fbpx
Nieuws
Onderzoek naar legionella douchemengkranen

KWR Watercycle Research Institute heeft een praktijkonderzoek uitgevoerd naar de groei van legionellabacteriën in douchemengkranen.

 

 

De resultaten van dit onderzoek worden bekend gemaakt op het Nationaal Congres Sanitaire Technieken, dat op 11 juni in Amersfoort wordt gehouden. Op dit jaarlijkse congres, georganiseerd door TVVL, is legionella-preventie één van de belangrijkste thema’s. Congresvoorzitter Eric van der Blom, sanitairspecialist van brancheverening Uneto-VNI, waarschuwt dat de aandacht voor legionellapreventie dreigt te verslappen.

 

Groot risico

Sinds de legionella-uitbraak in Bovenkarspel in 1999 heeft 48% van de in 2011 en 2012 gecontroleerde leidingwaterinstallaties op prioritaire locaties nog altijd een (sterk) verhoogd risico. Dit blijkt uit een recent vrijgegeven rapport van de Inspectie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In diezelfde periode is door de Bronopsporings Eenheid Legionella-pneumonie (BEL) in bijna een derde van de bemonsterde woonhuizen, die gerelateerd zijn aan Legionella-pneumoniepatiënten, Legionella gevonden. 

 

Drinkwaterbesluit, BRL

Na de herziening van de gehele Drinkwaterwetgeving in juli 2011 zijn opnieuw aanpassingen ophanden van het Drinkwaterbesluit, de Regeling Legionellapreventie en de Beoordelingsrichtlijnen voor de alternatieve technieken voor legionellapreventie in leidingwater. Vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt daarover op het congres informatie verstrekt. Het RIVM doet onderzoek naar de Legionellabacterie en vertelt daarover op het congres. ”We zullen moeten blijven onderzoeken, studeren en ontwikkelen om leidingwaterinstallaties veilig te maken en te houden”, aldus Van der Blom. Om deze reden heeft KWR Watercycle Research Institute recentelijk een praktijkonderzoek uitgevoerd naar de invloed van groei van Legionellabacteriën in (thermostatische) douchemengkranen. De resultaten van dat onderzoek worden op het congres belicht.

 

Drukvariaties 

In deze vijfde editie van het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken wordt verder aandacht besteed aan de wijze waarop drinkwatertemperaturen in woningen zijn te modelleren en de stand van zaken van het onderzoek hoe temperatuurschommelingen als gevolg van drukvariaties in de koud- en warmwaterleidingen bij douchemengkranen voorkomen kunnen worden.

 

Informatie en aanmelden
Klik hier voor meer informatie, het volledige programma en het aanmeldformulier voor het Congres.

 

1 reactie op “Onderzoek naar legionella douchemengkranen

  1. J. van der Does schreef:

    Goedemorgen,

    waar zou ik het rapport betreffende legionellagroei in mengkranen kunnen vinden?

    mvg J. van der Does

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.