fbpx
Nieuws

Propaanwarmtepomp verhuist naar binnen

Importeur Eplucon uit Nunspeet brengt een nieuw warmtepompconcept op de markt, met een drycooler op het dak als bron en een binnen opgestelde brine-water-warmtepomp op basis van koudemiddel propaan voor 70 graden cv-water en warm tapwater.

Eplucon is importeur van bodemwarmtepompen van het Spaanse Ecoforest en ontwikkelt met deze warmtepompen totaalconcepten voor de Nederlandse markt. Dit nieuwste concept maakt gebruik van de EcoGEO-warmtepomp op basis van het koudemiddel propaan. Deze warmtepomp is modulerend op basis van gelijkstroom en heeft een bereik van 1 tot 6 kW als er een bodembron is, maar in combinatie met een drycooler loopt het verwarmingsvermogen tot 4,5 kW.

Propaan

“Er is enorm veel vraag naar dit concept”, zegt Eplucon-directeur Koos Folmer. “We hebben het in december gelanceerd en er zitten nu al tientallen installaties in de pijplijn.” De hoeveelheid propaan in warmtepompen die binnen opgesteld zijn is op dit moment, omwille van de ontvlambaarheid, gemaximeerd op 150 gram. “Daarom is 4,5 kW het maximale wat we nu kunnen halen”, zegt Folmer.

“Maar vanuit Europa zal binnenkort besloten worden dat de inhoud naar 350 of 400 gram zal gaan en dan kunnen we ook grotere vermogens leveren. Onze software is er al klaar voor.” Op dit moment is het wel mogelijk om met grotere inhoud propaan te werken, maar dan moet de installatie voorzien zijn van een gaslekdetectie en een propaanafvoer. “Dat hebben we echter nog niet toegepast”, zegt Folmer.

Dak-unit is kleiner

De dak-unit EQ Air 2 is gemaakt in samenwerking met Breman Schoorsteentechniek. Het is in feite een kleinere versie van de dakkap EQ-Air, die eerder al werd ontwikkeld. In de kap zit behalve een drycooler ook een rioolontspanner (die tevens wordt gebruikt als condensafvoer van de drycooler) en een afvoer van de ventilatielucht, waaruit via een wisselaar eerst de warmte wordt onttrokken en overgedragen aan het glycol in de drycooler. Doordat er geen compressor in de dak-unit zit, is de geluidsproductie een stuk lager dan bij buitenunits van split-warmtepompen.

De warmtepomp levert 4,5 kWth en cv-water van 70 graden bij een buitentemperatuur van -7 graden. Om ook bij lagere temperaturen transmissiedekkend te kunnen zijn, is het eventueel mogelijk om een 1 kW elektrisch element bij te plaatsen, zegt Folmer. Ontdooicycli hoeven maar eens in de 2 à 4 uur plaats te vinden en dit gebeurt niet door de warmtepomp om te keren, maar op passieve wijze, door de warmtepomp te stoppen en alleen de circulatiepomp te laten draaien.

Op betonnen vloertje

Het concept is geschikt voor renovatie en voor nieuwbouw, waarbij het wel zo is dat in renovatie-situaties de warmtepomp wegens mogelijke geluids- en trillingsoverlast beter niet op houten balken geplaatst kan worden. Bij renovaties is een gelijktijdige woningisolatie en kierdichting essentieel, omdat anders de 4,5 kW niet afdoende is. Door de hoge temperaturen van het cv-water kunnen de bestaande radiatoren wel gewoon blijven hangen. In de nieuwbouw zal vooral gebruik worden gemaakt van vloerverwarming.

CLV-kanalen

Folmer: “Wij zetten zwaar in op gestapelde bouw tot zes woonlagen, veelal bij corporaties. Vanuit die hoek is er dan ook heel veel interesse in dit concept. En in mijn optiek helemaal terecht, want we kunnen gebruik maken van de bestaande clv-rookgasafvoerkanalen, waarbij dan gebruik gemaakt wordt van een collectieve drycooler. Dat is toch veel beter en mooier dan al die losse buitenunits van split-warmtepompen op het dak?”

