Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar falen collectieve verwarming

Onafhankelijke installatiebureaus’s gaan een onderzoek instellen naar de problemen met het collectieve verwarmingsysteem in de nieuwbouwwijk Weideveld in Bodegraven.

 

 

Hoofdaannemer Era Contour is de initiator van het onderzoek. Bewoners kampen sinds de oplevering in februari 2011 al met problemen rond het duurzame warmtepompsysteem, dat gebruik maakt van bodemopslag. De bewonersvereniging heeft vorige week een persbericht verstuurd naar de lokale media waarin de problemen werden beschreven: “Helaas blijkt de angst voor een slecht werkend milieuvriendelijk warmtepompsysteem werkelijkheid te zijn geworden. Na een valse start door het verlaat boren van de juiste bronnen heeft de Nuon eind vorig jaar eindelijk zowel de koude als warmwateraanvoer voor gebruik van het warmtepompsysteem opgeleverd. Hiermee zouden volgens alle partijen de problemen met dit vooruitstrevende systeem zijn opgelost. Na goede hoop en ter goeder trouw alle oplossingen te hebben afgewacht, zitten de bewoners sinds oktober vorig jaar nog steeds in de kou.”

 

Warmtepomp

De aannemer en betrokken installateurs en leverancier geven aan alle medewerking te geven aan een oplossing. Bewoners hebben de laatste termijn van hun bouwsom nog als stok achter de deur voor een oplevering met werkend verwarmingssysteem. Het wijkteam heeft een brief gestuurd naar de fracties van alle partijen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De VVD en SGP willen het onderwerp in de gemeenteraadscommissie aan de orde stellen. Laatsgenoemde partij stelde in 2008 al vragen over het project met de collectieve verwarming door middel van warmtepompen en een bodemopslagsysteem.

7 reacties op “Onderzoek naar falen collectieve verwarming

  • H.Kras

    Ja zo zie je maar weer schoenmaker blijf bij je leest.
    De erkende installateurs in nederland hebben een andere insteek op hun werk.

  • Henk van den Brink

    In Nederland worden jaarlijks tientallen WKO’s geplaatst. Vreemd dat deze het niet zou doen. Er moet iemand voor een dubbeltje op de eerste rij hebben willen zitten en daarvoor moeten de bewoners kennelijk al maanden boeten.
    Het is specialistische techniek, in het vak moet je zijn opgegroeid en cursussen (kijk eens bij http://www.ISSO.nl) hebben gevolgd.
    Gelukkig dat de hoofdaannemer zich nu bewust is van zijn (keten)aansprakelijkheid en ernaar gaat handelen. Het kan worden opgelost!

  • R de Leeuw

    Een warmtepmp is vragen om problemen, snel verbieden die energieverslinders. Zeker icm met een WKO van Nuon, Vitens, Eneco etc waar de bewoners al 60 euro per maand voor betalen. Dat is 720 euro per jaar, oftewel 1000 kuub gas.

    Laat een moderne woning mar 600 m3 gas nodig hebben, dus bewoners zijn alleen al duurder uit met het vastrecht voor de WKO. Daar komt nog het stroomverbruik bij van 3000-4000 kWh per jaar en als je een beetje royaal stookt (oude mensen) zit je zo op 10.000 kWh.

    En wat over 15 jaar als hij vervangen moet worden? Een nieuwe warmtepomp kost 8000 euro, en dan moet het looizware ding nog door een legertje monteurs verwijderd en geplaatst worden.

    Nee dan een HR-keteltje, slechts 1200 euro inclusief plaatsing en thermostaat (CW4).

    Nu zal de warmtepompmaffia zich wel stil houden.

  • Martin Smit

    Laten we eerst het onderzoek afwachten wat de oorzaak van dit falen is. Er wordt nu al – meer dan – gesuggereerd dat het aan het warmtepompsysteem zou liggen.

    Dat moet nog maar blijken!

  • Martin Smit

    Laten we eerst het onderzoek afwachten wat de oorzaak van dit falen is. Er wordt nu al – meer dan – gesuggereerd dat het aan het warmtepompsysteem zou liggen.

    Dat moet nog maar blijken!

  • H.Kik

    Diverse fabrikanten van warmtepompen hebben hun zaakjes niet op orde. Ik ben zelf betrokken bij een project met warmtepompen als servicemonteur. Servicen aan een warmtepomp is soms onmogenlijk vanwege de plaatsing of opbouw van het apparaat. Op cursus staat zo’n machine vrij opgesteld.Ik verzeker u , het is niet fijn om wekelijks bij dezelfde klanten langs te gaan.
    En dan de smoes dat het om gasbesparing gaat, vele energiecentrales draaien op aardgas om stroom op te wekken? snap u tnog, ik niet.

  • Ewoutmuntz

    Diverse installaties ontworpen voor installateurs en particulieren. Tot nu toe geen enkele klacht. Integendeel, aannemer wil er nu meer gaan plaatsen. Devies is wel, geen compromis naar aantal bronnen, afgiftesysteem ed. Een aantal opdrachten misgelopen omdat we niet de goedkoopste waren. Nu ontwerp aan het maken voor renovatie appartementencomplex. Toch maar warmtepompen. In combinatie met zonnepanelen en mega windmolen een fantastisch project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geen vakinformatie voor de installatiebranche missen?

Als vakman weet je hoe snel de techniek verandert. Wil jij geen enkele ontwikkeling en innovatie in de installatiebranche missen? Download gratis een digitaal inkijkexemplaar en ontdek het vakblad Installatie.

Laatste nieuws

Enorme zonnegevel voor bedrijfshal

Kemkens koopt Essent uit: weer volledig familiebedrijf

Condenswater loopt ophoog

Vloerverwarmingstips bij stap naar warmtepomp

Premium

Lokale kracht, landelijke synergie

Premium

Thuisbatterij stuwt opslagsystemen naar verdubbeling in afzet.