Ga naar hoofdinhoud

,

Particulier schakelt beunhaas vaker in

Door de recente verhoging van de BTW op renovatie 6 naar 21 procent zijn woningeigenaren eerder geneigd klussen zwart te betalen. Dat blijkt uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis onder ruim 1000 leden.

Het belangrijkste argument om een klus zwart te betalen is volgens een derde van de respondenten het financiële voordeel. Iets meer dan 20 % zegt dit wel te moeten omdat ze de kosten anders niet kunnen opbrengen.

BTW-verhoging

Het onderzoek volgt nadat de BTW voor het arbeidsdeel van woningverbetering per 1 juli weer teruggeschroefd is naar 21 procent, dit tot teleurstelling van bouw-, installatiebedrijven en brancheorganisaties. Onder dit lage BTW-tarief, dat 2 jaar lang gold, vielen ook investeringen in duurzame woningverbeteringen, zoals ketelvervanging en isolatie.

Risico’s

Zwart laten klussen is niet zonder risico’s, aangezien de kwaliteit van de werkzaamheden niet op papier wordt gegarandeerd. Voor een kwart van de huiseigenaren is dit reden genoeg geen zwartwerkers in te huren. Ook als zwartwerker schade veroorzaakt, heeft de huiseigenaar een probleem. Verzekeraars kunnen een claim dan geheel of gedeeltelijk afwijzen. Ten slotte riskeert een huiseigenaar zijn hypotheekrenteaftrek als de zwart betaalde klus met van de bank geleend geld wordt betaald.\

 

Klik hier voor het onderzoeksverslag van Vereniging Eigen Huis

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij