fbpx
Nieuws

Ontwerpen met energieneutrale installaties

Hoe ontwerp je bij BENG of NOM-woningen de complete installatie en realiseer je een zo gunstig mogelijke samenhang tussen de apparaten? Kunnen de warmtepomp, de bufferboiler, de zonneboiler en de wtw-installatie optimaal op elkaar worden afgesteld. Waar moet je dan bij het ontwerp rekening mee houden?

Hybride

Tijdens het webinar ‘Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties’ op 30 maart gaan deskundigen uit verschillende disciplines in op bovenstaande vragen. Matthijs Westerhof, technisch projectadviseur bij Vaillant, is een voorstander van een hybride oplossing. Gas is namelijk, volgens Westerhof, de meest efficiënte brandstof voor het snel verhitten van water.

Warm water blijft vraagstuk

Marco Nekeman (adviesbureau Invent) is als adviseur de schakel tussen ontwerpers en architecten enerzijds en de aannemers en installateurs aan de andere kant. Door het gekozen ontwerp, of alleen al door de oriëntatie van de woning op de zon kan een hoog-geïsoleerde woning tóch nog een behoorlijke warmtebehoefte hebben. Ook het warme water blijft een vraagstuk. Een warmtepomp kan immers niet snel voor heet water zorgen, daar zijn voorzieningen zoals buffervaten voor nodig.

Rol van ventilatie

Jerome Corba, adviseur binnenklimaat bij de Zehnder Group, completeert het verhaal: een BENG-woning kan niet zonder een vorm van mechanische ventilatie met een warmte-terugwin-functie. Het ontwerp van een energieneutrale installatie in nieuwbouw moet dus van meet af aan rekening houden met die ventilatie. Een goede ventilatie draagt bij aan het comfort en de gezondheid van de bewoners. Door al bij het ontwerp rekening te houden met de plaatsing van inblaas- en afzuigingsunits kan er op dat gebied veel verbeterd worden.

Gratis kijken

Het webinar op 30 maart, van 12:30 tot 13:30, is gratis te bekijken. Het richt zich vooral op architecten, ontwerpers, aannemers en installateurs. Aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.