fbpx
Nieuws

Na toepassing in Amsterdam, is nu bij de Erasmus Universiteit Rotterdam het tweede pand opgeleverd dat is uitgevoerd met het natuurlijke klimaatsysteem van Earth Wind and Fire. Frisse lucht wordt er aangetrokken door een Ventec-dak, versneld door een ‘klimaatcascade’ en weer naar buiten getrokken door een zonneschoorsteen.

Het gaat om het Langeveld Building, vernoemd naar de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Henny Langeveld. Het multifunctionele onderwijsgebouw heeft met dit klimaatsysteem én door alle andere duurzame toepassingen een BREEAM-outstanding certificering weten te halen.

Architectuur en techniek verweven

In het universiteitsgebouw zijn architectuur, bouwtechniek en installatietechniek nauw met elkaar verweven. In de installatie wordt frisse lucht door de wind aan de bovenzijde het gebouw binnengebracht via een zogenoemd Ventec-dak, daarna door een schacht (klimaatcascade) met waterdruppels gewassen, gekoeld en gedroogd of verwarmd en bevochtigd, en door neerwaartse trek (zwaartekracht) naar de kelder getransporteerd, waarvandaan de frisse lucht naar de te klimatiseren ruimtes wordt gedistribueerd. Ten slotte wordt de gebruikte lucht door de trek van een zonneschoorsteen weer naar buiten getransporteerd.

Het is de tweede keer dat het Earth Wind and Fire (EWF)-concept wordt toegepast. De eerste toepassing van het EWF-concept was in 2019 in Hotel Breeze (tegenwoordig heet het hotel Four Eelements). Het installatieconcept van Earth, Wind and Fire werd ruim tien jaar geleden uitgedacht door ingenieur Ben Bronsema, die er in 2013 aan de TU Delft op promoveerde.

EWF 2.0

Voornaamste verschillen tussen het Langeveld Building en Hotel Four Elements, is dat er in het Langeveld Building een warmteterugwininstallatie is toegepast én dat er een Variabel Debietsysteem (VAV)is toegepast, geregeld op basis van CO2-concentratie

Het circulaire onderwijsgebouw van 8.500m² wordt, mede door dit ventilatiesysteem, een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Het systeem in het Langeveld Building heeft een totale ventilatiecapaciteit van 135.000 m3 per uur. Met dit systeem wordt ten opzichte van luchtbehandelingskasten naar verwachting een energiebesparing gerealiseerd van ruim 50 procent waarvan 90 procent op ventilatorenergie.

Opdrachtnemer BAM Bouw en Techniek realiseerde de nieuwbouw in samenwerking met Paul de Ruiter Architects, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. BAM Advies en Engineering berekende de constructieve uitwerking. abcnova verzorgde namens de opdrachtgever het project- en contractmanagement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.