fbpx
Nieuws

‘Halt aan vrije ketelverkoop’

Uneto-VNI wil dat de verkoop van cv-ketels aan banden wordt gelegd. Alleen gecertificeerde installatiebedrijven mogen straks nog cv-ketels aanschaffen, als het aan de brancheclub ligt.

Nu kan iedereen nog cv-ketels kopen. En dat moet anders, zegt Uneto-VNI, die wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe wet die gaat regelen dat werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties alleen nog door gecertificeerde installatiebedrijven mag worden uitgevoerd. Gisteren was de laatste dag waarop belanghebbenden konden reageren op dit wetsvoorstel.

Gereguleerde verkoop van cv-ketels is één van de punten die Uneto-VNI heeft aangedragen, zegt Fred Vos, vakspecialist bij Uneto-VNI: “Volgens ons is deze maatregel een doelmatige manier om een hoog veiligheidsniveau te bereiken.” Hij geeft daarbij aan dat dit in de sector helemaal niet zo ongewoon is. “De verkoop van koelunits met F-gassen wordt met soortgelijke wetgeving gereguleerd.” Dat klopt gedeeltelijk: verkoop aan particulieren mag bij dergelijke airco’s nog wel, mits professionele installatie kan worden aangetoond.

CO-melders

Twee andere wensen van Uneto-VNI zijn de verplichte montage van CO-melders in woningen met een gasverbrandingsinstallatie en een aparte certificering voor installateurs van collectieve rookgasafvoersystemen. “Vooral omdat woningen steeds meer luchtdicht worden, is het belangrijk dat koolmonoxide goed gemeten wordt”, zegt Vos.

Uneto-VNI heeft haar reactie afgestemd met de ketelfabrikanten, verenigd in de VFK en ook de FME, Rogafa, de haarden- en kachelvereniging SVK en Stichting OVI, die het OK-CV-label beheert. De reacties van Rogafa, FME en SVK zijn op dit moment nog niet bekend. Maar ‘afgestemd’ betekent niet dat iedereen geheel op één lijn zit.

Geen overeenstemming

Duidelijk is namelijk dat in ieder geval Stichting OVI en VFK ten aanzien de regulering van de verkoop van ketels een andere positie hebben dan Uneto-VNI. “Deze nieuwe wet is bedoeld om de problemen rond koolmonoxide verhelpen. Maar regulering van de verkoop heeft maar heel zijdelings met deze CO-problematiek te maken”, zegt Henk Sijbring, voorzitter van de VFK en Stichting OVI. “En dus hoeft dat niet in de wet opgenomen te worden, wat ons betreft.”

Het wensenlijstje van Uneto-VNI is vooralsnog precies dat: een wensenlijstje, waarvan niet zeker is of ze worden ingewilligd. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de wens van Sterkin, die in een reactie op het wetsvoorstel pleit voor het naast elkaar bestaan van een (goedkopere) erkenningsregeling en een certificeringsregeling, om zo de kleinere installateur te ontzien.

Welke wensen wel of niet in een nieuwe wet terechtkomen, daarover zal meer duidelijkheid zijn als het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat zal volgens planning in het tweede kwartaal van dit jaar gebeuren.

Meer lezen?

Lees hier onze FAQ’s over de certificeringsregeling.

19 reacties op “‘Halt aan vrije ketelverkoop’

 1. frank schreef:

  particulieren kunnen hun airco ook gewoon kopen,de consumentenbond gaat cv-ketels verkopen en iemand dentk dit aan banden te leggen.het is toch de 21e eeuw.
  nog even en de cv-ketels liggen bij bol.com

 2. Matthijs schreef:

  Er zullen altijd grijze circuits blijven bestaan , deze worden dan ook door de cv ketelfabrikanten / leveranciers in het leven gehouden . Als er een uitloop model is of overjarige types dan zijn deze verkrijgbaar bij Bouwmaat / Toolstation of dergelijke zaken . Deze toestellen zijn door hen zelf geproduceerd en en niet in het primaire circuit te recht gekomen .
  Deze toestellen hadden terug gemoeten en omgebouwd moeten worden of voor de tijd van ingang van energie zuinige pompen verkocht moeten worden .
  Moto van dit verhaal begin bij de aanpak van de bron .

 3. charlie schreef:

  Eindelijk een slimme opmerking van Uneto-vni dit gaat helpen tegen de zogenoemde koolmonoxide verhalen

 4. frank schreef:

  komt er gewoon een andere webshop constructie het gaat de groothandel en fabrikanten om de aantallen niet om veiligheid

 5. Kees schreef:

  Veiligheid door verplichte CO2 melders is een goed idee. Verkoop alleen door leden van Uneto-VNI betekent het creëren van een monopoliepositie in een vrije markt. Dat is wettelijk verboden. De zgn. kleine installateur wordt zo de markt uitgewerkt. De Uneto-VNI bedrijven hebben geen voorsprong in kwaliteit op de andere installateurs. Een monopolie positie levert in de praktijk zelden service en kwaliteit. Nooit intrappen dus.

