
De TU Delft gaat experimenteren met waterstof als vervanger voor aardgas in het bestaande aardgasnetwerk.
In een ‘living lab’-situatie gaat de universiteit een waterstofstraat bouwen en onderzoeken of dit alternatief praktisch haalbaar is. Netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin hebben zich bij de proef aangesloten.
Waterstof lijkt minimale gevolgen te hebben voor de bestaande aardgasinfrastructuur en gebouwinstallaties en kan daarom een relatief goedkope verduurzamingsoptie zijn, stelt de TU Delft.
Aardgasapparatuur moet wel worden aangepast. Om dit te demonstreren en de samenhang met het totale energiesysteem inzichtelijk te maken wordt het experiment in de Waterstof-straat opgezet.
Nu is er nog weinig praktijkervaring met de distributie van waterstofgas door aardgasleidingen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van waterstofgas in cv-ketels en kooktoestellen in de woning.
Green Village
Daarom is het belangrijk dat er praktijkproeven worden uitgevoerd waarbij zo’n systeem wordt gebouwd, getest en gedemonstreerd. De netwerkbedrijven nemen nu het initiatief om zo’n net aan te leggen bij The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van TU Delft.
Naast de technische uitdagingen, is er nog veel onbekend en onzeker over de niet-technische aspecten: er zijn bedrijfseconomische vragen en vragen met betrekking tot de inpassing in wet- en regelgeving. Het toekomstige gebruik door de bewoner zal ook nieuwe inzichten opleveren. Het experiment vormt een voorfase voor de uitrol in pilotwijken in Nederland.
De proef sluit aan bij het begin juni aan minister Wiebes aangeboden Manifest Waterstof Coalitie. Daarin pleit een brede coalitie van 23 (energie)bedrijven, ondernemersorganisaties, kennisinstellingen en milieuorganisaties voor een prominente plek van waterstof in het komende Klimaatakkoord.
Bijmenging
Op kleine schaal vinden verspreid over Nederland al verscheidene waterstofpilots plaats. Zo maakt een appartementengebouw van 229 woningen in Enschede gebruik van een waterstofverwarmingsinstallatie, waarin waterstofgas bijgemengd bij HR-ketels. Het gaat hier om een vinding van Tienus Lukkes, eigenaar van het gelijknamige installatiebedrijf in het Friese Arum en Wommels.
Ook netbeheerder Stedin heeft al experimenten uitgevoerd. Zoals in Ameland, waar van 2007 tot 2012 een proef liep waarbij uit water door middel van elektrolyse waterstof en zuurstof werd geproduceerd.
Lekdicht maken
Op het eiland werd vervolgens maximaal 20 procent waterstofgas in het bestaande aardgasnet bijgemengd. Dat percentage leverde technisch weinig problemen op, behalve wellicht de extra aandacht die nodig was voor het lekdicht maken van de installatie, zo bleek uit uitgebreid onderzoek aan de leidingen, slangen, koppelingen, huisdrukregelaars, gasmeters en gastoestellen door Kiwa Technology in Apeldoorn.
Eindelijk!
Eindelijk gaan de “grote” bedrijven het licht zien, nu de overheid nog.
All electric (batterij) is alles behalve goed voor het milieu.
Er is een veel groter project al 6 maanden geleden gestart voor 80 nieuwbouw woningen en 1130 bestaande woningen in Hoogeveen. Hier werken 20 MKB en Grote ondernemingen aan. Engineer is al gestart en zal 2019 worden afgerond waarna de nieuwbouw zal starten. dit wordt gedaan door het HYDROGREENN team. we is al veel opgeschreven, dus een willekeurige link: http://www.stadszaken.nl/klimaat/energie/1607/hoogeveen-krijgt-waterstofwijk
[…] Rendo mee aan de aanleg van een waterstofnet voor 80 woningen. Eerder dit jaar zijn er al diverse tests uitgevoerd met het bijmengen van waterstofgas in […]
Ik vraag me af hoe veilig waterstof is, als er gekken zijn die als ze eenmaal waterstofgas in huis hebben er een prima bom mee kunnen maken, het zal denk ik net zo brandbaar zijn als acetyleen dat deden we vroeger in een zak met wat hennep er aan en dat gaf een flinke knal, zou je kunnen zeggen gaat met aardgas ook ? ja maar niet zo goed als waterstof je heb met aardgas grotere volumes nodig.
Waterstof als alternatief voor aardgas zal zeker een optie zijn , als onderzoeken er toe gaan leiden dat men waterstof kan herleiden tot een gas met ongeveer dezelfde eigenschappen als aardgas . Bestaande toevoerleidingen in woningen en toevoerleidingen energiemaatschappijen kunnen gehandhaafd worden en verduurzaming zal voordeliger worden , want ruim 30 -40% van de Nederlandse bevolking heeft geen geld in kas voor verduurzaming.
Waterstof kan gebruikt worden in een HR ketel met minimale aanpassingen. Aardgas wordt daarin net als LNG ook gebruikt, maar wordt ook gebruikt worden in een Otto motor voor aandrijving in auto’s. Waterstof wordt in auto’s gebruikt door omzetting in een brandstofcel.
Mijn vraag is waarom wordt waterstof niet meteen verbrand in een auto i.p.v. slechts 30 % van de energie te benutten door gebruik van die brandstofcel.
ja een goede vraag, ik weet wel dat een directe verbranding kan ze doen het ook wel samen met een extra accu er bij maar dan niet zoveel als een elektrische auto zo zou ik dat doen, en voor de rest weet ik het ook niet.