fbpx
Nieuws

Oranje boven: pv-paneel welstand-proof

Bij beschermde stadsgezichten is de plaatselijke monumentencommissie regelmatig dwarsligger bij verduurzaming. In Harlingen zijn ze coulanter geworden: hier krijgen 150 woningen in de binnenstad gekleurde pv-panelen. De oranje pv-panelen worden geplaatst door installateur Mensonides.

Woningbouwvereniging De Bouwvereniging uit Harlingen is opdrachtgever van de verduurzamingsoperatie. De gemeente Harlingen heeft na advies van van adviescommissie Hûs en Hiem en installatiebedrijf Mensonides haar welstandsnota op bepaalde punten aangepast, wat ruimte gaf om zonnepanelen te plaatsen bij huurders in de historische binnenstad. De eerste oranje zonnepanelen zijn afgelopen week aangebracht. Woningen in de binnenstad met een zwarte dakpan krijgen zonnepanelen. De zonnepanelen zijn voorzien van micro-omvormers.

Gekleurde glasplaat

De zonnepanelen zijn van Bisol. De lijn Bisol Spectrum-lijn beschikt over panelen waarvan de glasplaat gekleurd is. De panelen (1770x1050x35 mm) hebben met 280 Wp (172 Wp/m2) een iets lagere opbrengst dan de modernste panelen, maar het is voor veel woningen een alternatief op helemaal niets doen.

Petra van der Wier (Bouwvereniging): “De laatste “De laatste jaren hebben we flink geïnvesteerd in het verduurzamen van ons woningbezit met isolatie en zonnepanelen. In deze tijd met stijgende energiekosten ben ik blij voor onze huurders dat er nu ruimte is voor zonnepanelen in de binnenstad.”

In totaal worden zo’n 150 woningen van zonnepanelen voorzien. Op basis van de nieuwe voorwaarden, krijgen enkele woningen, vanwege aanzicht, geen vergunning voor zonnepanelen. De verwachting is dat Mensonides eind maart 2023 klaar is met het plaatsen van de zonnepanelen.

Kleur en structuur op pv-panelen
Er wordt volop getest met nieuwe technieken om duurzame zonnestroom op te wekken. Op de campus van de TU Eindhoven onderzoeken Nederlandse wetenschappers en ondernemers de potentie van de decoratieve gevels die zijn uitgerust met dunne filmzonnecellen. Lees dit artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.