
Op industrieterrein Midden Limburg wordt momenteel een grote voorziening voor de gescheiden opvang en afvoer van regenwater gerealiseerd.
Maar liefst 2300m3, verdeeld over drie velden, zorgt voor de opvang en infiltratie van regenwater voor een nieuw gebouwd distributiecentrum in Limburg. Regen die op het dak van dit gebouw valt, wordt afgekoppeld: het water loopt niet naar de riolering, maar in een aangesloten infiltratievoorziening van maar liefst 2,3 miljoen liter van waaruit het in de bodem kan infiltreren. Infiltratie wordt steeds vaker toegepast, vooral om onnodige belasting van de riolering en waterzuivering te voorkomen, maar nooit eerder werd door ACO een zo grote voorziening in Nederland geleverd. Het is het grootste project van leverancier ACO, dat in dit project haar product Stormbrixx toepast.
Stapelbaar
Met stapelbare basiselementen van gerecycled polypropyleen zijn veel opbouwvariaties mogelijk. Hoewel er ogenschijnlijk meer handelingen nodig zijn dan bij het plaatsen van losse infiltratiekratten uit één stuk was de installatietijd korter. Het is juist het arbeidsloon dat bij dit soort projecten grotendeels de prijs bepaalt. Jos Belgers van BLM werkte niet eerder met Stormbrixx. “In het begin was het wennen om de infiltratiebekkens te bouwen, maar al snel zagen we vooral de voordelen. Een groot pluspunt is dat het zeer compact wordt aangeleverd en daarmee op transport-, opslag- en handlingkosten wordt bespaard. Je kunt zelf alle lichtgewicht elementen eenvoudig met elkaar verbinden.”
Minder logistieke handelingen
Door het makkelijk stapelbare, ontwerp zijn de logistieke handelingen op de bouwplaats sterk teruggebracht. Dat levert veel tijdwinst op. Een cruciaal aspect, omdat er tijdens het aanbrengen van de infiltratiebekkens anders weinig overige bouwactiviteiten op de bouwplaats kunnen plaatsvinden. Ook is de benodigde ruimte tijdens het aanleveringstransport tot 75% gereduceerd. Verder is in de installatie veel tijd gewonnen. Belgers: “Het brick-bonding systeem waarbij de elementen aan elkaar gekoppeld worden, zorgde uiteindelijk voor een veel kortere installatietijd. De compactheid en het gewicht van de elementen zijn positieve aspecten. Hier hadden we geen ruimtegebrek, maar ik kan me voorstellen dat je nog eerder voor Stormbrixx kiest als je middenin een stad bouwt en weinig ruimte hebt voor opslag bij de bouwput.”
Onderhoud
De oppervlakte van de opslag is enorm, maar door de koppelbaarheid van de elementen wel hanteerbaar. In de elementen zijn schachten en toegangskokers aangebracht, zodat straks het onderhoud en de inspectie eenvoudig kunnen plaatsvinden. Met camera’s is dan te zien waar eventuele problemen zich bevinden.