fbpx
Nieuws

Opmars van de propaanwarmtepomp

Propaanwarmtepompen hebben alles in zich om groot te worden: de koudetechnische eigenschappen van propaan zijn goed, het middel doet het milieu weinig kwaad en de kosten van propaan zijn laag. De risico’s van de sterke brandbaarheid zijn met relatief eenvoudige maatregelen in te perken.

Propaan als koudemiddel in warmtepompen is bezig aan een opmars en op de komende VSK-beurs in Utrecht zullen verschillende nieuwe toestellen te zien zijn die gevuld zijn met dit natuurlijke koudemiddel.

Propaan (C3H8 – R290) is in ruime mate beschikbaar is en goedkoop, zo’n 8 euro per kilo. Het koudemiddel heeft een Global Warming Potential (GWP) van 3. Dat is maar een fractie van de GWP’s van gangbare f-gassen als R410A (2.088) en R32 (675).

Maar het zijn niet alleen deze secundaire eigenschappen die propaan geschikt maken. Als koudemiddel zelf presteert R290 ook erg goed. Niet voor niets was propaan een gangbaar koudemiddel, ruim voordat de gefluorideerde koudemiddelen werden uitgevonden.

Brandbaarheid

De brandbaarheid van propaan was zestig jaar geleden de reden dat de markt kwam met niet-brandbare alternatieven, die echter eerst vanwege hun impact op de ozonlaag (de CFK’s) en later om hun hoge global warming potential (de HFK’s) in ongenade vielen. Tot aan 150 gram koudemiddel zijn er geen restricties aan de opstelling van een propaanwarmtepomp. Daarboven moeten er wel veiligheden ingebouwd worden, op basis van een risico-afweging.

Lees hier een uitgebreid premium-artikel over propaan als koudemiddel in warmtepompen, inclusief een lijst met propaan-innovaties die de afgelopen jaren op de markt verschenen zijn.

4 reacties op “Opmars van de propaanwarmtepomp

 1. A. Koning schreef:

  Tot welke temperatuur voor verwarming kan gehaald worden voor ruimteverwarming?

  • Rene schreef:

   In theorie zou er een maximale aanvoertemperatuur van 75 graden behaald kunnen worden, maar in de praktijk gaan we uit van 65 graden.

 2. Mike schreef:

  Hallo, zou dit een oplossing kunnen zijn om mijn matig geïsoleerde woning die voorheen een klein kerkje was te verwarmen?

 3. Thom schreef:

  De monoblock van wolf kan zelfs 65 graden halen. Het is alleen klapt je cop dan in elkaar.
  Voor matig geïsoleerde woningen is het nog niet direct een oplossing omdat sommige woningen echt een verlies hebben van 20kW of meer

  Dus isoleren, ventileren en bij voorkeur maar lage temperatuur verwarming

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.