fbpx
Nieuws

Pomptechniek zuivert zeekoeienbad

Miljoenen liters water zuiveren en verpompen in een zelf ontworpen installatie.  Burgers Mangrove is het grootste overdekte zoutwater vloedbos ter wereld, en gaat 13 juli aanstaande open voor het publiek. Vakblad Installatie en Sanitair mocht alvast een kijkje nemen in Arnhem. Onderaan dit artikel een fotoserie.

Op 3000 vierkante meter wordt de bezoeker in het nieuwe ecosysteem meegenomen naar Belize, met centraal een zeekoeienbassin (1 miljoen liter zoet water) en een zoutwaterkreek waar met pomptechniek eb en vloed gesimuleerd wordt zodat bijvoorbeeld krabben en kwallen zichtbaar worden in de klei. In dit brakke water wordt momenteel een zoutwater vloedbos aangeplant, terwijl in de andere deel een vlindertuin wordt gecreëerd en tropische vogels rondvliegen. De zeekoeien kunnen bekeken worden door een 12 meter lange ruit.

Zuiveringstechniek doorontwikkeld

De vier trommelfilters, met erachter (blauw) de centrifugaalpompen (klik voor vergroting)

Vergeleken met Burgers Ocean, het onderwater-ecosysteem van de Arnhemse dierentuin, is de waterzuivering van de Mangrove maar klein (8 miljoen versus 1 miljoen liter). Het technisch team van de dierentuin heeft de jarenlange kennis van zuiveringstechniek en het zelf produceren van zout water wel toegepast om het systeem te verbeteren, vertelt hoofd technische dienst Frank Simon in vakblad Installatie en Sanitair. Zo is de techniekruimte in tegenstelling tot de Ocean nu lager gelegen. Hierdoor kan bij het eb en vloed-systeem, en bij de zuivering van het zeekoeienwater meer gebruikt gemaakt worden van de zwaartekracht. Hierdoor hoeven de miljoenen liters water maar eenmalig opgepompt te worden, en dat scheelt veel energie.

Filteren, centrifugeren

Technische ruimte achter/onder de mangrove. Vier trickerfilters halen bacteriën uit het water. In de blauwe eiwitafschuimer wordt door centrifuge eiwit afgescheiden. (klik voor vergroting)

Het te reinigen water, en het eb/vloed-zoutwater, loopt op afschot naar dieper gelegen kelders (2 niveau’s) waar voor de zuivering achtereenvolgens een 4 trommelfilters (afvalfilter, bijvoorbeeld voor voedsel en uitwerpselen), 4 tricklerfilters (biologisch filter haalt bacteriën uit water) en een centrifuge-achtige eiwitafschuimer staan opgesteld, beproefde technieken uit de 17 jaar ervaring met de Ocean. Aan de rand van het zeekoeien-bassin staat uiteindelijk nog een natuurlijk helofytenfilter. Een helofytenfilter maakt gebruik van natuurlijke filterprocessen van waterplanten, waarbij nitraten en fosfaten uit het water worden gehaald. Om twee maal per dag eb en vloed te simuleren moet 60 kuub water worden verpompt naar ondergrondse tanks. Op dat moment worden de krabben uit het brakke mangrovewater, zichtbaar voor de bezoeker. Om al dit water op te pompen zijn 10 centrifugaalpompen van Speck opgesteld, met elk een capaciteit van 40 m3/u.

WKO met warmtepomp

Vier luchtbehandelingskasten met wtw van Rosenberg, capaciteit 60.000 m3/u, blazen met warmtepomptechniek voorverwarmde lucht de koepel in.

De mangrovehal, een koepel met UV-doorlatend luchtkussendak, wordt met lucht verwarmd en gekoeld. Vier luchtbehandelingskasten van 60000 m3/u worden gevoed door de centrale warmtepomp van het dierenpark, die energie op-plust die in de bodem opgeslagen is. De centrale WKO, waarvan onder meer ook de Bush, de Desert en de Ocean gebruik maken, is onlangs vergroot. De temperatuur is gemiddeld rond de 27 graden. Er kan ook gekoeld worden mocht de zon zijn best doen. In de nok zit nog een ventilatieluik. De bouw heeft 11 maanden geduurd. Burgers Mangrove kost het dierenpark 5,7 miljoen euro. Opvallend feit is dat het dierenpark zelf de technici in dienst heeft, dat het project grotendeels ontworpen en gerealiseerd heeft. Het interne bouw- en installatiebedrijf telt in totaal 22 mensen. Volgens technisch hoofd Frank Simon wordt hierdoor beter naar de onderhouds- en beheerskosten gekeken in relatie tot de kwaliteit, dan bij een klassieke aanbesteding.

Meer lezen hierover?

De complete reportage over de installatietechniek achter Burgers’ Mangrove leest u in het juninummer van Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefnummer of een voordelig proefabonnement.

Het project live bekijken kan hieronder. In de nok van de koepel hangt een 360 graden webcam.

Fotoserie bouw Burgers Mangrove, opening juli 2017

1 reactie op “Pomptechniek zuivert zeekoeienbad

  1. […] te tonen vanuit ’s werelds grootste overdekte mangrove. In ons printmagazine zag u al veel, hier online ook foto’s van de bouw, maar een kijkje achter de schermen in bewegend beeld nog niet. Daarom een eerste vlog […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.