fbpx
Nieuws

Ook bouwers protesteren tegen stikstof

Na de boerenprotesten van de afgelopen weken komen ook de bouwers in actie tegen de aanpak van de stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag. Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten. Dat meldt De Telegraaf.

Bouwers komen met hun shovels, graafmachines en kiepwagens in verzet tegen de nieuwe regels ten aanzien van PFAS, oftewel Per- en PolyFluorAlkylStoffen. Dat is een verzamelnaam voor duizenden schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Sinds kort mag grond waar PFAS in zit niet meer afgevoerd worden, als gevolg van strengere regels van staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur). “PFAS is nu een megaprobleem en veel groter dan de stikstofproblematiek. Wij hebben vrachtwagens stil staan”, zegt ondernemer Arnold Tuytel uit Oud-Alblas, initiatiefnemer van de stichting Grond in Verzet.

18.000 bouwprojecten stil

Door een uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot liggen naar schatting 18.000 bouwprojecten stil in Nederland. Er staan daardoor volgens de sector al duizenden banen op de tocht. Door de strengere regels rond PFAS zouden dit er nog veel meer worden. Volgens Tuytel wordt hierdoor het werken in de sector onmogelijk gemaakt.

“Het probleem is dat je nergens met de grond naar toe kunt om het schoon te maken. Dat houdt in dat de bouwprojecten stagneren. Bij de aanleg van een weg of fundering moet je meteen grond afvoeren”, zegt directeur Jaap van der Bom van de Nederlandse Vereniging Procesmatige Grondverwerkingsbedrijven (NVPG). Duizenden bedrijven uit de bouw, grondbanken en grondverzet zijn volgens Van der Bom gedupeerd.

De bouw trok de afgelopen maanden meerdere keren aan de bel over de problemen na de stikstofuitspraak van de Raad van State. De sector verwacht de eerste faillissementen binnenkort, omdat de aannemers niet aan volgende klussen kunnen beginnen.

6 reacties op “Ook bouwers protesteren tegen stikstof

 1. jos schreef:

  Het probleem van stikstof is de overbevolking van Nederland .We kunnen nu wel de boeren en de bouw de schuld geven , maar het hoofdprobleem is hoe stoppen we immigratie .Het merendeel van de Nederlanders namelijk 94 % vindt dat Nederland te overbevolkt is geworden . De Politiek in Nederland heeft juist zelf het probleem van stikstof veroorzaakt.Teveel mensen binnen gelaten en ze laten nog steeds te veel mensen toe .Dit jaar zelfs netto meer dan 120000 immigranten , waar het merendeel profiteur is. Het kabinet wil niet openbaar maken wat de immigratiekosten zijn van ons land , ze houden de bedragen onder de pet ,ook al is daar een motie voor ingediend .Reden : Dan worden heel veel mensen boos en opstandig . Het is duidelijk,.het politieke beleid moet anders in Nederland , zeker met de immigratie .Dhr Rutte heeft staan te verkondigen dat we in 2030 minimaal 27 miljoen inwoners nodig hebben om alles betaalbaar te houden.Het merendeel van de bevolking werkt dan niet meer ,en stikstof-probleem wordt alleen maar erger. Hoe meer mensen, hoe meer huizen ,voedsel etc nodig.

 2. Wim Schutten schreef:

  We wonen hier met 17 miljoen mensen. Laten we zeggen dat 10% een migratie achtergrond heeft (wat me al veel lijkt). Dan zijn die verantwoordelijk voor de Stikstofproblematiek en daarmee de afbouw van 50% van de veestapel? Lijkt me sterk.
  Het stikstofprobleem is door de overheid zelf veroorzaakt door de PAS uit te vinden. Dit is een wet om om de regelgeving vanuit Brussel te omzeilen. Hiermee heeft men agrarisch en bouwend Nederland de vrije hand gegeven om door te gaan en verder uit te breiden.
  We leven gewoon met 17 miljoen mensen op de pof. En nu moeten we de lening versneld aflossen.

