fbpx
Nieuws

Onderzoek naar ventilatie en corona

Een groep experts onder leiding van de TU Delft gaat onderzoek doen naar de verspreiding van microscopisch kleine druppels door de lucht in binnenruimtes. Dat kan licht werpen op de mogelijkheid van de verspreiding van het coronavirus door de lucht.

Met een opstelling in de Experience room van het SenseLab aan de TU Delft wordt de verspreiding van kleine druppels, aerosolen, zichtbaar gemaakt onder verschillende ventilatiecondities.

Te weinig bewijs

Het RIVM stelt dat er nog te weinig bewijs is dat het coronavirus mensen besmet via aerosolen. Daarom hoeft men niet extra te ventileren om deze aerosolen uit de ruimte te verwijderen. Installateursvereniging Techniek Nederland schaart zich achter deze richtlijn van het RIVM.

Verschillende andere verenigingen (TVVL, REHVA, VLA) geloven echter wél dat besmetting via de lucht (airborne) plaats vindt. Of, zo stellen ze: je kan beter nu proportionele maatregelen nemen die later eventueel niet nodig blijken, dan later spijt hebben omdat er slachtoffers vielen, terwijl je aan het wachten was op sluitend bewijs. En daarom pleiten zij juist voor maximale ventilatie, met minimale recirculatie.

Nieuwe inzichten

Het onderzoek staat onder leiding van binnenmilieuhoogleraar Philomena Bluyssen van de TU Delft. Verder zijn betrokken Christophe Hermans van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, Rob Hagmeijer van de Universiteit Twente, Atze Boerstra van bba binnenmilieu en Paul Scheepers van het Radboudumc. Het onderzoek moet het Outbreak Management Team, RIVM en GGD’s van nieuwe inzichten te voorzien. Voor het onderzoek is een subsidie van 10.000 euro verleend uit het  Universiteitsfonds Delft.

Het RIVM stelt dat het niet bewezen is dat er in aerosolen van kleiner dan 5 µm genoeg levensvatbaar virus zit om serieus besmettingsgevaar op te leveren. Maar volgens mede-onderzoeker Atze Boerstra moet je je niet blindstaren op de tweedeling grote en kleine druppels. Boerstra: “Je hebt niet óf grote druppels óf minuscule aerosolen, er zit van alles tussen in. Het is een continuüm.”

Airborne

Boerstra is ervan overtuigd dat besmetting via de lucht plaats kan vinden. Hij ziet zich in zijn opvatting gesteund door een recente publicatie in het academische tijdschrift Science. Daarin wordt ook aandacht gevraagd voor deze zogeheten airborne besmettingsroute.

Bij het onderzoek aan de TU Delft is volgens Boerstra een begeleidingscommissie betrokken, “waar onder anderen een epidemioloog en viroloog in plaats gaan nemen”.

4 reacties op “Onderzoek naar ventilatie en corona

  1. Joan schreef:

    Ik ben blij dat dit onderzoek gestart is. Met name voor het openen van de scholen en hoe nu verder met de winkels is dit belangrijk om zorg echt weg te kunnen nemen.

  2. Sjaak schreef:

    Ik ben ook heel erg blij dat er een goed onderzoek gestart is. Ik hoop dat de TU volledig vrij is om het onderzoek te publiceren en niet onderdanig is aan de commercie.

    Als energie/installatie adviseur kan ik verklaren dat 75% van alle gebouwen NIET of zeer slecht worden geventileerd.
    Leken bepalen onderhoud van het systeem, oa door te bezuinigen op filter vervanging.
    in vrijwel alle scholen is de ventilatie zeer slecht!

    • NOOBrainer schreef:

      Ik denk dat je met filters niet vervangen even e.e.a. door elkaar haalt. Filters schoon of vuil(tenzij absoluut) halen geen virussen uit de lucht. Gebrek aan ventilatie is wel een probleem, alleen is er nog geen consensus hierover. Wat aerosols betreft lijkt dit echt wel een probleem, alleen loopt het beleid achter de feiten aan

  3. Nicolette schreef:

    Weten jullie meer over de planning van dit onderzoek? Moet het onderzoek nog starten of is het al gestart? Wanneer worden de eerste resultaten verwacht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.