
In Ten Post, een Gronings dorp in het aardbevingsgebied, is een oud postkantoor opgeknapt, aardbevingsbestendig en energieneutraal gemaakt. De vrijstaande en aardgasvrije eengezinswoning wordt twee jaar ter beschikking gesteld aan een gezin uit het aardbevingsgebied.
Om te laten zien dat het mogelijk is om beschadigde huizen in Groningen voor een acceptabele prijs te versterken, te verbeteren en meteen ook energieneutraal te maken, hebben Van Wijnen, QuakeShield (een bedrijf dat flexibele stevige kabels levert) en Urgenda de krachten gebundeld.
Een ‘acceptabele prijs’ is niet direct uit te drukken in euro’s, zegt een woordvoerder van Van Wijnen, omdat elk huis maatwerk is. Het streven is dat versteviging niet meer kost dan anderhalf keer de WOZ-waarde en dat duurzame maatregelen zich binnen 15 jaar laten terugverdienen.
Het huis in Ten Post is aangekocht en grondig aangepakt. Met dit project willen de partijen een concreet voorbeeld geven waarmee ze het gesprek willen starten met bewoners, overheden en bedrijven over de toekomst van Groningen. De voormalige winkel aan de voorkant van het huis wordt ingericht voor rondetafelgesprekken.
Meepraten
De initiatiefnemers zijn op zoek naar mensen die nu in het aardbevingsgebied wonen en last hebben gehad van aardbevingen. Mensen die twee jaar in Ten Post willen wonen, graag meepraten en een paar keer per jaar hun woning open willen stellen voor geïnteresseerd publiek, wordt gevraagd zich aan te melden.
Van Wijnen heeft het pand in Ten Post aangekocht om samen met Urgenda en QuakeShield toekomstbestendig te maken. Van Wijnen zorgde voor isolatie en verbetering van de woning. Met de installatie van 46 zonnepanelen, een warmtepomp, instant heaters en een inductiekookplaat, kon de gasaansluiting verwijderd worden. De installaties zijn geregeld door ThuisBaas, een initiatief van Urgenda.
QuakeShield heeft een elastisch product ontwikkeld dat in een gemetselde muur kan worden verwerkt om schokken van aardbevingen op te vangen. Het oude postkantoor is hiermee volledig behandeld.
Romy
Over de verbouwing van het voormalige postkantoor werd geblogd door Romy. Gedetailleerd hield zij de vorderingen bij in een online dagboek. Deze ‘bewoonster’ was een medewerker van het bedrijfje Ideeënjagers, een creatieve denktank van bouwer Van Wijnen.
Waarom wordt de “acceptabele prijs” niet genoemd?
Omdat een halve ton niet “acceptabel” is voor de meeste mensen, ben ik achter gekomen als ik bij mensen kom die dit allemaal graag willen.