  • jos schreef:

   Beste Wim,

   Nederland is al overbevolkt. Inmiddels gaan we al richting 30% met een immigratie-achtergrond. Hoe meer mensen dit kabinet en komende kabinetten nog binnen laten stromen komende jaren , hoe groter het stikstof probleem .Er moeten meer huizen gebouwd worden , er moet meer voedsel geproduceerd worden voor deze mensen .Heistellingen, graafmachines , hijskranen etc zorgen voor stikstofuitstoot , niet de metselaar met z,n kuip cement .Voor het voedsel staan de schoorstenen van de fabrieken extra te roken Tevens kost deze instroming van mensen (ieder jaar 120.000 ),die niets bijdragen aan de maatschappij en komen meeprofiteren zeker 200 miljard over 10 jaar en dan ben ik nog voorzichtig. Waarom betalen we allemaal steeds meer belasting en soorten belasting ,heffingen , verzekeringspremies etc.??, waarom worden de zorgkosten steeds hoger?? , waarom moeten we allemaal doorwerken ??, en kunnen we niet meer met 57 jaar met pensioen etc??. Waarom is er tekort aan zorg voor ouderen etc. ??. Had allemaal niet nodig geweest .Immigratie moet echt stoppen .Mensen in Afrika moeten hun eigen land op gaan bouwen, handen uit de mouwen , niet lui zijn en denken ik vaar even over en dan wordt er wel voor me gezorgd .60% van het aantal mensen wat binnenstroomt is profiteur en moet levenslang onderhouden worden. Vluchtelingen kun je tijdelijk helpen prima , maar profiteurs en dat is het merendeel maken ons land meer en meer in armoede en de criminaliteit neemt toe .Ik zit daar niet op te wachten en ik denk jij ook niet Wim??

  • jos schreef:

   Beste Wim,

   Vandaag schrijf de hoofdredacteur van Elsevier dhr Joustra ( het blad dat ook door veel ministers gelezen wordt) het volgende artikel :
   “Immigratiestop kan verlichting brengen in oplossen stikstofcrisis” .De boeren en de bouw krijgen de schuld van de stikstofcrisis ,maar eigenlijk ligt de probleem en de oplossing van de stikstofcrisis bij het kabinet zelf . “immigratiestop niet negeren maar toepassen” . Kabinet is niet eerlijk naar de bevolking omtrent kosten en gegevens immigratie , zeker ten opzichte van de stikstofcrisis worden cijfers achtergehouden en worden de boeren en de bouw als zondebok aangewezen . Het klopt allemaal niet meer in Nederland !

 3. harry Duerinck schreef:

  beste medelanders
  Het overbevolkings als gevolg van de ongebreidelde immigratie en mede daaruit voortkomende stikstof en co2 toename is helder
  In BELGIE/DUITSLAND zijn er geen stikstof en PFAS problemen dus iedereen is daar volop aan het bouwen en sjouwen terwijl hier in 2019 de linkse kerk en de natuur roeptoeters het zover geschopt hebben dat zowat de hele economie tot stilstand komt ten koste van duizenden ondernemers en hun werknemers
  Ook in 2009/2010/2011 liet RUTTE met zijn kornuiten een zeer groot deel van de bouwsector creperen resp failliet gaan zonder een hand uit te steken[ zelfs COLIJN met zijn DUW =dienst uitvoerende werken deed het vele malen beter]
  In die periode gingen prachtige bedrijven in de bouw [wegen/water/huizen] en de bouwmaterialen failliet zodat zelfs nu noch materiaal tekorten [heipalen/stenen] voorkomen
  En nu in 2019 verziekt RUTTE cs wederom het economisch voortbestaan van bouwers
  bagger en grondwerk aannemers,vissers ,boeren,tuinders zonder dat de linkse kerk
  kerk ook maar enig medeleven betoond
  Neem acuut een noodwet aan waarbij de belangrijkste belemmeringen weggenomen
  worden
  natuurgebieden- groot gebied dan redelijk groot belang van natuur
  -klein gebied dan zeer beperkt belang van natuur
  -geschakelde kleine gebieden middelmatig belang natuur
  grond/baggerwerken- alleen stoppen met werken als sprake is van zeer ernstige
  en levensbedreigende situaties
  chemische verontreiniging /strenge controle op gebruikte chemicalien en dus
  preventie

 4. jos schreef:

  Bouw Nederland zet hem op volgende week. Laat dit kabinet weten dat stilstaan/ bouwstop , dramatisch is voor de werkgelegenheid en het voortbestaan van de vele bedrijven in de bouwsector , die eigenlijk al teveel zware crisisjaren hebben moeten doorstaan . .Kabinet moet het stikstofreductie beleid vooral eerst gaan zoeken in een immigratiestop en niet bij de bouw en de boeren .Nog meer instroom , (men verwacht zelfs in 2020 ruim 200.000 immigranten) , betekent een nog groter stikstof-probleem en een nog slechtere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen .Die geconfronteerd gaan worden met een toenemende overbevolking en toenemende armoede in Nederland, woningtekort ,duurdere boodschappen/voedsel , nog slechtere zorg , toenemende belastingen/hogere verzekeringspremies , slechter onderwijs etc. Volgend jaar zijn er verkiezingen Denk goed na over uw toekomst in Nederland .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.