fbpx
Nieuws

‘Opschroeven die uurprijzen!’

Installatiebedrijven kunnen hun uurtarieven opschroeven. Het gros van de bedrijven rekent nog met kostprijsuurloon dat té laag is voor een goede winst, en die geen recht doet aan de marktsituatie van vandaag de dag.

Managementcentrum Nederland voert benchmarkonderzoek uit, onder meer voor brancheorganisatie Uneto-VNI. Volgens deze specialisten mag het uurtarief waarmee de branche rekent fors de lift in: inclusief winst mag het de 60 euro passeren. Dit stellen Gert Zwartendijk en Peter van Peer van het Managementcentrum in een interview in vakblad Installatie en Sanitair, dat eind deze week verschijnt. Een kostprijsuurloon van 57 euro is volgens de deskundigen een marktconforme uurkostprijs voor monteurs, wagenpark, gereedschap, huisvesting en andere overhead, zoals werkvoorbereiding. “En daar moet de winst van minimaal 4 euro er nog bovenop.”

Installateur ontbeert prijsstrategie

Uit een poll op Installatie.nl, ingevuld door dik 500 websitebezoekers, blijkt dat driekwart nog rekent met een kostprijsuurloon van 55 euro of lager. Een derde rekent met minder dan 45 euro. Volgens Zwartendijk en Van Peer hebben veel bedrijven geen of geen goede prijsstrategie.”‘Vorig jaar was het een euro minder, nu een euro meer’, wordt er dan gezegd. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je prijs is opgebouwd.” De prijzen met 1% verhogen, kan het rendement met kwart verhogen, rekent het duo voor. “Bedrijven moet af van het ‘kostprijs-plus denken’, en niet meer denken dat ze moeten concurreren met een zzp’er.”

Orderportefeuille historisch vol

De aantrekkende economie zorgt voor een grote vraag naar installateurs. Op dit moment zit de orderportefeuille van de middelgrote bedrijven voor 7,3 maanden vol, en dat is volgens het Managementcentrum een historisch hoogtepunt. In de crisisjaren hebben veel bedrijven hun tarieven nauwelijks verhoogd, of zelfs verlaagd om de concurrentie de baas te kunnen. “Nu is het moment om te verhogen”, stellen Van Peer en Zwartendijk in Installatie en Sanitair.

Opdrachtgever duurder uit

De verwachting is dan ook dat de professionele en particuliere opdrachtgever de komende tijd flink de knip moet trekken voor het kleine en grote installatie. Niet alleen stijgen de uurprijzen: ook de materiaalprijzen stijgen door de grote vraag.

Lezers kunnen een gratis proefexemplaar van Installatie en Sanitair opvragen.

Wat is op dit moment jullie kostprijs uurloon voor een installatiemonteur (salaris, overhead, excl btw)?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

5 reacties op “‘Opschroeven die uurprijzen!’

 1. jos schreef:

  Hoog tijd dat de uurlonen worden verhoogd .We leven in een tijd van veel wanbetalers .Veel klanten willen alles supermooi tegenwoordig, maar niet betalen ! en zitten al klaar om een lijstje op te stellen met opleverpunten die vaak moeilijk op te lossen zijn , om uiteindelijk maar niet volledig het offertebedrag te hoeven af te rekenen .Veel installateurs verhogen nu al hun uurloon met 10 euro ex b.t.w. , omdat ze weten dat het oplevertermijn vaak problemen geeft ,op deze manier probeert men zich in te dekken tegen wanbetaling .Het probleem is banken financieren moeilijk of niet interne verbouwingen meer van een b.v. keuken of badkamer en vaak komt een klant dan niet uit z,n budget zeker als men extra werkzaamheden heeft uit laten voeren .Veel mensen denken nog steeds dat installateurs voor lage oostbloktarieven te regelen zijn. Installateurs verdienen vanaf nu letterlijk en figuurlijk beter !!, want in de crisisjaren zijn veel installateurs uitgebuit en gebruikt als “voordelige klusjesman”.Mensen mogen vanaf nu blij zijn met een vakman over de vloer , want ze worden schaars .

 2. frank schreef:

  ja eddy we kunnen de prijzen wel opschroeven,maar de consument heeft er altijd nog enkele andere offertes liggen.die beduidend goedkoper zijn.

 3. Eddy Buiting schreef:

  whats new? Dat is van alle tijden. Je moet natuurlijk wel meerwaarde bieden voor je uurtarief

 4. Ger mulder schreef:

  Voor je begint een derde storten, is dat op weer een derde , is dat op weer een derde, de rest bij oplevering

 5. Jos schreef:

  Beste. Ger ,

  Bedankt voor je reactie .Begintermijn , 2e en 3e termijn helemaal goed , en dan het bedrag van oplevertermijn zo klein mogelijk houden. Wat veel belangrijker is tegenwoordig al je meerwerk met prijsopgaaf direct na uitvoering schriftelijk zo snel mogelijk bevestigen per mail en de klant een accoord mail terug laten sturen , want vaak ben je te goeder trouw en dan denk je meerwerk komt wel, maar meerwerkzaamheden lopen vaak op en dan uiteindelijk krijg je niet betaald . We leven nu in een heel andere tijd ,klanten proberen van alles gratis te claimen of geld terug te claimen ,omdat ze vaak over hun budget heen gaan .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.