fbpx
Nieuws

Ook vrijstaande radiator kan koelen

Toepassing van warmtepomptechniek opent ook de deur om met vloer of radiatoren te gaan koelen. Vanwege die trend gaat Jaga haar DBH-techniek nu toepassen op meer radiatoren.

De zogeheten Dynamic Boost Hybrid-techniek bestaat uit kleine ingebouwde ventilatoren die lage temperaturen verwarming en koeling helpen verspreiden in de ruimte. Bij lage temperatuurverwarming of koeling heeft de lucht niet de thermische trek die bij hoge temperaturen natuurlijk plaatsvindt. Daardoor helpen kleine ventilatoren de lucht een handje om toch voldoende lucht te verplaatsen. De motortjes zijn erg stil, maar behoeven wel een stroomaansluiting bij de radiator.

Nu ook vrijstaand

Jaga had de techniek al op haar klassieke convector Strada, de convectorput Mini Canal en designradiator Vertiga. Daar komt nu de Mini Vrijstaand bij. Deze radiator wordt vaak gebruikt voor grote raampartijen die doorlopen tot aan de grond of lage vensterbanken. Met deze kleine radiatoren (28 cm hoog) kan dan wel de koudeval voor de glazen ramen opgevangen worden.

Lage temperaturen en topkoeling

De toepassing van de ventilatoren zorgt ervoor dat de radiator al kan verwarmen bij een aanvoertemperatuur van 30 graden. Door de toevoeging van Dynamic Boost Hybrid kan de radiator niet-condenserende koeling in combinatie met een warmtepomp bieden. Dat betekent doorgaans dat water met een minimale temperatuur van rond de 18 graden wordt afgegeven aan de ruimte. Daarmee kan een topkoeling van tussen de 3 tot 5 graden worden geleverd, en dat is heel behaaglijk in de zomer. De radiator is er in afmetingen tussen de 81 en 241 cm. Afhankelijk van de grootte is de capaciteit verwarming 1648 tot 10512 Watt, de capaciteit koeling 276 – 1610 Watt. Standaard kleur is verkeerswit (RAL 9016). Jaga heeft een kleurenkaart voor andere uitvoeringen.

10 reacties op “Ook vrijstaande radiator kan koelen

 1. Sjaak schreef:

  ik zou het heel prettige vinden als de juiste naam voor de product gebruikt wordt

  een convector is geen radiator de afbeeldingen zijn overduidelijk CONVECTOREN en GEEN radiatoren

 2. Wiro Winnubst schreef:

  De warmte- of koudeafgifte van een warmte- of koudeafgever wordt aangegeven in Watts. In het SI-stelsel is Watt de eenheid van vermogen. Capaciteit is de inhoud van je kofferbak. Grtz Technisch Adviesbureau Winnubst.

 3. Jos Meijer schreef:

  De luchtvochtigheid krijg je ook prima omlaag met deze convector-radiator. Zelfs met een gewone (ruim bemeten) radiator, zonder geforceerde convectie kreeg ik de temperatuur makkelijk 5° omlaag.
  Moet je alleen wel een lekbakje onder de (convector) radiator plaatsen en de watertemperatuur aan de warmtepomp onverlaten.

 4. Henk de Beijer schreef:

  Met een standaard type 22 Radiator (ca 40 miljoen in NL geplaatst) kun je ca 400W per m² radiator koelen bij een 27C ruimte temp. en 18 C water temp. http://www.ClimateBooster.com
  Door de bestaande radiatoren te gebruiken kan men veel geld besparen en is het een betrouwbare en simpele manier om de radiatoren te gebruiken. Ook voor de slaapkamers is dit een mooie oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.