Ga naar hoofdinhoud

, ,

Propaan warmtepomp in ‘schoorsteen’

Een eyecatcher op de VSK: Nefit Bosch komt met een dakunit waarin het volledige buitendeel van een nieuwe monoblock warmtepomp op propaan is verwerkt. Dit concept wordt de troef van het bedrijf in verduurzaming van met name seriematige woningbouw.

Daarmee is Nefit Bosch de volgende fabrikant die propaan inzet als koudemiddel in de energietransitie. Eerder al introduceerden onder meer Alpha innotec, Vaillant, Wolf, Itho Daalderop, Nibe, Triple Solar en Viessmann warmtepompen met dit natuurlijke koudemiddel. Propaan heeft daarnaast als eigenschap dat het hogere aanvoertemperaturen kan leveren, en dat is weer goed voor de wat minder goed geïsoleerde woningen met afgiftesystemen die lage temperaturen niet aankunnen.

Je leest alles over deze VSK-primeur in ons VSK-dossier (Premium)

Aan het systeem is drie jaar gewerkt, door een team van designers, engineers en installateurs. Om het systeem extra stil, onderhoudsvriendelijk en slank te maken, heeft Nefit Bosch het buitendeel helemaal opnieuw ontworpen. Zo is de uitblaas verticaal, en zijn er vuilwerende maatregelen genomen. De Compress 5800i AWR verschilt aanzienlijk van andere warmtepompschoorstenen, waar meestal klassieke split-units in verborgen zitten.

De Compress 5800i AWR is een 6 kW-warmtepomp, die zowel in een wandhangende als een torenopstelling met tapwaterbuffer op de markt komt.

Meer over de techniek en de specificaties lees je hier.

26 reacties op “Propaan warmtepomp in ‘schoorsteen’

 • John Engelen

  Graag info over deze warmtepomp

  Wij zijn benieuwd naar specs, combi met cv , kosten, onderhoud ah systeem.

  1. Pascal

   Waarom moeten we dan fossiele brandstoffen afbouwen plaats gewoon een condensatieketel op propaan of aardgas..veel goedkoper en geschikt voor elke woning.

   1. Co

    Je verbrand het gas niet, het is een warmtetransportgas

    1. Leon Nelen

     koelmiddel of koudemiddel is een betere benaming.

 • peter

  Is er nu ook eens aan de service monteur gedacht of moet deze straks met gevaar voor eigen leven als een aap op het dak service verlenen aan een defect toestel op het dak.
  Het is misschien handig om eerst aan de veiligheid te denken en dan kijken wat er mogelijk is.
  Op een rijtjeswoning is het nog redelijk te doen met een hoogwerker maar let op deze worden ook straks geplaatst op een grachten pand met 4 verdiepingen waar je alleen op dak kan komen met een kraan die Leuk voor de omgeving een dag de weg dicht omdat er een probleem is met de warmtepomp.

  1. julian

   Haha, nou ik denk dat als ik “wij” mag zeggen, dat we het dak op mogen. Mag je er wel een hoogwerker en kraan bij regelen

   1. Gerard

    6 KW ….
    Veel uitgeven aan niets.
    Hybride ???
    Ook waardeloos systeem.
    Neem een warmte pomp installatie met voldoende capaciteit dan heb je een sirieuze verduurzaming optie welk ook financieel aantrekkelijk is.

  2. Frank

   1 april is het te dichtbij om niet stiekem te denken aan een 1 april grap…

 • pierre groenen

  Het zou natuurlijk het beste zijn om er een liftsysteem in te maken zodat het geheel naar beneden gehaald zou kunnen worden voor onderhoud en reparatie, dit kan niet al te moeilijk zijn en zorgt voor een groot efficient gebruik van het systeem

 • Willem staaf

  Waarom niet gewoon een uit blaas rooster bedenken zodat de unit op de verdieping kan blijven staan. Zo kost het weer een vermogen om OH te laten uitvoeren.

  1. Richard

   Onderhoud zou best vanbinnen uit gebeuren via bijvoorbeeld een luik in het dak even simpel doordenken mensen

  2. Jos

   Ik denk dat een inpandige opstelling met propaan niet is toegestaan. Klassieke F-gassen hebben niet het theoretisch nadeel van brandgevaarlijkheid.
   Vaillant heeft prachtige warmtepompboilers met een leuke COP, maar voor volwaardige verwarming met propaan-gedragen warmtepompen zal je op buiten-opgestelde warmtepompen zijn aangewezen.

 • John Grims van Belle

  Ze plaatsen dit ding niet voor niets buiten. Zeer waarschijnlijk een behoorlijke geluidsbelasting. Een (onverwachts) geplaatste machine dat geluid geeft op het dak van je buren lijkt me zeer onprettig als je hier zelf hinder van heb en de eigenaar niet.
  Verschil in benutting van de zolder.
  Dakraam in de buurt.
  Luchtuitlaat dat geluiden transporteert de woning in.
  Trilling via schoorsteenkanaal.
  Simpel: denk aan een duif die aan het koeren is op de schoorsteen van de buren, grote kans dat u die in uw keuken via de afzuigkap hoort!

