fbpx
Nieuws

CO-campagne Gasketelwet op losse schroeven

Het is uiterst onzeker of er dit jaar een publiekscampagne komt die consumenten erop wijst dat ze vanaf 1 januari volgend jaar hun ketel alleen mogen laten installeren of onderhouden door een gecertificeerd installatiebedrijf. De Brandwondenstichting en Techniek Nederland willen snel duidelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Over die publiekscampagne is al maanden veel te doen. In juni stuurde Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra een brandbrief naar minister Hugo de Jonge, omdat hij had vernomen dat er dit jaar géén publiekscampagne zou komen. Maar de minister was stellig: “Dit moet op een misverstand berusten. Deze publiekscampagne is toegezegd, ook aan de Tweede Kamer, en deze campagne komt er derhalve. Deze campagne is belangrijk zodat breed bekendheid wordt gegeven aan het wettelijk stelsel.”

Vooravond stookseizoen

Maar nu, aan de vooravond van het officiële stookseizoen, is nog steeds niet duidelijk of die publiekscampagne er komt. De Brandwondenstichting, die de campagne samen met Brandweer Nederland, moet gaan organiseren, is nog in afwachting van groen licht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een campagne over de gevaren van koolmonoxide komt er vanaf begin november hoe dan ook, zo laat een medewerker weten. Maar het ministerie is nog niet met aanwijzingen gekomen over of en hoe de ‘Gasketelwet’ in die campagne meegenomen moet worden en de Brandwondenstichting kan daarover niet op eigen houtje beslissen. Volgens informatie van de Brandwondenstichting zal het ministerie hierover volgende week meer duidelijkheid geven. Het ministerie laat in een korte reactie alleen maar weten: “Er is volop overleg gaande en daar komen we op een later moment op terug.”

Certificering niet volgens planning

Dat het ministerie een beslissing hierover nog niet genomen heeft is niet handig, maar ergens ook wel begrijpelijk. Aan de ene kant is er de belofte van de minister, maar aan de andere kant loopt het certificeringstraject helemaal niet volgens planning. Op dit moment zijn er pas twee van de vijf certificerende instellingen (Kiwa en Dekra) officieel aangewezen om te mogen certificeren.

En op dit moment zijn er hooguit twee à driehonderd van de ruim drieduizend bedrijven gecertificeerd, waarvan het leeuwendeel onder licentie van CO-keur. Het is vrijwel ondoenlijk om de rest in de laatste drie maanden van het jaar door de certificeringsmolen heen te krijgen.

Strafbaar

De publiekscampagne moet consumenten er onder meer op wijzen dat ze zélf ook juridisch fout zitten als ze een niet-gecertificeerd bedrijf inschakelen. De Jonge: “Niet-gecertificeerde bedrijven en consumenten die zo’n niet-gecertificeerd bedrijf inschakelen zijn strafbaar.” Ook moet de campagne aandacht besteden aan het register waarin de consument een gecertificeerd bedrijf kan vinden en aan het beeldmerk ‘CO-Vrij’ dat alle gecertificeerde bedrijven moeten voeren.

Techniek Nederland zet inmiddels wat druk op de ketel bij het ministerie. Niet alleen wil de brancheorganisatie dat de publiekscampagne zo snel mogelijk van de grond komt, nog belangrijker vindt Techniek Nederland dat er op korte termijn voorlichtingsmateriaal van het ministerie komt dat CO-gecertificeerde installateurs kunnen overhandigen aan hun klanten. Daarbij gaat het niet alleen om informatie voor particuliere klanten maar ook om specifiek voorlichtingsmateriaal gericht op Verenigingen van Eigenaren en woningbouwcorporaties.

