fbpx
Nieuws

Onderzoek naar branden zonnepanelen

'Leidingcapaciteit onvoldoende bij grote brand'

Er komt een onderzoek naar de oorzaak van branden op daken met zonnepanelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op initiatief van Holland Solar en Uneto-VNI besloten een dergelijk onderzoek uit te voeren.

Een brand van een dak met zonnepanelen wordt al snel toegeschreven aan de zonnepanelen of de installatie ervan. RTL noteerde 21 branden in 2018 in een eigen onderzoek. Holland Solar wil weten of dat ook daadwerkelijk zo is en wat daarvan dan de dieper liggende oorzaak is. Dit is voor de sector belangrijk, maar ook bijvoorbeeld voor de brandweer. Het onderzoek zal moeten worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij met voldoende expertise over zonne-energie. Het ziet er naar uit dat ECN, onderdeel van TNO, het onderzoek gaat uitvoeren.

Foute boel: stroomkabels van pv-installatie door een rookgasafvoer heen.

Er is op dit moment nog geen eenduidige registratie van de dergelijke branden, laat staan wat de exacte oorzaken zijn. Oververhitting van panelen en omvormers, of verkeerd aangesloten of defecte kabels zijn mogelijke boosdoeners. Ook de doorvoeren van de kabels worden niet altijd goed uitgevoerd. Ook worden arbo-regels met regelmaat genegeerd. De enorme groei van de zonnepanelenbranche heeft ertoe geleid dat steeds meer bedrijven zonnepanelen monteren.

5 reacties op “Onderzoek naar branden zonnepanelen

 1. Sjaak schreef:

  Geachte heer/mevrouw

  als erkend installateur ben ik vaak te duur omdat ik de aansluiting van de PV installatie mee reken, de voedingskabel, de groep uitbreiding soms de groepenkast enz.

  De “erkende” Pv installateur mag daar NIET aanzitten mar doet dat toch alleen veel goedkoper door verkeerd berekende voedingskabel enz

  Oplossing: de branche vereniging alleen elektrotechnisch erkende installateur de PV installaties te laten leveren en aansluiten en de verzekeringsbranche die eisen overnemen anders ben je niet verzekerd

 2. willem schreef:

  Om het aanmelden en veilig en juist installeren te bevorderen zal er een nieuwe voorwaarde in de belasting teruggaven toegevoegd kunnen worden. Bijvoorbeeld: dat BTW teruggave alleen mogelijk is, als de installatie is aangemeld en is geïnstalleerd door een gecertifieerd installatiebedrijf en dat de panelen aan de eisen voldoen zoals wij hebben afgesproken in de EU. Trouwens een gecertifieerd installatiebedrijf ondersteunt met het aanmelden. Zie voorbeeld; Terugleveren van energie
  Ik heb uw systeem geregistreerd bij het Productie Installatie Register via de website http://www.energieleveren.nl. Deze aanmelding zal door uw netbeheerder verwerkt worden en u ontvangt hier per email een bevestiging van. De netbeheerder zal daarnaast ook controleren of uw meter geschikt is voor de registratie van teruggeleverde stroom. Indien blijkt dat uw meter ongeschikt is, zal uw netbeheerder contact met u opnemen om de meter kosteloos te vervangen. Daarnaast is de netbeheerder verplicht uw registratie door te geven aan uw energieleverancier . Het is echter aan te bevelen om voordat u de jaarafrekening van uw energieleverancier ontvangt, te controleren of de registratie in goede orde ontvangen en verwerkt is.
  Hopende u hiermee van dienst te zijn geweest.

  Waarom iedereen zijn zonnepanelen zou moeten registreren – link
  NRC
  De ongeregistreerde stroomleverancier doet z’n intrede. Meestal mensen die ‘stiekem’ zonnepanelen op het dak hebben. Natuurlijk, een groen initiatief en met de beste bedoelingen, maar lastig voor de beheerder van het stroomnet zijn die onbekende panelen wel. Zelfs zo lastig dat netbeheerder Stedin onlangs via satellietbeelden een schatting heeft gemaakt van het daadwerkelijke aantal zonnepanelen in Rotterdam en Delft. Tijd voor een serieuze voorlichtingscampagne die de panelenbezitter uit de kast moet halen? Wellicht is er nog een andere mogelijkheid voor de stroomsector om een beter zicht te krijgen op het net. Over twee jaar wordt de huidige salderingsregel vervangen door een nieuwe ‘terugleversubsidie’. Als die registratie verplicht maakt, melden de nieuwe eigenaren van panelen zich vast wel.

 3. in mijn tijd werd de door ons geinstalleerde gasleiding en als mede de cv ketel door het gas bedrijf gekeurd tevens moest ik een gaserkenning hebben nog erger ik moest gecertificeerd zijn en dat niet alleen ik moest er behoorlijk aan meebetalen.Later bepaalde de minister de huiseigenaar is zelf verantwoordelijk ook de rechter deed hier aan mee.O ja alleen giveg gekeurd materiaal mocht toegepast worden.Hoe het in de praktijk toeging wil ik U besparen dan wordt U inderdaad scherm ziek.

 4. willem schreef:

  vraag aan Dirk Eversen van Keulen.
  Wat bedoeld u nu. Was het vroeger slechter of beter geregeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.