvoeren dat bestaat niet.
    Maar ja dat krijg je he abonnementen goedkoop afsluiten dan moeten ze er wel zoveel doen om het rendabel te maken!
    Dit is mede dankzij de woningbouw en al die andere partijen die ze uitmelken en ja de grote zijn daar nou eenmaal gevoelig voor, kijk eens wat wij weer hebben binnengehaald 3000 ketels in onderhoud.
    Maar tegen wat voor kwaliteit moet je je afvragen die van lek mijn vesje waarschijnlijk.
    Kwaliteit op onderhoud mag niet op bezuinigd worden! Doe het goed of doe het NIET.

  7. […] al dan niet preventief vervangen omdat ze krom zouden trekken. Nefit zegt dat de wisselaar geen veiligheidsrisico vormt, maar dat wisselaars onder garantie, en in regulier onderhoud kunnen worden vervangen, mocht er […]

  8. […] heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau opdracht gegeven onderzoek te doen naar de zaak. De minister laat weten dat hij voor definitieve conclusies de resultaten uit dit […]

  9. […] komt Nefit tegemoet aan installatiebedrijven en particulieren die kampen met problemen met het TopLine-toestel. Het probleemtoestel kan te maken krijgen met een kromming in de wisselaar. Nefit beschouwt dit […]

  10. harko schreef:

    Nefit verzwijgt levensgevaarlijk probleem, NVWA verzwijgt falende controle op levensgevaarlijk Nefit-probleem, Onderzoeksraad voor Veiligheid (2016) en het OM weigeren levensgevaarlijk Nefit-probleem te onderzoeken. Ombudsman: Geen reactie. Tweede Kamer stelt vragen.

  11. Andre schreef:

    Probleem valt best mee. Andere merken hebben ook hun specifieke problemen, zoals Ferroli die uitbrand en daar hoor je helemaal niks over

  12. Eddy Buiting schreef:

    Dag Harko, uw reactie is vanwege uw taalgebruik -opnieuw- gemodereerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.