17 reacties op “Propaanwarmtepomp verhuist naar binnen

 1. B Hofman schreef:

  Via Amperevilla met jullie concept in aanraking gekomen. Mogelijk ga ik zelf bouwen, maar mijn dochter gaat in ieder geval binnenkort aan de slag. De architect moet nog worden bijgepraat. WT zijn de kosten en wat kunnen jullie daarin betekenen ? We zitten beiden in Brabant nabij Boxmeer.
  Met vriendelijke groet,
  Bert Hofman

 2. Frits schreef:

  Zet eens wat prijzen neer!

 3. White horse hire schreef:

  How much would it cost to install it in Crete Greece?

 4. Smit schreef:

  Mooi systeem, moet binnen kort huis uitbreiden dus ook met vloer verwarming
  Komt ca 60 m2 bij dus lijkt mij uitgelezen systeem voor mij maar nu het kosten baat plaatje graag reactie

 5. A. Voorn schreef:

  Graag informatie met prijzen.

  Wij gaan binnenkort nieuwbouwen.

  Met vriendelijke groet,
  Aart Voorn

 6. Ron schreef:

  Ik weet niet hoe verzekeraars over deze in the house installaties denken, let op dit dient uiteraard te voldoen aan de vigerende wetgeving omtrent veiligheid met betrekking tot gasinstallaties.

  Ron. M R Bosch kwaliteitsborger

 7. Piet vdvwal schreef:

  Misschien wel interessant, heb binnenkort een fikse klus om de hoek. Wil graag info ontvangen.
  Groeten Piet

 8. J.Travaille schreef:

  Interessant artikel en product, kunt u mij documentatie sturen.

 9. Han beyleveldt schreef:

  Klinkt heel goed, stuur mij eens wat meer info, lijkt me wel wat, in combie met mijn 24 zonnepanelen …!!!!

 10. Wim Groothoff schreef:

  Klink heel interessant ik ben zeer geïnteresseerd

 11. Armand Mertens schreef:

  Graag meer informatie, gaan binnen kort starten met renovatie en energie verbetering van onze woning . Dit lijkt ons top

 12. Eplucon B.V. schreef:

  Bedankt voor jullie interesses in onze concepten! Wij zijn verrast door alle aandacht die hiervoor ontstaan is.

  Eplucon is bedenker van duurzame energie concepten en probeert deze zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te ontwikkelen. De concepten en producten zijn uitsluitend via onze dealers te verkrijgen.

  Voor meer informatie kan u terecht bij deze installateurs: https://www.eplucon.nl/dealers/

 13. A. Gommans schreef:

  Ik wil ook graag wat prijzen ontvangen.
  Is deze brine-water-warmtepomp (water-water) met de warmte-win zijde ook aan een andere bron te koppelen, bijv. grond- of oppervlaktewater? Ik ben zelf geïnteresseerd om warmte terug te winnen uit mijn eigen afvalwater. Dus deze combinatie lijkt mij geweldig. Zoals gevraagd. Graag de prijzen bekendmaken!

 14. Jes Jespers schreef:

  Binnen de maximale straal van 50Km geen dealer rond Arnhem kunnen vinden op uw wesite. Ik zoek een installateur en wil graag een offerte voor vrijstaande woning met vloerverwarming 1100m3 gasverbruik en 30000kwh elektra. Schuin dak ow, naast de benodigde pvt panelen wil ik zonnepanelen om energierekening naar 0€ te brengen.

 15. Miranda Vries de schreef:

  Graag documentatie en contact over de mogelijkheden

 16. Sachsia schreef:

  Hallo experts,

  Kan de hydro propaan warmtepomp icm vloerverwarming icm evt. stadsverwarming in Almere? Moet ik vergunningen aanvragen voor aanleg van bovenstaande?

 17. M schreef:

  Propaan is heter dan ons gas geloof ik .
  Vroeger moesten we de branders ombouwen naar propaan voor bv gasstel die je thuis had naar een stacaravan met een propaan fles…. Daar deed je een heel seizoen mee .
  Fles van 20 kilo …hoeveel kuub is dat?
  Ik denk dat ik m snap… Maar of dat klopt…weet ik niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.