fbpx
Nieuws

Vanaf 1 juli moeten producenten van ventilatie-apparatuur een recyclingbijdrage heffen op hun producten.

Tot nu toe was dit alleen verplicht voor kleine ventilatoren, bijvoorbeeld kleine badkamerventilatoren, met een ventilatiecapaciteit van minder dan 150 kuub per uur.

Nu gaat de bijdrage ook gelden voor alles boven die grens. De bijdrage bedraagt 5 cent per kg product met een maximum van 47,50 per apparaat. In de regel zal dat neerkomen op een paar dubbeltjes tot enkele euro’s voor woningventilatoren.

De recyclingbijdrage op elektrische apparatuur is een Europese verplichting. De richtlijn die dit regelt, Richtlijn afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) bestaat al sinds 2012, en werd in 2014 omgezet in Nederlandse regelgeving.

Uitzonderingen

In de richtlijn staan enkele uitzonderingen. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld grote vaste installaties, door “vakmensen gemonteerd, geïnstalleerd en afgebroken, bestemd voor permanent gebruik als onderdeel van een gebouw of een structuur op een vooraf bepaalde en speciaal daarvoor bestemde plaats, en die uitsluitend door dezelfde speciaal ontworpen apparatuur vervangen kan worden.”

Nu is dat een best vage omschrijving. Om dit te verduidelijken stelde de Stichting Metalektro Recycling (SMR) wat extra regels op. Als een apparaat aan één van de volgende eisen voldeed, dan werd het ook van de recyclingbijdrage uitgezonderd:

1. een koel/vriesapparaat met meer dan 1 kg koudemiddel
2 een ventilatieapparaat met een capaciteit groter dan 150 m³/uur
3. een medisch apparaat dat niet mobiel is
4. een apparaat dat niet past in een container van 5,71 x 2,35 x 2,39 m

Uit de bocht

Het blijkt nu dat SMR bij deze regels wat uit de bocht is gevlogen, vermoedt de VLA, de branchevereniging voor leveranciers van luchttechnische apparaten. “Bij ingang van de wet in februari 2014 oordeelde de SVCV [in 2015 gefuseerd met SMR, red] dat de regeling alleen gold voor ventilatie-apparatuur tot 150 m3/h. Dat blijkt echter niet zo te zijn”, zo valt te lezen op de site van NedAir.

De SMR heeft de afgelopen periode, in overleg met de VLA, gesproken met Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om te komen tot een verheldering van de uitleg van de regeling. ILT vindt dat alle ventilatie-apparatuur binnen de Regeling AEEA valt, behoudens uitzonderingen. Deze uitzonderingen hebben betrekking op onderdelen van grote, vaste installaties. Daarin is een aantal criteria opgenomen waaraan allemaal voldaan moet worden.

In het b2b-segment kan de recyclingbijdrage op de factuur worden vermeld. Bij b2c juist weer niet.

2 reacties op “Ook recyclingbijdrage voor ventilatie-apparatuur

  1. R.H. schreef:

    Fenomenaal, zoals er steeds nieuwe mogelijkheden bedacht worden om het mensdom een poot uit te draaien

  2. Marcel schreef:

    Belangrijker dan de paar euro verwijderingsbijdrage is dat de ventilatie apparatuur ook uitsluitend door gecertificeerde verwerkers mag worden verwerkt als ze onder de AEEA regelgeving vallen.
    Het interessante is dat de verwijderingsbijdrage naar WeCycle gaat terwijl afgedankte grotere ventilatiesystemen daar niet worden verwerkt. Kortom….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.