fbpx
Nieuws

Pleidooi voor lage BTW op zonnepanelen

Pleidooi voor lage BTW op zonnepanelen

Zo’n 18.000 mensen hebben een petitie getekend die pleit voor een laag BTW-tarief op zonnepanelen.

 

 

 

De actie is een initiatief van Natuur & Milieu. Op dit moment is alleen een laag btw-tarief van kracht op de arbeidscomponent van duurzame woningverbetering en renovatie. Op 25 oktober wordt de petitie overhandigd aan de Commissie Financien van de Tweede Kamer. De btw zou volgens de initiatiefnemers van 19 naar 6 procent moeten gaan.

 

Met het afschaffen van de SDE-subsidie op zonnepanelen is er geen landelijke financiele stimulans meer voor consumenten om zonnepanelen of andere systemen als een zonneboiler op hun dak te zetten. Op 31 oktober gaat de Commissie in debat met de staatssecretaris van Financien over het belastingplan 2012. Niettemin zijn op dit moment wel veel lokale initiatieven die de installatie van zonnepanelen ondersteunen. Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat negen van de tien Nederlanders een BTW-verlaging op zonnesystemen steunen. 45% van de respondenten wil graag zonnepanelen, maar vindt de aanschaf- en installatiekosten te hoog. Een BTW-verlaging is ook goed voor de werkgelegenheid in de bouw- en installatiesector. Het EIB heeft berekend dat de tijdelijke BTW-verlaging op renovatie van afgelopen jaar bijna 3.000 arbeidsjaren heeft opgeleverd.

5 reacties op “Pleidooi voor lage BTW op zonnepanelen

 1. Dion Ketelaars schreef:

  L.S
  Waarschijnlijk wordt er in dit artikel bedoeld dat de BTW
  van 21% naar 6% moet gaan, en niet van 19% naar 6% zoals dit artiket vermeld?
  Dion Ketelaars.

 2. M.Breet schreef:

  Zou het niet zo moeten zijn dat alleen door elektrotechnisch erkende installateurs geïnstalleerde systemen hiervoor in aanmerking zouden moeten komen? Wat je nu krijgt is dat je zonder er enige voorwaarde aan te stellen staatsgeld gaat uitdelen. Met alle gevolgen van dien.
  Zonnepanelen gaat, in tegenstelling wat sommige denken, iets verder dan een stekker in het stopcontact steken.

  Als er dan weer wat mis gaat ligt het natuurlijk aan de zonnepanelen. Net als de schreeuw artikelen destijds; “gevaarlijke zonnepanelen voor brandweer” en “alle zonnepanelen brandgevaarlijk” terwijl het toen alleen bepaalde series Scheuten panelen betrof.

  Vadertje staat, denk na en zorg dat het goed gebeurd. En niet alleen op papier.

 3. Sven Verbruggen schreef:

  Sinds gisteren (26 9 2013)is duidelijk dat particulieren helemaal geen btw verschuldigd zijn over zonnepanelen, gehele petitie daarmee achterhaald

 4. Wyno Peeters schreef:

  Nog steeds is het voor particulieren mogelijk om de BTW (zowel 21% als 6% BTW)op aankoop en installatie terug te vragen, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.
  Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

 5. Wyno Peeters schreef:

  Laatste kans: oude BTW zonnepanelen particulieren kan vanaf 1-1-2019 niet meer teruggevraagd worden!

  INFo van http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl
  Volgens het recent door de 1e en 2e Kamer aangenomen Belastingplan 2019 kan vanaf 1 januari 2019 slechts de BTW van zonnepanelen over 2018 teruggevraagd worden tot en met 30 juni 2019.

  Dit betekent dat het terugvragen van de BTW van zonnepanelen over 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 en nog oudere jaren (onbeperkt terug in de tijd) voor particulieren slechts mogelijk is tot eind 2018.
  Het terugvragen van BTW van zonnepanelen over 2017 en oudere jaren is dan vanaf 1 januari 2019 niet meer mogelijk.

  Terugvragen van BTW zonnepanelen 2019 blijft in 2019 mogelijk. ​

  Bovenstaande regeling geldt voor particulieren die voor het eerst een BTW-nummer aanvragen. Heeft u al een BTW-nummer dan geldt de zgn. 5-jaarstermijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.