fbpx
Nieuws

Panelentest laat opbrengstverschil zien

Een vergelijkingstest met 30 merken zonnepanelen laten opbrengstverschillen zien tot 12%. Ook blijkt uit de tests dat de beloofde prestaties van de duurzame stroomopwekkers in praktijk vaak tegenvalt.

Met die conclusie komt de onafhankelijke website Zonnepanelen.net na een zomer lang 30 veel verkochte panelen te hebben gemonitord. Deze panelen liggen sinds juni onder identieke omstandigheden op een dak in Ede. Uit de vergelijking komen grote verschillen in prestaties naar voren. Ook blijkt dat het vermogen weergegeven in de omschrijving van de fabrikant of in folders vaak lager uitvalt dan de werkelijke capaciteit.

Grote verschillen

Zonnepanelen.net kan uit de eerste vergelijkingen over de maanden juli en augustus concluderen dat tussen het beste en slechtste paneel een opbrengstverschil zit van maar liefst 12%. Marcel Blaauw van Zonnepanelen.net: “Dat is meer dan dat we verwacht hadden. Want een verschil van 12% betekent voor een gemiddeld huishouden € 1.000,- minder opbrengst over 10 jaar. Dat is 20% van de aanschafwaarde. Dat is belangrijke informatie voor de consument die op het punt staat panelen aan te schaffen.”

Minder vermogen

Voor de vergelijking heeft Zonnepanelen.net 30 merken geselecteerd die op dit moment veel in Nederland worden verkocht. Ze kochten de panelen zelf uit de markt zodat fabrikanten geen invloed konden hebben op de resultaten. Voordat de panelen werden geplaatst heeft Zonnepanelen.net ze getest in een laboratorium. Hier werd bepaald of het door de fabrikant opgegeven vermogen ook daadwerkelijk werd behaald. Het viel op dat een aantal zonnepanelen veel minder vermogen had dan de fabrikant had opgegeven. Marcel Blauw: “Ook dat is opmerkelijk. Vergelijk het met de motor van een auto: je denkt dat je een 2-liter-motor koopt maar in werkelijkheid krijg je maar 1.9-liter-motor.”

De prestaties in de zomermaanden zijn volgens Zonnepanelen.net representatief voor een oordeel, omdat hier 70% van de jaaropbrengst bepaald wordt. De website blijft echter ook de prestaties in de wintermaanden monitoren, en gaat vanaf nu elke maand de resultaten publiceren. De test is hier live te volgen.

 

 

1 reactie op “Panelentest laat opbrengstverschil zien

 1. Erwin ter Veld schreef:

  Dit is geen verrassend onderzoek, het is al jaren bekend dat er veel verschil tussen de panelen zit.
  Wij plaatsen al jaren de beste kwaliteit en de panelen hebben een zeer hoge opbrengst, alleen kost het wat meer dan panelen die 10% minder opbrengen, een klant wil niet meer betalen voor kwaliteit en liever wat minder betalen omdat ze wijs wordt gemaakt door de panelenhandelaren dat een paneel een paneel is en er geen verschil in zit.
  Dit wordt maar weer eens bewezen door dit onderzoek wat mijns inziens niet helemaal onafhankelijk kan zijn als jezelf ook panelen verhandeld.
  Ik haal mijn panelen van een goede leverancier, Meartech in Heerenveen verkoopt Sunerg Solar dat is een Italiaanse fabrikant met zeer goede panelen.
  Kijk maar eens op http://www.meartech.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.