fbpx
Nieuws

In een nieuwbouwwijkje in Voorhout vormen zeventien duurzame woningen een smart grid, waarin zonnedaken en een buurtbatterij met snellader voor twee elektrische Mercedessen een hoofdrol spelen. Bewoners zijn goedkoop uit, met een energierekening van 25 euro per maand. “Dit concept zouden alle installateurs moeten volgen.”

Dat zeggen Adriaan Harthoorn en Yvonne van der Hulst van systeemintegrator EF Concepts in de nieuwste aflevering van de Installatie.nl-podcast.

‘Bewoners ontzorgd’

Harthoorn: “Wat wij hier doen is dat we voor 25 euro in de maand de complete energiefacility aanbieden, wat je meteen kan zien als de ultieme garantie die wij geven op het hele systeem – op alles wat we geïnstalleerd hebben. Dit model zouden alle installateurs moeten volgen. En als je zo ontzorgd wordt, wat wil je dan als bewoner nog meer?”

In de zeventien woningen in het deelproject Langs de Kreken zijn de op dakpannen lijkende pv-panelen keurig in het dak weggewerkt en ook het dakpaneel voor de buitenunit van de warmtepomp ligt netjes verzonken in het hellende vlak. Twintig meter verderop staat de trots van EF Concepts: een battery boosted fast charger van het Oostenrijkse bedrijf Kreisel, een buurtbatterij met snellaadpunten voor de twee elektrische Mercedes-deelauto’s.

Kopieerbaar model

De buurtbatterij en de deelauto’s kunnen een deel van de door de zonnepanelen geproduceerde elektriciteit opslaan, waarbij de buurtbatterij dit  op later moment gedoseerd op het elektriciteitsnet los te laten. Van der Hulst: “Wij willen een model ontwikkelen dat makkelijk kopieerbaar is naar andere woonwijken. We denken dat we dat in Langs de Kreken wel gevonden hebben.”

Een uitgebreid artikel over Adriaan Harthoorn en Yvonne van der Hulst van EF Concepts vindt u in het komende nummer (8 ) van het vakblad Installatie, dat deze vrijdag bij abonnees op de mat ploft en sinds kort ook los verkrijgbaar is in de nieuwe webshop op Installatie.nl.

1 reactie op “Podcast: ‘Ultieme garantie op de installaties’

  1. Jos Walstra schreef:

    17 duurzame woningen en 1 batterij. Wat is het vermogen van de batterij? in capaciteit maximale uitgeleverde stroom en het krotsluitvermogen?
    Ben daar erg benieuwd naar. Vandaag schijnt de zon weer. het is hier in Nederland soms wel een week grijs en grouw dan ligt de opbrengst van zonnepanelen op misschien op 10% van maximale of veelal (afhankelijk hoe uitgelegd) op nul voor woningen.

    hoor graag van jullie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.