fbpx
Nieuws

Prinsjesdag: urgentie energietransitie groeit

Installatiebedrijven merken het nu vooral door de grote vraag naar duurzame technieken. De energietransitie staat hoger dan ooit op de agenda van kabinet: dat bleek op Prinsjesdag, waar de regering de plannen en begroting presenteerde. Installatie.nl zet een aantal punten die installatiebedrijven raken op een rij.

Fit for 55 doelstelling betwijfeld

Het Planbureau voor de Leefomgeving maakt op Prinsjesdag bekend dat Nederland niet op koers ligt om de geplande CO2-reductie te behalen. Het kabinet streeft naar 55% emissiereductie in 2030, conform het Europese Fit for 55-programma. De huidige raming is dat we maximaal 50% gaan behalen. In de troonrede benadrukt de Koning dat de urgentie van de energietransitie om verschillende acties vraagt.

Stookseizoen: koopkrachtreparatie gas en elektra

De belangrijkste maatregel die de installatietechniek raakt gaat over de energieprijzen. Om burgers tegemoet te komen in de koopkrachtdaling komt er een tijdelijk maximum op de gas- en elektratarieven. Dit is bedoeld om per direct de energierekening behapbaar te houden. Het plafond voor een kuub gas wordt €1,50, die van elektriciteit €0,70 per kWh. Dit tarief geldt tot een verbruik van 1.200 kubieke meter gas en 2.400 kilowattuur stroom. Dit doet het kabinet vooral om de prikkel voor energiebesparing niet weg te nemen. Voor al het verbruik boven deze grenzen betalen consumenten de hogere marktprijs. Officieel gaat dit 1 januari 2023 in, maar de termijnbedragen kunnen per 1 november al naar beneden, zo is het kabinet met energiebedrijven overeengekomen. De precieze uitwerking van deze last minute maatregel van de overheid moet nog volgen. Dit geldt ook voor mogelijke maatregelen voor mbk-bedrijven, zoals bakkers, die ook hard getroffen worden door de stijgende energielasten.

Dit artikel krijgt u voor niets. Voortaan alles van Installatie online lezen, inclusief extra achtergrondartikelen en het vakblad online? Bekijk hier de abonnementsvormen

900.000 nieuwbouwwoningen in 2030

Hoewel zelfs de koning in zijn Troonrede aangaf dat de praktijk weerbarstig is, houdt het kabinet vast aan de doelstelling van 900.000 nieuwbouwwoningen tot 2030. Tweederde daarvan moet gebouwd worden voor starters. In het najaar maakt minister De Jonge afspraken met provincies over hun woningbouwopgave. Eind 2022/begin 2023 worden de regionale woondeals gesloten waarin provincies, gemeenten en Rijk afspreken waar welke woningen komen, de verdeling betaalbare huur- en koopwoningen, het aandeel sociale huur en de huisvesting van aandachtsgroepen. Er wordt qua infrastructuur geïnvesteerd in 17 grote woningbouwgebieden in Nederland.

Isolatieprogramma

Door goede isolatie van woningen kan veel energie worden bespaard. Met het versnellen van het Nationaal Isolatieprogramma komt hier in 2023 en 2024 in totaal € 300 miljoen extra voor beschikbaar. Gemeenten kunnen dit geld gebruiken voor het ondersteunen van bewoners, bijvoorbeeld via een straat-voor-straat aanpak van slecht geïsoleerde woningen. Ook worden de budgetten voor isolatiesubsidies verhoogd. Deze extra middelen komen bovenop de € 4 miljard euro die tot 2030 beschikbaar is voor het Nationaal Isolatieprogramma. 

Infrastructuur: windparken, waterstof en kerncentrales

Om in 2050 fossielvrij te zijn, plant het kabinet de komende 10 jaar grote uitgaven in de energie-infrastructuur, de verduurzaming van de industrie en de bouw van nieuwe kerncentrales. Het kabinet wil dat de huidige kerncentrale in Borssele langer openblijft en zet het in op de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Om deze investeringen te financieren wil het kabinet uiterlijk op 1 juli 2023 de Wet Klimaatfonds in werking te laten treden. In 2023 zal het kabinet al een aantal grote uitgaven doen, blijkt uit de begroting. Dit gaat onder andere om uitgaven gericht op de opschaling van waterstofprojecten voor de industrie (€145 miljoen), de uitrol van windparken op de Noordzee (€180 mijoen), het stimuleren van warmtenetten (€200 miljoen) en energiebesparende maatregelen.

