Ga naar hoofdinhoud

Passiefhuisrenovatie scoort energiezuinig

De passief gerenoveerde woningen aan de Sleephellingstraat in Rotterdam presteren 73% energiezuiniger dan een vergelijkbare woning met een energielabel A. Dat is de conclusie van twee jaar monitoren van deze woningen. Tot anderhalf jaar na oplevering is er gemeten aan het energieverbruik.

 

Het werkelijk gasverbruik voor verwarming, warm tapwater en koken samen is gemiddeld niet meer dan 400 m³ gas per woning per jaar. Dat is maar 34% van wat een gemiddelde woning met energielabel A verbruikt. Rekening houdend met het feit dat het in Rotterdam om relatief grote woningen met tussen de 105 en 160 m² vloeroppervlak gaat, komt dat percentage uit op slechts 27%. Het project ontving de nodige prijs, en werd onder meer genomineerd voor de renovatieprijs De Gulden Feniks. Op deze site is te zien hoe de besparingen zijn gerealiseerd.

 

Verwarming

Voor verwarming betalen bewoners op die manier niet meer dan 10 euro per maand. Dat is 15% van wat nodig is voor een gemiddelde woning in Nederland. Voor warm water betalen de bewoners ook maar 10 euro per maand, dankzij de zonneboiler die de helft van de warmte gratis levert. De grootste post op de energierekening, het huishoudelijk elektriciteitsverbruik, blijkt niet hoger dan 80% van wat gebruikelijk is in een energielabel A-woning. Dat komt mede doordat de wasmachine via hot fill gebruikmaakt van warm water uit de zonneboiler.
Het renovatieproject aan de Sleephellingstraat was het eerste renovatieproject in Nederland waarbij het Energiezuinig Wonen-concept werd toegepast. De 100 jaar oude woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Materiaalpaspoort voor leidingsystemen

Premium

Kraamkamer van prefab

Nieuwe propaan-serie voor Panasonic

Premium

Nieuwe Calenta ingrijpend anders

Smaakmakers van VSK Awards (video)

Groenpand zet activiteiten Woon Duurzaam voort