  Qua voorspelbaarheid van geluid en trilling die op kan treden bij derde is dit waarschijnlijk het meest ongunstige punt van de hele woning

  1. Erwin

   Hij staat buiten omdat dat nodig is voor de werking van een split unit.

 • Barrie beun

  Nieuw : nefit warmtepomp in de kruipkelder, maar 30cm installatie hoogte, ideaal voor elke kabouter om er aan te werken,
  Cop van minimaal 1 gegarandeerd,

  Jongens ik wens jullie heel veel sterkte over een paar jaar

 • simon

  Ontwerpers en Architecten moeten pas sinds het laatste bouwbesluit zich zorgen maken over arbeidsomstandigheden tijdens onderhoud, En dan komen ze met de oplossing dat je maar een complete steiger moet laten bouwen midden in de winter omdat de warmtepomp-schoorsteen stuk is.
  verder,
  Iedereen is bang voor propaan (R290) in de woning, maar niemand zeurt over een camping-gasstel of brander in de opslag, een fles wasbenzine of terpentine in het keukenkasje etc.

  1. Jan

   Idd en hebben de meeste mensen niet nog een gasketel en fornuis in huis op gas?
   Bij nieuwe ontwikkelingen zijn mensen in een keer bang voor gevaren waar ze iedere dag nu al aan blootgesteld worden maar zich niet bewust van zijn.

 • Richard

  Onderhoud zou best vanbinnen uit gebeuren via bijvoorbeeld een luik in het dak even simpel doordenken mensen

 • Chris

  Wij gaan de goeie kant op vind ik , het zou alleen nog erg handig zijn om de specificaties om te schrijven zoals mensen als wij meer info eruit kunnen halen .
  Wat gaat het kosten ? Is er subsidie hiervoor ?
  Kan deze aangesloten worden op een Nefit CV ketel uit 2020 ? Of heb je hier een Helen nieuwe installatie voor nodig ?

 • Hans

  Je ziet het ene na het andere idee voorbijkomen, de een nog flitsender dan de ander…
  Sluit nou eerst eens 100 van die apparaten aan bij verschillende huizen.
  Dus energie zuinige en energie vretende woningen.
  Na een gedegen testperiode, ga je evalueren wat het gekost heeft en wat het heeft opgebracht. En ook terdege luisteren naar de bewoners!!!
  Daarna kan je met resultaten naar buiten komen, daar hebben de mensen wat aan!
  Nu ziet het er allemaal heel flitsend uit en zijn de testresultaten zo positief mogelijk weergegeven….
  Als je wilt dat er positief over je product wordt gepraat….dan moet je het positief bespreekbaar maken!

 • Gerard

  6 KW ….
  Veel uitgeven aan niets.
  Hybride ???
  Ook waardeloos systeem.
  Neem een warmte pomp installatie met voldoende capaciteit dan heb je een sirieuze verduurzaming optie welk ook financieel aantrekkelijk is.

 • Johan

  Wat veel negatieve reacties zeg. Ik vind het idee geweldig. En als het voor jou niet interessant is, hoef je nog niet zo negatief te doen. Er zullen genoeg mensen zijn, waarbij dit idee een uitkomst is.

  Zo lijkt het mij ook een goede oplossing. Ik zit namelijk met een zolder met een houten vloer, waarbij de hoogte beperkt is. De huidige CV en zonneboiler staan op deze zolder en het zou mooi zijn om de warmtepomp dan ook niet te ver van de binnen unit af te hebben. In een bestaand huis is het namelijk niet zo gemakkelijk om even 2 dikke leidingen van buiten op de begane grond naar de zolder te leggen. Ik zou de schoorsteen aan de achterzijde van het huis kunnen hebben ter hoogte van de zolder. De leidingen zijn dan lekker kort naar de binnen unit. Een velux dakraam erbij installeren is dan misschien een goede oplossing om onderhoud toegankelijk te maken. Ik moet alleen dan nog wel nieuwe dikkere leidingen leggen van de binnen unit naar de vloerverwarming verdeler (begane grond), maar daar heb ik al een route voor gevonden. Ook een SWW boiler toevoegen gaat nog net op de zolder.

  Voor mij is dit in ieder geval een betere oplossing dan de hydrotop of de Ubbink oplossing.

 • Prickeldraedt

  Kampioen zeikers

 • Leon Nelen

  koelmiddel of koudemiddel is een betere benaming.

 • Pepijn

  Voor mijn situatie perfect. Woon in dubbele blok met 2 aparte kappen die naast elkaar staan. Daartussen kan ik via een dakraam op de richel lopen voor installatie en onderhoud. Dit ding neemt verder maar minimaal ruimte in binnen en mijn beperkte tuin hoef ik ook niet op te geven. Daken van mij en buurman zijn dik geisoleerd dus over geluid maak ik me geen zorgen.
  Ik ga m wel zelf aansluiten als handige klusser want de gemiddelde monteur is een zeurpiet is mijn ervaring en dat wordt hier wel bevestigd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Nieuwe Calenta ingrijpend anders

Smaakmakers van VSK Awards (video)

Groenpand zet activiteiten Woon Duurzaam voort

‘Gasketel moet vrij verkrijgbaar blijven’

SHK omarmt elektro, maar mist sanitair

Verkoop elektrische bus groeit