
Een betaalbare en kleine warmtepomp die draait op het koudemiddel propaan. Daarvan wil een consortium van marktpartijen en kennisinstituten, onder leiding van de Hogeschool Arnhem Nijmegen een prototype ontwikkelen. Die moet dan door Nederlandse fabrikanten worden doorontwikkeld tot serieproduct.
“Buitenlandse warmtepompfabrikanten houden vaak niet zo goed rekening met de specifieke Nederlandse situatie. Deze warmtepompen zijn daarom vaak aan de grote kant en zijn minder gericht op onze specifieke eisen rond bijvoorbeeld tapwaterbereiding”, zegt Rob ter Steeg, projectleider vanuit de Hogeschool Arnhem Nijmegen. “En Nederlandse verwarmingsfabrikanten hebben op hun beurt vaak niet de ontwikkelbudgetten om echt grote stappen te zetten.”
Propaan
De definitieve specificaties voor het prototype moeten nog worden vastgesteld, maar in ieder geval wordt er gekozen voor koudemiddel propaan, vanwege de lage belasting voor het klimaat en de “goede koeltechnische eigenschappen”. In eerste instantie is het niet de bedoeling om een één-op-één vervanging voor de cv-ketel te ontwikkelen, zegt Ter Steeg. “Er zal waarschijnlijk toch een upgrade van de bestaande radiatoren nodig zijn.”
Hoewel er bij het consortium wel marktpartijen aangesloten zijn, is er bewust voor gekozen om warmtefabrikanten als Itho Daalderop of Intergas niet aan te laten haken. “Het is de bedoeling dat de resultaten aan de hele Nederlandse sector ten goede komen. Als er fabrikanten betrokken zijn dan bestaat het risico dat ze het onderzoek gaan sturen en de informatie bij zichzelf willen houden”, zegt Ter Steeg, die erbij zegt dat er wel degelijk interesse is getoond vanuit die hoek.
Standaardcomponenten
Het prototype dat straks klaar moet zijn, zal een zo eenvoudig mogelijk ontwerp hebben en bestaan uit standaardcomponenten, zegt Ter Steeg, zodat fabrikanten ze makkelijk kunnen produceren en er snel “grote aantallen” gehaald kunnen worden, wat dan weer vertaald zal worden naar een acceptabele prijs. “Het recente manifest waarin de sector stelt dat de standaardketel te willen uitfaseren, geeft wat dat betreft wel wat lucht. Want natuurlijk moet de warmtepomp een stuk goedkoper. Maar het hele goedkope alternatief, de cv-ketel, valt straks weg.”
In eerste instantie zal de energie gericht zijn op de ontwikkeling van een lucht-water-warmtepomp, maar, zo stelt het consortium, “elementen uit deze ontwikkeling kunnen ook worden gebruikt in alternatieve systemen, zoals warmtepompen met bodembron of koelinstallaties”.
Subsidie
Het consortium heeft voor zijn project ‘High Performance Little Air Natural Charge Heatpump’ van TKI Urban Energy een subsidie gekregen van iets meer dan 570.000 euro en het heeft tot eind 2019 de tijd om het prototype te ontwikkelen. Bij het consortium zijn verder betrokken: Business Development Holland (BDH), Haagse Hogeschool, MMID, Re/genT Helmond, Transferworks.
Geachte
op zich een goede ontwikkeling die ik als energie adviseur kan onderstrepen. ik heb echter een opmerking.
waarom er gekozen is voor een oplossing die iedereen al aan het onderzoeken is, waarom geen goed onderzoek naar zonverwarming zonder dure( niet duurzame) warmte pomp
vreemde opvatting van de heer Tersteeg om de huidige fabrikanten, “warmte fabrikan-
ten” zoals de heer ter Steeg ze omschrijft, uit te sluiten van de ontwikkeling van kleine betaalbare warmtepompen. vreemd omdat als dit soort bedrijven als Itho-Daalderop en Intergas e.a. ook bij deze ontwikkelingen worden betrokken, gebruik kan worden gemaakt van een enorme ervaring en ontwikkeling capaciteit en als goede afspraken (contractueel) vooraf worden gemaakt dan kan er geen sprake zijn dat er door hen sturing aan het onderzoek kan worden gedaan of dat de resultaten hun eigendom zullen zijn.
v.w.b. het moeten aampassen van de radiatoren heeft de heer ter Steeg zeker gelijk in want CV ketels vervangen door warmtepompen na 2021 is in vrijwel alle gevallen onmogelijk omdat er warmte technische problemen zullen ontstaan als de gepresenteerde voorstellen om na 2021 de verkoop van CV ketels te staken/verbieden werkelijkheid worden. Deze voorstellen zijn bedoelt om de mensen te dwingen om over te gaan op duurzame verwarmings methoden. Gerefereerd wordt aan stads/wijkverwarming systemen (uitstekend systemen maar helaas niet overal te realiseren) en vooral aan warmte pompen (hetzij water/water of lucht/water systemen dan wel hybride systemen).
