fbpx
Nieuws

Ook strafpunten voor brommende binnenunit

Warmtepompen en airco’s die binnen opgesteld staan krijgen binnenkort, net als straks ook buitenunits, ‘strafpunten’ als ze tonaal geluid produceren – piepen of brommen.

Norminstituut NEN is een consultatie gestart waarbij belanghebbenden kunnen reageren op een aanpassing op de NEN 5077, de norm voor geluidwering in gebouwen. Die aanpassing gaat over tonaliteit. In de normtekst wordt geen voorbehoud gemaakt voor een bepaald type installatie. De tonaliteitsregeling is dus in principe voor alle installaties.

Piepen en brommen

Tonaal geluid is geluid waarbij één toonhoogte veel harder klinkt dan andere tonen. Installaties hoor je dan piepen of brommen – iets wat de meeste mensen erg storend vinden. Dat moet dus in de normen terugkomen, vindt de NEN. “De huidige methode bepaalt het geluid voor alle toonhoogtes tezamen, indien een specifieke toon eruit springt, wordt deze nu nog niet zwaarder gewogen.”

Ook bij buitenunits van airco’s en warmtepompen komt er binnenkort regelgeving rond geluid en tonaliteit. De norm voor binnenunits die nu door de NEN wordt voorgesteld is qua tonaliteit op deze geluidseis voor buitenunits geënt. Al naar gelang de heftigheid van de geproduceerde tonale geluiden, krijg je strafpunten. Deze tonaliteitscorrectie gaat in stappen van 1 dB, van 0 dB tot en met 6 dB.

Tonaliteitscorrectie

Hoe de norm precies gaat uitpakken is nog niet helder. Op dit moment is het zo dat installaties binnenshuis niet meer dan 30 dB mogen produceren als er gemeten wordt volgens de norm NEN 5077. Bij inwerkingtreding van de aangepaste norm zou dat betekenen dat het toegestane geluidsniveau naar beneden gaat. Als een binnenunit bijvoorbeeld een ‘strafpunt’ van 1 dB krijgt, zou deze nog maar 29 dB mag produceren.

Duidelijk is wel dat de aangepaste norm dient als aansporing voor fabrikanten om installaties te bouwen die minder hinderlijke geluiden voortbrengen. Een verschil geluid buiten is dat binnengeluid naast luchtgeluidoverdracht ook contactgeluidoverdracht een rol speelt.

6 reacties op “Ook strafpunten voor brommende binnenunit

 1. g van dijk schreef:

  hoera!! eindelijk weer lekker slapen! MISSCHIEN?

 2. Erik schreef:

  Als een installatie door een bedrijf is geïnstalleerd die ook de vakkennis beheerst, dan komt het zelden voor dat een installatie geluidsoverlast veroorzaakt. De meeste problemen ontstaan, omdat de installatie niet goed wordt ingeregeld. Of vaak ook niet wordt berekend door een bedrijf die hier ook kennis van heeft. En met de overlast van de airco’s is het nog erger. Deze worden heel vaak geïnstalleerde door bedrijven die nog niet eens in het bezit zijn van de het gereedschap wat hiervoor nodig is ( en geloof ook maar niet dat het bedrijf F gassen gecertificeerd is ). Als je ze aanspreekt over een meter set of een vacuümpomp, of droge stikstof, dan weten ze helemaal niet waar je over spreekt. En dan de uitleg over het gebruik van een airco aan de klant. Ze weten vaak alleen uit te leggen hoe de airco aan en uit gaat en dat je er mee kan koelen. Het is gewoon schandalig dat dit allemaal wordt toegelaten. en wie is er achteraf de gene wie er met de problemen zit. Dat is voor 99 % de klant. Hoog leve het vakmanschap hier in Nederland. Groetjes Erik.

  • groene rakker schreef:

   En dat soort “professionals” (mensen die het voor geld doen) zijn in mijn ogen slechter dan “amateurs” (mensen die het goed proberen te doen).
   Laat mij (als ‘amateur’) maar zoveel mogelijk zelf doen.

   Maar vergeet niet dat veel? klanten niet meer (kunnen? willen?) begrijpen dan dat het kan koelen. (e/o verwarmen)

   • Erik schreef:

    Doe dat wat je kunt, dus laat jij liever de vingers van dit gespecialiseerde werk. Want als ik jouw verhaaltje zo lees, heb jij helemaal geen kennis van dit werk. Ik hoop dat jij een geweten hebt. Want je durft niet eens je echte naam er onder te schrijven.

  • Henny schreef:

   Beste Erik,

   Je kan er ook voor kiezen om voor dat je overgaat tot koop je te laten voorlichten!
   En je hebt ook snel je mening klaar over een ander.

 3. Arnold Bakker schreef:

  denk ook aan de impact van deze norm op stromingsgeluiden (lucht en water). Dit hinder is in praktijk voor goed geisoleerde woningen al lastig onder de huidige norm voor max. geluidsdruk te houden. Daarbij komt dan dat stromingsgeluiden veelal een tonale piek binnen het gehoorbereik hebben dat nog meer zal eisen van een juiste kanaal/leidingontwerp en een dynamische Delta-P regeling van ventilator/pomp icm. de ventielen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.