Instroom technici bevorderen

De overheid wil de tekorten aan technici en ICT’ers terugdringen. Dat doet het kabinet met het eerder aangekondigde Actieplan Groene en Digitale Banen. Met dit actieplan pakt het kabinet de krapte op de arbeidsmarkt aan in deze beroepen. Concreet: de instroom in bètatechnisch onderwijs bevorderen, het onderwijssysteem hervormen –“actieve leercultuur”-, zij-instroom via bbl-opleidingen eenvoudiger maken en subsidiering hiervan structureren. Dat laatste is nu nog erg versnipperd.

Loon en belasting

 • De loonkosten voor installatiebedrijven gaan fors omhoog. Dit bleek al eerder uit het CAO-akkoord. Het kabinet kondigt nu ook aan dat het minimumloon ook met 10% stijgt.
 • Bedrijven krijgen ook te maken met een stijging van de vennootschapsbelasting. Dit doet het kabinet om de koopkrachtcompensatie voor burgers te financieren. Het kabinet wil de grens voor het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) verlagen van € 395.000 winst naar € 200.000. Het lage tarief van 15% gaat omhoog naar 19%. Bedrijven met een winst vanaf € 200.000 betalen vanaf 1 januari 2023 het hoge tarief. Dat tarief gaat omhoog van 25% naar 25,8%. In 2024 gaat het kabinet nogmaals naar het lage tarief kijken. Tegenover deze stijging staat een uitbreiding van de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Werkkostenregeling. Hiermee kunnen bedrijven tegemoetkoming krijgen in duurzame investeringen en belastingvrij meer vergoedingen geven aan hun werknemers
 • De Zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd. Dit was al aangekondigd in de Belastingplannen van 2020 en 2021, maar in het nieuwe Belastingplan staat dat het versneld afgebouwd gaat worden. De zelfstandigenaftrek wordt in 2026 teruggebracht naar 1.200 euro en in 2027 verder verlaagd naar 900 euro

Reactie Techniek Nederland: verduurzamen belangrijker dan ooit
Voorzitter Doekle Terpstra vindt het een belangrijk signaal dat het kabinet blijft investeren in verduurzaming. De hoge uitgaven om de koopkrachtdaling te dempen zijn logisch en terecht, zegt Terpstra, maar het mag de aandacht niet afleiden van de noodzaak om steeds meer vaart te maken met de energietransitie.  Techniek Nederland is blij met het Actieplan Groene en Digitale banen van het kabinet. “Ook het stimuleren van bbl-opleidingen voor zij-instromers in de techniek is een goed streven.” In het algemeen is Techniek Nederland niet te spreken over de lastenverzwaring voor werkgevers, in de vorm van hogere premies en een verhoging van de vennootschapsbelasting. “In een tijd waarin alle kosten sterk toenemen, zetten hogere belastingtarieven de winstgevendheid van bedrijven nog verder onder druk.” De installateursvereniging hoopt verder dat het kabinet extra geld uittrekt voor financiering en ondersteuning van de verduurzaming en vooral mkb-bedrijven tegemoetkomt in de stijgende energiekosten.

3 reacties op “Prinsjesdag: urgentie energietransitie groeit

 1. Rock schreef:

  Energietransitie en nieuwbouw gaan NIET hand in hand met het plafond van 2400kWh.
  Dit gaat al op aan het huishouden zelf, er is geen elektra gereserveerd voor het verwarmen middels elektra.

 2. doortje schreef:

  Een prijsplafond instellen is natuurlijk noodzaak en een goede regel van het kabinet.
  Maar waar is het reële inlevingsvermogen van dit zelfde kabinet?
  Hoe is bepaald dat 2400 KWh het plafond is voor het elektra verbruik?
  In mijn perceptie is dit veel te laag, zeker voor de mensen die snel een warmtepomp hebben laten installeren omdat ook dit door de strot werd geduwd van de onwetende gebruikers i.v.m. de klimaatdoelen van 2030
  ik betaal op dit moment 0.24 cent voor 1 KWh en verbruik er 4500 KWh
  straks betaal ik 0,70 cent voor 1 KWh dus reken maar uit
  en dan heb ik het nog niet gehad over het gas

 3. Mark schreef:

  Is de warmte pomp dan de toekomst?
  Ik zie nu en in de toekomst nog wel wat “organisatorische” problemen met de warmte pomp.
  Het wordt een beetje te ideaal gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.