Allen uitstekende systemen bij nieuwbouw maar onhaalbaar bij bestaande situaties waar CV ketels moet worden vervangen omdat deze aan einde zijn gekomen van hun levensduur.
Voor bestaande huizen, wel of niet (goed) geïsoleerd, zijn er ooit een transmissie (capaciteit) berekening gemaakt welke gebaseerd was op de standaard gegevens van buitencondities van -/- 10 oC en een luchtsnelheid van 8m/sec. en een gewenste binnen temperatuur van 21 oC in de woonkamer; 16 oC in de slaapkamers en 24 oC in de badkamer.
Uit deze transmissie berekening is uitgekomen dat de CV ketel een xxx vermogen moet kunnen leveren (veelal veel te grote verwarmings capaciteit maar wel gekozen voor een bepaalde capaciteit voor de warm water voorziening)en daarvoor kan natuurlijk een gelijkwaardige warmtepomp voor worden geplaatst (met daarbij wél een boiler !).
Echter: de radiatoren zijn óók per ruimte berekend om het verwarmend vermogen te leveren voor de gewenste ruimte temperaturen in de vertrekken te realiseren, ofwel het VO ( Verwarmend Oppervlak) bepaald de warmte afgifte van een radiator.
Maar deze bestaande installaties zijn altijd uitgerekend op basis van een HT (Hoge Temperatuur) installatie ofwel een 90/70 oC installatie (de CV aanvoer kan maximaal 90 oC zijn en de retour van de CV installatie is dan 70 oC.
Deze temperatuur gegevens zijn een zeer belangrijk onderdeel van de eerder genoemde transmissie berekening.
Maar warmtepompen leveren maximaal 45 oC, zij kunnen wel meer leveren voor b.v. tapwater, maar dat is kortstondig want als warmtepompen een hogere watertemperatuur dan 45 oC moeten leveren dan daalt het rendement van een warmtepomp dramatisch (rendement van een warmte pomp wordt uitgedrukt in een COP factor ofwel Coëfficiënt of Performance ofwel het aantal kWatt warmte per kWatt verbuikte electra, veelal is dat ca. factor 5).
Dus is de maximale aanvoer van een goed renderende warmtepomp ca. 40 á 45 oC.
Maar de capaciteiten (maten) van de radiatoren zijn berekend op 90 oC om bij de omstandigheden van .-/- 10 oC buitentemp. en een luchtsnelheid van 8m/sec de gewenste binnentemperaturen te krijgen welke vereist zijn (zie boven).
Maar als de aanvoertemperatuur slechts 40 á 45 oC is i.p.v. de in de transmissie 90 oC zullen echt de gewenste binnentemperaturen nooit gehaald worden !!
Conclusie is: alleen een CV ketel door een warmtepomp vervangen (wat nu gepresenteerd is diverse energiebedrijven en milieu organisaties is niet zomaar uitvoerbaar of de verwarmings radiatoren moeten dan ook vervangen worden voor radiatoren met een groter VO (Verwarmend Oppervlak).
Dat gaat dus wel veel verder dan alleen de CV ketel vervangen voor een warmte pomp !!
Voorts het te verwachten geluidoverlast van de ventilator als er per woning een buitenunit met ventilator moet worden geplaatst, geen enkel probleem natuurlijk bij vrijstaande woningen maar bij rijtjeshuizen of bij huizen in een (stads) woonwijk zal dat als zeer storend worden ervaren en zeker gedurende de nachtelijke uren. Zeker als het een aantal buitenunits betreffen. Deze toename van het geluid is daadwerkelijk te horen op de website: http://www.naa.nl en dan klikken op “Kennis” en “ Aantal bronnen en geluidsniveau”.
Het geluidsniveau in de bebouwde kom mag maximaal 30 dB zijn tussen 11.00 uur en 07.00 uur, maar een goede buitenunit van een lucht/water warmte pompsysteem veroorzaakt al 30 dB geluid en als er dan b.v.10 st in een straat staan dan zal het maximaal toegestane geluidsniveau drastisch worden overschreden.
Ook wordt er gesproken van een hybride warmte pomp systeem, wat overigens ook een lucht/water warmte pomp systeem is maar dan uitgebreid met een (kleine) CV ketel. Maar dat mag geen optie zijn want toekomstig zullen alle woningen in NL worden afgesloten van het gas en dan heb je ook niets een de (kleine) CV ketel want er ontbreekt gas.
Ongeveer al uw bovenstaande bezwaren zijn al sinds 2015 opgelost en ook al 3 jaar zomer winter in vol gebruik op een verwarming installatie uit 2001.
http://www.co2warmtepomp.info Co2 brandt niet, de warmte
pomp heeft een standaard voorloop temperatuur van 65ºC dus ook direct veilig tapwater..