fbpx
Nieuws

Een op maat gemaakt zonnesysteem

Basisscholen vol met zonnepanelen

61 procent van alle huiseigenaren heeft interesse in zonne-energie, maar slechts 4 procent bezit ook daadwerkelijk zonnepanelen. Veel mensen blijven zitten met vragen over de opbrengsten en besparingen. Solar Monkey en Readaar bundelen de krachten met de TU Delft en Universiteit Utrecht om een einde te maken aan alle onzekerheid.

Onder de naam PVision ontwikkelen zij software dat automatisch een perfect zonnesysteem ontwerpt voor elk dak in Nederland. Dankzij de nauwkeurige berekeningen kunnen de opbrengsten bovendien gegarandeerd worden. Topsector Energie ondersteunt PVision met een TKI-subsidie van 470.000 euro.

In de praktijk

Er ligt een specifiek zonnesysteem-ontwerp klaar, speciaal ontworpen voor het dak van een klant. Niet zomaar een schatting, maar het ideale zonnesysteem dat aansluit op die situatie. Klaar om geïnstalleerd te worden, met een gegarandeerde opbrengst. Nadat het systeem is geïnstalleerd, wordt dagelijks gemonitord om zeker te zijn dat het goed werkt. Mogelijke problemen worden direct opgemerkt en snel opgelost, vaak nog voordat de klant zelf doorheeft dat er iets aan de hand is.

Dr. Olindo Isabella van de TU Delft:” Dit is een geweldige kans om fundamenteel onderzoek direct te implementeren in de markt. Ik ben ontzettend enthousiast over de uitwerking van dit project op de verdere ontwikkeling van de zonne-energie markt.”

“Dit is een grote stap voorwaarts in de manier waarop we zonnesystemen wegzetten in de markt”, aldus Jan Pieter Versluijs, CEO van Solar Monkey. “Het ontwerpen en aanbieden van zonnesystemen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Door deze ontwikkelingen kunnen wij direct samenwerken met overheden en installateurs om voor gehele steden en provincies zonnesystemen te ontwerpen. Op voorhand weten wij de veelbelovende gebieden gemakkelijk te kwalificeren. Miljoenen zonnepanelen kunnen op deze manier worden aangeboden en geïnstalleerd. Dit zorgt voor een enorme impact.”

Samenwerkende partijen

Het project vloeit voort uit de software van Solar Monkey, die is ontwikkeld vanuit de Yes!Delft Incubator. De software maakt slim gebruik van een combinatie van hoogtedata en luchtfoto’s om op afstand een zonnesysteem te ontwerpen. Door het gebruik van hoogtedata kan de omgeving en bijbehorende schaduw van bomen of andere obstakels perfect in kaart worden gebracht.

Ingenieursbureau Readaar heeft Solar Monkey geholpen in de ontwikkeling met geavanceerde data-analyse. De TU Delft speelt een grote rol in het optimaliseren van de rekenmodellen, onder leiding van dr Olindo Isabella. Het team van Universiteit Utrecht geleid door Wilfried van Sark zal zich met name richten op de validatie in de praktijk. Hierbij zal ook ieder bestaand zonnesysteem in Nederland in kaart worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.