Ga naar hoofdinhoud

Pallet, krat en haspel vaker retour met blockchain

Door aan pallets, kratten en haspels een blockchaincode te hangen, komen er uiteindelijk weer veel meer retour bij de fabrikant, blijkt onder meer uit een proef bij kabelfabrikant Draka en groothandel Technische Unie.

Op het moment dat Draka een zending uitlevert aan Technische Unie, registreert het bedrijf het type en aantal kabelhaspels X, verstuurd op datum Y, naar locatie Z. Zodra Technische Unie emballage retour stuurt, registreert het bedrijf het aantal retouren en deelt deze gegevens realtime met Draka. Dit systeem is eenvoudig uit te breiden naar meerdere partners. Door op deze manier te werken weet je exact welk item, met welk nummer, op welke locatie bij welke partner staat.

Statiegeld

Op het specifieke type haspel uit de pilot zit geen statiegeld. Wel zijn ze kostbaar in productie en er kwam slechts een klein deel retour. Dat was motivatie genoeg voor Draka om via blockchain te registreren. De drie partijen (Draka, Technische Unie en RTI Blockchain) zitten op dit moment in de opschaalfase, waarbij andere items (waarop wel statiegeld wordt geheven) en andere partners worden toegevoegd.

Er lopen momenteel meerdere projecten waar RTI Blockchain bij betrokken is, onder andere met HSB Bouw, waarin niet alleen gefocust wordt op de emballage zoals pallets, maar ook op de afvalstromen, zoals plastics, karton en hout. Het project met Draka en de Technische Unie is genomineerd voor de Computable Awards.

Ketenpartijen

In theorie is het ook mogelijk om retourstromen gewoon met een ouderwets deugdelijke administratie bij te houden, maar volgens een woordvoerder van RTI Blockchain kleven daar nadelen aan. “Bij het voeren van een goede administratie ben je namelijk sterk afhankelijk van de kwaliteit van de administratie van jouw ketenpartijen.”

“Uit de praktijk blijkt dat dat nog heel vaak niet op orde is. En bij het voeren van eigen administratie hou je dat saldo-afstemmingen achteraf gebeuren, wat vaak leidt tot discussies. En blockchain biedt de mogelijkheid om te koppelen met eigen systemen (bijvoorbeeld ERP), en portals van poolers. Zo hoef je maar eenmalig in te voeren en geen losse administraties bij te houden”, aldus de woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet