fbpx
Nieuws

Onderwijspact in Praktijkinstituut

 

Onder grote belangstelling is het Praktijk Instituut Techniek (PIT) in Hoogeveen geopend. PIT is een initiatief van ondernemers, overheid en onderwijs en is gevestigd in het Alfa-college aan de Voltastraat in Hoogeveen. Binnen PIT werken technische installatiebedrijven en het onderwijs nauw samen, wat het opleidingsniveau van huidige en toekomstige medewerkers binnen de techniek ten goede zal komen. Bij de opening was Doekle Terpstra, als aanjager van het Nationaal Techniekpact, aanwezig. Hij complimenteerde de initiatiefnemers van dit samenwerkingsverband en benadrukte het belang hiervan, juist in de regio.

Met wethouder Anno Wietze Hiemstra, Wim Moes (College van Bestuur van het Alfa-college), projectleider PIT Wim Moonen en Erik Hommes, directeur Bedrijfsvoering van Ten Kate Installatietechniek verrichtte hij de opening van de praktijkomgeving.

Gericht op de praktijk

pit2Door de intensieve samenwerking tussen het onderwijs en de ondernemers sluit de opleiding steeds beter aan op de beroepspraktijk. Bedrijven hebben grote invloed op de inhoud van de praktijklessen; ze kunnen aangeven welke onderdelen voor hun medewerkers van belang zijn. Deze worden dan opgenomen in het lesprogramma. Inmiddels zijn zo’n  twintig studenten van de opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en procestechniek via hun werkgever gestart met hun studie. PIT biedt ze binnen het Alfa-college een leeromgeving die nauwelijks te onderscheiden is van de praktijkomgeving waarin ze in het bedrijfsleven aan de slag gaan. De studenten werken met geautomatiseerde productieprocessen waarin zij ook in het dagelijkse werk te maken kunnen krijgen.

Veel belangstelling bedrijven

pitInitiatiefnemers van het PIT zijn Ardagh, Fokker, Ten Kate Installatietechniek, Klok Installatiebedrijf, Opleidingsbedrijf Metaal, Opleidingsbedrijf Installatiewerk, gemeente Hoogeveen, provincie Drenthe en het Alfa-college in Hoogeveen. Een tiental bedrijven laat hun medewerkers al bij PIT scholen, maar er is nog ruimte voor groei en nieuwe bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.