fbpx
Nieuws

Op afstand meters uitlezen

Flamco lanceert een digitale dataservice op water- en warmtemeters. De dienst is universeel toepasbaar voor alle meters met een zogeheten OMS-standaard.

Het op afstand uitlezen van verbruiksdata van installaties ten behoeve van facturatie wordt hiermee een stuk makkelijker. De dienst Flamconnect Metering levert actuele verbruikscijfers van water- en warmtemeters. De dataservice geldt voor alle OMS-gestandaardiseerde meters, is op maat beschikbaar en geeft de klant grote keuzevrijheid.

Het op afstand monitoren van energieverbruik is in opmars. Naast elektriciteit is ook het verbruik van water en warmte steeds beter op afstand uit te lezen door slimme technologie aan hardware te koppelen. “Wij merken dat woningcorporaties, warmtedistributiebedrijven, gebouweigenaren en energieservicebedrijven (ESCO’s) toenemend behoefte hebben aan verbruikscijfers van water- en warmtemeters”, zegt Business Developer IoT Jeroen van Hooijdonk. “Zij willen over betrouwbare data kunnen beschikken, zonder in hardware te hoeven investeren of zich aan bepaalde merken of partijen te binden.”

Vrije keuzemogelijkheden

De flexibiliteit en keuzevrijheid van de digitale dataservice zijn groot. Op de eerste plaats geldt de service voor alle OMS-gestandaardiseerde (Open Metering System) meters die bij nieuwbouw of renovatie worden toegepast. Flamco beperkt zich niet tot eigen apparaten (geen vendor lock-in). De fabrikant maakt altijd een voorstel op maat met een indicatie van de kosten per meter. Dat voorstel baseert zij op een inventarisatie van het aantal aansluitingen en de reikwijdte, want ieder gebouw en elke wijk is anders. De klant kan zelf een serviceniveau bepalen (Basic, Comfort, of Premium) dat aansluit bij haar behoeften. Zo bepaalt de klant de looptijd van het abonnement (al vanaf drie jaar), de frequentie waarop data wordt geleverd (maandelijks, wekelijks of real-time) en de technische ondersteuning (installatie, vervanging, support, training, enz.). “Hoe meer wij de klant ontzorgen, des te hoger onze levergarantie”, aldus Jeroen van Hooijdonk.

Abonnement

Flamconnect Metering is een service op abonnementsbasis waarbij Flamco verbruiksdata op het door de klant gewenste moment en plek aflevert om te kunnen factureren. De service werkt via een gateway, meegeleverd door Flamco, die de data van de betreffende water- of warmtemeters (in collectieve warmtesystemen) uitleest. De in de gateway opgeslagen data wordt via een sim-kaart naar de cloud verzonden en door Flamco uitgelezen. Vanuit de portal wordt de data in het gewenste format doorgestuurd naar de klant. Deze staat dus direct ter beschikking.

Die dienst is bij een aantal klanten met succes getest, en wordt nu in Nederland, Duitsland, Polen, Engeland en de Scandinavische landen geïntroduceerd.

2 reacties op “Op afstand meters uitlezen

  1. Peter Mulders schreef:

    Tje, leuk verhaal.
    Mijn advies: blijf controleren, ik heb medelijden met mensen die veel te veel betaald hebben door slechte communcatie met oudere systemen, die gewoon veel te veel door berekenden voor de huurders van flats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.