fbpx
Nieuws
Ondergrondse boring verbindt projecten met WKO

Met behulp van een ondergrondse gestuurde boring zijn twee grote woningbouwprojecten in het Amsterdamse Eenhoorngebied met elkaar verbonden. De gebouwen binnen deze projecten kunnen nu vanuit dezelfde bronnen duurzaam verwarmd en gekoeld kunnen worden via een warmte-koudeopslagsysteem (WKO).

 

 

 

De door Unica  in opdracht van Bouwinvest gerealiseerde verbinding is om twee redenen bijzonder. Allereerst door de gestuurde boring, die in samenwerking met BAM is gerealiseerd, waarbij de verbinding over een afstand van 170 meter horizontaal is aangelegd op circa 6 meter onder de grond. Grootschalig graafwerk kon hierdoor achterwege blijven. Opvallend is verder de relatief grote afstand die overbrugd moest worden. Beide kavels liggen circa 200 meter van elkaar; de maximale afstand tot een WKO-bron is doorgaans korter.

 

Al aangesloten op WKO

De Heelmeesters, een ontwikkeling en belegging van Bouwinvest, is een van de twee projecten die is aangesloten op de WKO. Het project bestaat uit twee U-vormige appartementengebouwen met twee ondergrondse parkeergarages. Unica heeft voor dit project de complete klimaat- en WKO installatie gerealiseerd, waardoor alle woningen zijn voorzien van duurzame warmwateropwekking middels warmtepompboilers, vloerverwarming, vloerkoeling en ventilatie.

 

Overschot koeling naar buurpanden

Het andere project betreft De  Feniks en Het Baken, eveneens een ontwikkeling en belegging van Bouwinvest. Het gaat om de renovatie van de oude Casa 400 tot 342 studentenwoningen en een horecavoorziening. Verder omvat dit project de nieuwbouw van 130 starterswoningen met een parkeergarage. Naast de verwarming en koeling van het gebouw via de WKO zorgt Unica hier ook voor de sanitaire installaties. Bij deze projecten wordt een overschot aan koeling verwacht. Die koeling kan in de toekomst gebruikt worden om omliggende panden te voorzien van koeling door deze ook aan te sluiten op de WKO, wat een extra duurzaamheidsimpuls voor het gebied kan betekenen.

 

Naar verwachting wordt het gehele project eind 2014 opgeleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.