Geen concrete resultaten

Het ministerie heeft kort geleden wel een communicatiemedewerker (0,5 fte) aangetrokken, die als opdracht heeft meegekregen om de campagne ‘uit te rollen’. Die opdracht is breed, aldus het ministerie, omdat de campagne zich niet alleen zou moeten richten op consumenten, maar ook op woningcorporaties, andere verhuurders en (de achterban van) brancheorganisaties zoals Techniek Nederland. Een citaat uit de vacaturetekst: “Je raakt niet gefrustreerd als het net even anders loopt dat gedacht.”

Techniek Nederland laat echter weten nog geen campagnemateriaal van het ministerie te hebben gezien: “We weten dat er hard gewerkt wordt aan het voorlichtingsmateriaal en aan de publiekscampagne, maar we hebben nog geen concrete resultaten gezien. We blijven ons er richting het ministerie van Binnenlandse Zaken hard voor maken dat het voorlichtingsmateriaal zo snel mogelijk beschikbaar komt en de campagne nog dit najaar van start gaat.”

12 reacties op “CO-campagne Gasketelwet op losse schroeven

 1. Barry schreef:

  Word gezellig druk dan vanaf 1-1-2023 voor die 7% van de bedrijven die gecertificeerd zijn. Zegt toch wel iets over hoe de installatie branche hier over denkt als maarliefst 83% niet gecertificeerd is.

 2. Richard schreef:

  Dit plan was. Bij voorbaat al gedoemd te mislukken en als de regering nog geeneens orde op zaken stellen in eigen land wat is dan het belang van dit akkefietje

 3. Rob schreef:

  Het geeft wel aan dat 83% van de bedrijven eerst duidelijk willen. Er zijn al teveel zg certificaten geweest die veel geld gekost hebben. Ik vind het wel logisch dat de meeste denken van : “ beter aan de laatste galg , dan aan de eerste ! “

 4. Ron schreef:

  Hoe ga ik dan de xtra kosten doorberekenen? Wat mij betreft wacht ik dan ook met toestellen afmelden totdat de mensen weten waarom er extra kosten zijn

  • Rob schreef:

   Wat ik ook al merk in de branche dat er heel ZZP,ers willen stoppen met ketels plaatsen en onderhoud omdat ze tegenop zien. Dan het feit dat er al diverse middel grote en grotere bedrijven hun “ losse “ klanten die geen contract hebben aanschrijven dat ze niet meer welkom zijn. Aan de ene kant begrijp ik het. We kunnen zometeen tussen de 15 en 20 % minder onderhoud gaan doen omdat er nu meer Administratieve rompslomp bijkomt. Daar bovenop de vraag naar duurzaam die ook nog eens een wissel trekt op het personeelsbestand. Dan begrijp ik de inkrimping. Er is al een personeelstekort in de branche maar ik vraag mij af hoe we met zijn alle de vraag naar onderhoud kunnen blijven handhaven. Ik denk dat we naar 1 x per drie jaar onderhoud moeten gaan.

 5. Barry schreef:

  Sorry verbetering dat is zelfs 93% wat dus niet gecertificeerd is.. Lijkt dus een dikke streep erdoor en een duidelijke klaagzang van de installatie branche..

 6. Mark schreef:

  Het is een spelletje van TN en de grote installatie bedrijven. Ik noem het kartelvorming.
  Ook draagt het niet bij tot een echte betere veiligheid. Immers er is geen eind controle, voor de cv ketel.
  En je kan zo ff u onder installatie ervaring de cursus doen en je mag alles, ook geen indruk wekkende regeling.
  En ja, kost ff wat en je krijgt er niets voor….

