fbpx
Nieuws

Pleidooi voor Raad voor Bouwregelgeving

Pleidooi voor Raad voor Bouwregelgeving

Nederland moet een Nationale Raad voor Bouwregelgeving krijgen.

 

 

Dat vindt het actieteam Actieagenda Bouw, dat zich de afgelopen maanden heeft gebogen over hoe in Nederland slagvaardiger omgegaan kan worden met regelgeving.  Om een inhoudelijke, flexibele en transparante aanpak van bouwregelgeving te realiseren adviseert de Actieagenda Bouw om een Nationale Raad voor de Bouwregelgeving op te richten. De Raad krijgt tot taak om zowel richting het Bouwbesluit als het nationale omgevingsrecht duidelijkheid te verschaffen en flexibiliteit te bieden bij het omgaan met de regelgeving. Door te stringent, oneigenlijk of risicomijdend gebruik van bouwregelgeving van gemeenten blijven kansen liggen en wordt innovatie tegengewerkt. Het eindrapport van het actieteam Praktijktoepassing Bouwbesluit word vandaag door voorzitter Taco van Hoek aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst overhandigd.

 

Risicomijdend

De praktijk is nu dat gemeenten regels verschillend interpreteren, risicomijdend gedrag vertonen, en kansen op innovatie laten liggen. Marktpartijen zijn veel geld en energie kwijt in het uitleggen en aantonen van mogelijk duurzame en innovatieve alternatieven op conventionele methoden. De Raad moet vooral een steun en toeverlaat zijn voor gemeenten, die vraagstukken rond gelijkwaardigheid en proportionaliteit oplost, en gemeenten dekt door uitspraken te doen op basis van haar expertise. Alle uitspraken van de Raad worden gedocumenteerd en openbaar gemaakt via een website. Dit zorgt voor het ontstaan van een zekere ’jurisprudentie’ en zorgt voor meer duidelijkheid vooraf voor ontwikkelende partijen. 

 

Kwaliteitsborging

Essentieel is dat de Raad niet alleen zorgvuldig, maar ook snel tot besluitvorming komt. De bemensing van de Raad wordt hierop afgestemd en de Raad wordt ondersteund door een Expertise Centrum met aanvullend budget om flexibel kennis en capaciteit in te huren. Ten slotte is vastgesteld dat bij een ontwikkeling richting private kwaliteitsborging de wenselijkheid van een Nationale Raad voor de Bouwregelgeving naar verwachting eerder toeneemt dan afneemt. 

 

Het rapport ’Flexibel omgaan met Bouwregelgeving’ is te downloaden op www.actieagendabouw.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.