fbpx
Nieuws

Brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland wil het bewustzijn over gezonde klaslokalen vergroten en heeft daarom samen met het platform Gezond Binnen de educatieve poster ‘Ventileren kun je leren’ en een lespakket voor basisscholen ontwikkeld.

Op veel scholen in Nederland voldoet de ventilatie niet aan de gestelde normen. De CO2-concentratie in lokalen is te hoog, soms zelfs vier keer hoger dan de maximale norm. Het gevolg is ongezonde binnenlucht en dat heeft invloed op de prestaties van leerlingen. Het verhoogt bovendien de kans op ziekteverzuim, ook bij docenten. Het afgelopen jaar is de gebrekkige ventilatie van schoolgebouwen veelvuldig in het nieuws geweest.

Binnenklimaat Nederland vindt het belangrijk dat er op scholen meer aandacht komt voor gezonde binnenlucht. De poster draagt hieraan bij door in een notendop te vertellen waarom ventilatie nodig is en hoe je dat kunt doen in de klas. Scholen kunnen de poster(s) gratis aanvragen via Gezond Binnen of downloaden op www.lerenventileren.nl. De poster is afgedrukt aan te vragen via info@binnenklimaatnederland.nl.

Lespakket over binnenklimaat

Voor scholen die nog een stap verder willen gaan, is er ook een lespakket ontwikkeld voor het primair onderwijs. In dit pakket zitten onder andere een online ventilatiespel, een ventilatieprotocol en tips. Deze les kun je hier aanvragen via de website lerenventileren.nl.

Het initiatief Leren Ventileren is ontstaan na het verschijnen van het eindrapport van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op scholen. Hieruit bleek dat bij veel scholen de ventilatie (nog) niet op orde is. Daarnaast bevat het rapport een aantal praktische adviezen. Een van deze adviezen luidde: sturing op (extra) bewustwording en voorlichting aan leerlingen. De poster ‘Ventileren kun je leren’ is een van de uitkomsten na deze aanbeveling.

Initiatiefnemer van de poster Steven van den Bergh (Lid van Binnenklimaat Nederland en blogger op Installatie.nl): “Dat op veel scholen de ventilatie niet op orde is, vinden wij zorgwekkend. Het probleem speelt al veel langer, maar is door corona nog urgenter geworden. Als branche willen wij dat alle kinderen in gezonde scholen kunnen leren. We hopen dat de poster in veel klaslokalen, kantines en docentenkamers wordt opgehangen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.