 7. Robin schreef:

  Mij is op de beurs verteld dat die wel er enkel is omdat de grote bedrijven en TN van de ZZPers en kleine installatie bedrijven af willen zodat de de monopolie positie krijgen. Dit is toch bij de wet verboden! Verder roept Doekje van TN de wet moet er per 1 Jan 2023 komen, en een paar regels verder schreeuwt hij Help we komen installatie technise mensen te kort! Is hij geestelijk gestoord of bang zijn arrogante gezicht te verliezen. één ding, vertrouw geen erkende installateur! Waarom? Ze lopen de kantjes ervan af en ik ben al teveel levensgevaarlijk e situaties tegen gekomen waarbij de bewoners erg véél geluk hebben gehad te hebben overleefd. De koolmonoxide doden zullen meer dan verdubbelen na ingang v.d wet. Tekort aan vakmensen en nog meer werkdruk voor hun die bij de grote bedrijven werken. Nog meer ketels per dag onderhouden! Daarnaast we moeten van het gas af! Waarom al deze ophef die wet rond te krijgen? Juist het gaat om geld, véél geld! Maar wees niet getreurd, de onderkundige mogen toch verder met een erkenning want examen doen mag met telefoon en internet bij de hand zodat de antwoorden snel zijn gevonden. Hoezo iedereen in de kamer voor de gek houden? Mijn zin in het vak is al aardig verziekt, zeker als ik ook zie dat een nieuwe bij mij geïnstalleerde CV ketel al gelijk vd muur mocht worden gehaald omdat de rookgasafvoer volledig fout was geplaatst, en ik in mijn eigen huis risico’s op koolmonoxide vergiftiging zou lopen! We hadden het toch over erkenningen en erkende installateurs?

 8. Marcel schreef:

  Als de wet er door komt staan niet alleen de ongecertificeerde installateur op de barricade maar ook de gasketel eigenaren omdat ze zich van het gas af gepest worden voelen. Tevens hebben we al in januari 2023 kamer vragen over de wet.
  Ieder weldenkend persoon weet dat er door die wet er meer CO slachtoffers gaan vallen omdat heel veel gebruikers de verbeterpunten niet laten uitvoeren.
  In de Vinex locatie waar ik voornamelijk werkzaam ben is werkelijk geen enkele installatie volgens de geldende regeltjes door de aannemer opgeleverd.
  Tot en met hele straten waar het keteltje tegen het knieschot aan zit gemonteerd.
  Kan je alleen op je eigen knieën aan sleutelen. Maar is dit een gevaarlijke situatie????
  Dus eigenlijk laat maar komen die wet. Kan die weer zo snel mogelijk onderuit gehaald worden. Heb er nu al schik van.

  • Rob schreef:

   Helemaal gelijk. Ik denk dat 60% van de ketels afgekeurd gaat of kan worden. Wie gaat dat oplossen? En wij zijn zometeen de “slecht nieuws brengers “. De klant zal zeggen “ vorige keren werd daar nooit iets over verteld”. Dus 1 keer raden wie de zwarte piet krijgt en misschien zijn rekening niet betaald krijgt vanwege het slechte nieuws ?
   Een deel kan je eigen verschuilen achter nieuwe wetgeving maar dan de tijd maken om het allemaal even op te lossen.

 9. Barry schreef:

  Simpel allemaal…. Oude oldtimer zonder gordels rijd nog steeds gewoon over onze snelweg. Auto uit 1990 zonder derde remlicht rijd nog steeds over onze snelweg….. Nieuwe auto zonder gordel of derde remlicht word afgekeurd? Maar bij cv ketels gaan we nu ineens de oldtimers zoals ten tijden van de ecomline afkeuren omdat deze toendertijd vaak niet zijn aangesloten volgens de nieuwste beugel eisen en lucht toevoer eisen.. kortom laat deze wet ingaan vanaf alle nieuwe geplaatste ketels . Maar als je al het oude wat niet voldoet nu gaat afkeuren dan loopt alles in de puin. Is nu al een probleem als voorbeeld klant met ecomline wil overstappen naar hybride???? Is 8 maanden levertijd…. Hoe dan ?

 10. Barry schreef:

  Zijn de losse schroeven van de reclamecampagne al aangedraaid ? Of is de reclame campagne te duur in verhouding met de 8% gecertificeerde ? Sowieso een leuke woordkeuze van jullie die losse schroeven … Hebben jullie wel meer last van. Hahha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.