 6. Arie schreef:

  Wat een absurde flauwekul, de branche wil alleen maar alleen recht om de poen. Het hele verhaal van veiligheid is een stok om de hond te slaan. De hele installatie en elektrobranche willen alleen maar dat door regels alles aan banden wordt gelegd zodat alleen zij er nog geld aan kunnen verdienen. Het wordt met de dag gekker in Nederland met regels en normen. als je van alle NENnormen eens 90% over boord gooit zijn we met elkaar bakken minder geld kwijt en we moeten af van het amerikaanse model van alle ongelukken willen voorkomen. Elke geschoolde monteur kan een ketel aansluiten, of een huis voorzien van een installatie, ook als hij dit als prive persoon wil doen voor vrienden en bekenden. En ook als zo iemand het vak verlaat, zal zijn kennis voldoende zijn om het te blijven doen, dit geldt ook in de elektro techniek. Laten we zorgen dat er voldoende monteurs komen en schei AUB uit met al die onzin certificering en stempels en vergunningen, we hebben al veel te veel papieren rompslomp. verder moeten verzekeringsmaatschappijen doen waarvoor ze zijn opgericht, schades vergoeden in plaats van alle risico’s afdammen en zich verschuilen achter dit soort papieren werkelijkheden.

 7. Peter schreef:

  Op zich wel iets voor te zeggen, maar ik plaats mijn ketels zelf(2x in 20 jaar tijd) en laat het geheel daarna keuren door een erkent bedrijf daar krijg ik dan een keurrapport en zegel/sticker bij plus dat ik mij garantie houdt van 2 jaar kosten rond de €60
  Waarom ik het zelf doe omdat ik het kan, maar de hoofdreden is dat een bedrijf zo een 300-400 euro rekent voor het ophangen en afregelen terwijl bij veel ketels de aansluitingen zijn gestandaardiseerd en dat vind ik veel geld
  We hebben nu een Remeha ketel hangt 10 jaar inmiddels koste toen rond de €900 het type ketels wordt nog steeds geleverd kost nu rond de €850 maar als je het laat installeren kost het meer als 10 jaar terug terwijl de ketel goedkoper is.
  Nu komt Wiebes eind maart met een rapport over energie neutraal dat wacht ik af voor ik volgende stappen ga ondernemen, misschien toch vloerverwarming of zonnepanelen.
  Wel verwacht ik dat de gasprijs de komende jaren flink gaat stijgen en in de toekomst (2025-2030) misschien wel rond de €1 uit zal komen, het grootte probleem blijft hoe sla je die energie op zal mij benieuwen of politiek Den Haag daar een zinnig antwoord op heeft, want aan 1 powerwall van Tesla daar red je het niet mee in de winter.

 8. Mark van Eck schreef:

  Tja…..
  Ook ik heb een mening
  Je zou zeggen dat ketel fabrikanten wat hebben geleerd van “het “nefit incident”
  Blijkbaar niet, idereen kan alles maar kopen en/of verkopen.
  Veiligheid zou toch boven de “vrijemarkt” moeten staan…..
  Je mag alleen een ketel merk plaatsen als je ook scholing hebt gehad op dat merk en ingescheven staat bij dat merk.
  En laten we stoppen met al die “keurmerken” en dure belange verenigingen, die je toch niet helpen, ja van je geld af.
  Groetjes mark

 9. Frits Rademakers schreef:

  Even niet vergeten !!! jaren terug heeft het VNI dat allemaal laten gebeuren die hadden veel harder naar de minister moeten uit halen toen deze de markt vrij gaf.
  en nu weer proberen om er geld uit te halen , met rare dingen bedenken , iedereen kan gewoon een cv ketel kopen , en inderdaad nog even en ook bij Bol.com , en niemand gaat dat tegen houden!! en al helemaal het VNI niet
  In het kort het is al jaren een zooi met de installatie wereld De goede even er buiten gelaten. Nu weer iets bedenken waar weer flink in mee gegraaid kan worden door heren die liever hun handen niet vuil maken, Parasieten noem ik het.

 10. giel klaver schreef:

  Lang leve de CO@ melder .
  Hoeveel gehoorgestoorden zijn er nu al in Nederland ?
  Slapen met een hoortoestel werkt niet !

 11. klaasbosma schreef:

  Leuke actie van Uneto-VNI, er zijn in het verleden te veel ongelukken gebeurd met cv en geizer instalaties. gezien het gegeven dat het overgroote merendeel van toestellen aangesloten is door Uneto-VNI aangesloten instalateurs en er vooral veel ongeluken geregistreerd zijn bij vormen van woningcooperaties en VVE’s hebben ze nog al wat boter op hun hoofd als ze proberen alle ongelukken aan de niet branche aangesloten monteurs te wijten.

 12. Raijmond schreef:

  Een goede snel reagerende CO beveiliging in de ketel en klaar is kees.

 13. d.a. van der weide schreef:

  je mag toch ook alleen een voertuig besturen,als men de daarvoor bestemde rijbewijs in bezit heeft.
  Dus daarom alleen vrije verkoop aan personen die de daarvoor bestemde diploma heeft,cq gastechnisch installateur,enof vergelijkbaar.
  en installatie monteurs met een diploma,en dan net als in ons buurland duitsland,na montage,het toestel in werking laten stellen door de meister(schoorsteenveger)
  en zeker niet af laten hangen aan lidmaatschap van de uneto,want wie zijn daarvan ondertussen lid?

 14. de Jong schreef:

  Er zijn alleen doden gevallen door installatie monteurs , die moeten verboden worden

 15. tom schreef:

  Elke dag bijna fatale o gelukken door tokkie bedrijven zonder kennis van zaken en door particulieren en aannemers die cv monteur spelen . En wie heeft al het gezeik ik omdat de VNI een zwakke partij is en niks kan en geen ballen toont tijd om het landschap te verbreken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.